Терзиев пали за първи път коледните светлини в София

Коледното дърво е на нови място
13
Терзиев пали за първи път коледните светлини в София
Снимка: БГНЕС

Точно в 19 часа днес кметът Васил Терзиев ще запали празничните светлини на коледното дърво на София. За първи път това ще стане на новото пешеходно пространство на столицата — площада около храм-паметника “Св. Александър Невски”.

Най-емблематичната софийска забележителност ще засияе с ново архитектурно осветление, което подчертава културното наследство, а през целия декември площадът от ул. “Г. С. Раковски” около храмовете „Света София“ и „Св. Александър Невски“ ще заживее с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града, съобщиха от Столична община.

Програмата за запалването на светлините на коледната елха на София на 1 декември включва концерт от 18.00 ч. на детски танцови и музикални състави, вокално изпълнение на Елена Сиракова, и интерактивния пърформанс „Лумини“ с феерични светещи кукли и характери на „Жар Театър“ и „Фест Студио Жар“. Дядо Коледа ще пристигне на тържеството, за да се снима с децата.

През целия празничен месец площадът ще е преобразен с временен дизайн от градски активисти и артисти. Целта е да бъдат изпробвани варианти за дългосрочното обживяване на тази знакова за столицата зона. В духа на посланието на инициативата “Светлината в теб” се предвиждат празнични светлини, 10-метрово коледно дърво, алея “Елхи на таланта”, коледен базар за храни, напитки и творчески продукти. Кампанията включва още коледен концерт на 20 декември с участието на Смесения хор към Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, а кулминацията е традиционният голям концерт за посрещане на Нова година, организиран от Столичната община.

Една от първите заповеди на новия кмет на София Васил Терзиев след встъпването му в длъжност по-рано този месец бе пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски" да се освободи от паркоместа, което е в синхрон с плановете за развитието на историческия център на столицата и множеството предложения от граждани и експерти за обособяване на площада като публично пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Декоративен Кмет преди 4 месеца
Дано да не ги запали, че и пожар да се гаси! Впрочем навсякъде по улиците има килими от шума и клони. Редно е да се почисти! Поне предколедно
7
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Дано да е и за последен...
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е га и за последен да е.
5
0
 
4
 
! Отговори
Пеййю преди 4 месеца
Атрябваше елхата да грейне запалена от невинна детска ръчичка,от дете което вярва в чудеса.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Коледните светлини трябва да се палят от някоя актуална и харесвана личност - певец, актьор, инфлуенсър, както е в цивилизования свят. Кметът е скучна фигура. После трябва да следва голям празничен спектакъл
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е лошо клоните поне в центъра на София да бъдат разчистени. Иначе, коледната елха ще е като "на свинче - звънче"
2
2
 
3
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 4 месеца
Дано не се издъни и в това. Според мен все пак ще се справи може да не може на две магарета.сено да раздели ама паленето на лампички е по лесно. За първи път ще направи нещо за София.
1
2
 
11
 
! Отговори
РОЗОВИ? преди 4 месеца
В розово ли? Или с цветовете на дъгата?