Разведени бащи на протест, искат равни права върху децата си

Настояват за законодателни промени в Семейния кодекс
26 дек 2023 15:18, Анисия Иванова
104

В Деня на бащата разведени бащи излязоха на протест в София. Отново поискаха равни права при отглеждането на дете със законодателни промени в Семейния кодекс.

Според тях споделеното родителство е едно от решенията, за да могат повече деца да живеят и със своите бащи. Юристи обясняват - споделено родителство означава, че правата над детето са юридически разделени 50 на 50 между двамата родители, те взимат решения в какво училище да учи, какъв спорт да практикува.

Физически детето да може прекарва поне 35% от времето си с единия от родителите. А в момента законът не позволява това.

"Огромният институционален проблем сега е, че дори временните мерки не се спазват. Заради родителските войни и егото между двамата родители, това нещо не се спазва", заяви основателят на фондация "За споделено родителство“ Слави Несторов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: бащиродителиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Инна (24) е написала една голяма истина.
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има всякакви случаи. Бащата спокойно може да отиде в чужбина за години. Да ходят да го търсят там. Издръжка от 100 лв на месец е нищо. на чистачката плащам 12 евро на час, та е малко повече от 4 часа на месец да си плати. Бачкатори по строежите вземат поне 20 евро на час. Един Кирил с дребни ремонти каза 200 евро на ден поне взема. Ако сами си организират поръчките, хиляди на седмица могат да изкарат. За какво са им да си спестят 50 евро? Като се е разплодила с неудачник, да е мислила оффцата.
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не! Ако един мъж не може да си го държи в гащите и в името на семейството да се държи на положение(защото това е причината за 90% от разводите) да не ми се правят на бащи. Факт е, и че българите не могат да се държат цивилизовано след раздяла и използват децата за отмъщение.. така че не зная кое е правилното
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Не го правете! Ми мъжете станаха женчовци, жените станаха мъжкарани, какво очакваш мен :)))
64
5
 
2
 
! Отговори
Драги жени преди 4 месеца
Взимайте си гурелясалите покемончета и дим да ви няма! Че какви младички кypвета са се навъдили...
63
5
 
8
 
! Отговори
Не го правете! преди 4 месеца
Да се ожениш у нас трябва да върви с връчване на жълта книжка. Толкова приятели имах, които бяха пичове. Сега всички, които се бракуваха не са добре, горките. Някои вече се разведоха, но психиката им е разбита. Години на тормоз, заплахи за развод, угодия на всякакви ненормални прищевки и накрая, разбира се стигаш до неизбежното. Това, ако искаш да останеш поне малко психически нормален, фин стабилен и физически жив. Другите са заедно, уж заради децата, спят отделно и ходят като мухи без глави.
62
2
 
2
 
! Отговори
семейството преди 4 месеца
е като едно равенство.когато едната страна започне да дърпа към себе си става неравенство а природата не толерира нестабилни състояния. риторичния въпрос е кой е виновен за тази промяна от равенство към неравенство...ами който започва изведнъж да открива недостатъците на партниора. но като цяло жената приема да се ожени в добри и лоши времена(при лоша преценка чия ли е вината)
61
5
 
3
 
! Отговори
хубавото е преди 4 месеца
че с изчезването на нацията ще изчезнат и българските жени. територията ще бъде заета от други народи при които жените нямат толкова права но семействата са многодетни и живота ще си продължава...просто без българи...май и без европейци.
60
2
 
1
 
! Отговори
Права преди 4 месеца
Може ли бащата да получи еднолично попечителство? Законът предвижда това заявление да бъде одобрено, ако майката е съгласна, детето не възразява, когато е навършило 14 години, и прехвърлянето на попечителството е в най-добрия интерес на дете. Има и възможност бащата да получи еднолично попечителство.
59
3
 
1
 
! Отговори
Право на мнение преди 4 месеца
Може ли майка да забрани на бащата контакт Често обаче се случва майките или бащите да отказват на другия родител правата за достъп. В някои случаи има неоснователен отказ за контакт, въпреки че в отделни случаи може да има основателни причини за отказ на права за достъп. В този случай съдът трябва да се произнесе.
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Хахаха Ще споделиш ли колко време кърми съвременната жена? Месец? Или два?
57
5
 
1
 
! Отговори
Ако разбират нещо преди 4 месеца
Може ли майка да забрани контакт с баща? В някои сериозни случаи майката може да откаже права на достъп. Те включват психологически проблеми на детето, причинени от самия баща, а не от раздялата. Преди да бъдат отказани права на достъп, по-добре е да информирате службата за социални грижи за младежи и да ги включите в случая.
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Мога В темата иде реч за деца, не за женене. Едното няма общо с другото.
55
8
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 4 месеца
Искам да попитам тези протестиращи бащи как ще кърмят детето си, ако е бебче? Смешници! Ци.цк.и.те им пущат ли мляко като на майката? Като пуснат - тогава равни права!
54
3
 
8
 
! Отговори
Мога преди 4 месеца
само да се радвам,че не съм бил женен явно,баси.
53
2
 
3
 
! Отговори
Г557дт преди 4 месеца
Колко често един разведен баща може да вижда детето си? Контактът на бащата с детето не може да отнема повече време от времето за грижа на родителя, с когото живее детето, съответно майката.
52
3
 
2
 
! Отговори
ехааа преди 4 месеца
До Бащата има ли същите явно логиката ти бяга...как хем бащите не губят правата си а после ПОНЕ запазват правата за ДОСТЪП ??? това право за достъп ми звучи като за някаква контролирана зона !!не е лошо да цитираш процентно колко от бащите с ограничени права са криминално проявени или с такова поведение...явно говориш облягайки се на факти
51
5
 
2
 
! Отговори
Закон и Ред преди 4 месеца
Какви права и задължения има баща без родителски права? Като баща вие по принцип имате същото право на контакт с детето си като майката! Дори и без попечителство! Съгласно Закона всяко дете има право на контакт с двамата си родители! Щом баща е лишен от права, значи е или безотговорен баща, или насилтик, или психически неадекватен! Добрите баши имат Равни Права!
50
1
 
1
 
! Отговори
Права преди 4 месеца
Самият родител с права на достъп трябва да има достъп до детето. Той трябва да вземе детето от другия родител и да го върне обратно и, с някои изключения, да заплати разходите за достъп в допълнение към издръжката. Степента на контакт трябва да се договори въз основа на семейните обстоятелства.
49
4
 
1
 
! Отговори
Бащата има ли същите преди 4 месеца
След раздяла родителите обикновено споделят попечителството и вземат важни решения в живота на детето (напр. възпитание, медицински процедури) заедно. Ако майката има еднолично попечителство, бащата поне запазва правата на достъп. Щом баща е лишен от права, значи има някакво криминално поведение. Нормалните и добри бащи, дори и разведени не са лишени от никакви права!!!