Без стари коли в центъра на София от 1 декември 2023 г.

Това обаче не важи за хората, които живеят в зона "Малък ринг"
84
Без стари коли в центъра на София от 1 декември 2023 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спират старите коли в центъра на София. Най-замърсяващите автомобили от първа екологична група няма да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г.

Това предвижда решение на Столична община. Шофьорите на тези коли ще бъдат с ограничен достъп до зона “Малък ринг”, обособена между булевардите “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Ген. Скобелев”, “Сливница” и ул. “Опълченска”.

“Първа категория са най-замърсяващите - тези с премахнати катализатори. Те са едни ТЕЦ-ове на колела. Те създават екологични проблеми”, каза председателят на СОС Георги Георгиев пред Нова телевизия.

Той обясни, че мярката важи само за зимния период. Тя обаче няма да засяга гражданите, чиято адресна регистрация е в тази зона. Ограниченията са за приходящите автомобили.

“Контролът ще става чрез камери с четци и софтуер, който ще бъде изграден. Те ще са поставени в целия “Малък ринг”, посочи Георгиев.

Според него не става въпрос за прищявка на Общината.

„Това е крайно необходима мярка за по-чист въздух, който осигурява по-добро качество на живот. Такива мерки съществуват във всички европейски столици”, категоричен е председателят на СОС.

Санкциите за неспазване на правилото започват от 100 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: софияцентърколи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо плащаме по-скъпи технически прегледи заради стикера, след като ще има значение чак догодина?
72
0
 
0
 
! Отговори
У Варната няма стане преди 1 година
Аз искам да видя как биха направили подобна забрана във Варна, след като с новия път от Максуда до кв Левски (дето струваше 180-200млн), накъсаха движението с кръгови по три главни булеварда и в момента имаме почти софийски задръствания, създадени изкуствено? Освен това главният черноморски път Истанбул-Констанца-Одеса, минава през центъра на града, защото от 30г ЩЕ строим втори мост. Всъщност всички пътища минават през централната зона, даже от летището няма обходен път към Златните и района.
71
0
 
2
 
! Отговори
Еколог преди 1 година
А печките на твърдо гориво кога?!
70
2
 
2
 
! Отговори
Време за метро преди 1 година
И велосипеди. И ранно здравословно ставане за работа.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урааааа! Ако може - и без нови. Метрото е на всички.
68
2
 
3
 
! Отговори
ама не така преди 1 година
ееееее , отново дискриминация за новософиянците :)
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 71 : Има и евтини нови коли. Дачия, Шкода... под 15 к. Ама сигурно ти е унизително да караш нещо различно от ауди, мерцедес или БМВ, ако ще и да е 30 годишна ръжда?
66
2
 
4
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Мда и *** магически ще реши да зареже 20-годишния премиум таралясник за икономична ел. кола, която струва 10 път колкото трошката му. Иначе нещата са много прости - като нямаш кола имаш поне 3 също толкова добри варианта. 1. Градски транспорт. 2. Такси. 3. Spark количките.
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мръсен въздух -мъгла Ти си лишен от мозък, няма как да мислиш. Може ли да ни осветлиш, как ако живееш в центъра ще стигаш до колата си, ако е забранено да влиза там? Може би всеки ден ще пътуваш до Княжево, за да си ползваш колата за да ходиш на работа???
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия там, с украинското знаме в СОС напълно са изперкали (пак)! В нормалните държави хората могат да си купят нови коли, защото възнагражденията на работещите са нормални. Освен това държавата дава бонус (примерно 6000 Евро) в Германия, ако човек си купи хибриден или електромобил. На всичкото отгоре имат широка мрежа от зарядни станции навсякъде. Защо не направят нещо в тази посока а си карат само както те си знаят - глоби и забрани???
63
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-смешни са тия, дето мислят че това е заради опазването на природата. Хи хи хи....
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудят се как да започнат така че да бъдат бити, пък като свикне стадото, няма да има спиране. Вече се случва в западните столици, щото овцете там спаха, когато започнаха забраните. Сега в Лондон плащат по 12 паунда са всеки ден в който използват колата си(важи и живущите там)
61
4
 
7
 
! Отговори
Мръсен въздух -мъгла преди 1 година
Мисля че центъра на софия трябва напълно да се затвори за частни автомобили.
60
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66 : Никога не съм бил беден, тук не позна. Наследник съм на старата градска аристокрация. Баба ми е била в топ 10 на най-добре облечените жени в София преди войната. Обърка човека...
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61 : "Сляпото" прогледа като на когато на куцо, кьораво и сакато разрешиха да има автомобил. Сега разни субекти с диагоналки задръствват пътищата и се чудят как да ги разкарат. Малко по малко - сега забрана, после висок данък, после цени на горивото, застраховките - лека по лека се слага ценова бариера да се намалят барутниците. Въпрос на време.
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"До Анонимен 61 : Не инженер драги. Архитект." - Оо извинявай, че те обидих. хахаха Не ме интересува особено много професията ти. Факт е, че се държиш високомерно т.е. или си новобогаташ т.е. преди си бил бедничък и сега го вадиш голям, или парите, с които разполагаш и стандарта, който имаш не са твое постижение. Естествено най-вероятно е, просто да се опитваш да се правиш на важен и богат, а реално да си примерно на 15 години и в момента да ти е скучно в час по информатика например... :)
57
2
 
4
 
! Отговори
Мен преди 1 година
До АнонименДа и е редно. В крайна сметка в центъра повечето сгради са стари, няма къде да се паркира и най естественото нещо е паркирането да стане скъпо, МНОГО СКЪПО. 200лв на година е смешна цифра, по-скоро трябва да е с една нула отгоре а синята и зелената зона на час да са по 5лв, работещи денонощно.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58 : А пък аз имам един братчед на село дето като опъна овена и му изправи рогите!
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61 : Не инженер драги. Архитект.
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега Варна Бургас и Пловдив ще последват примера , може дори и Русе ,(който не е голям ,но въздуха е мръсен ,колкото в София) "светлият софийски пример"..