Кметът на "Триадица": Зелената зона ще брани живущите

Обществено обсъждане ще се проведе на 16 януари
10 яну 2024 14:27, Анисия Иванова
26
Кметът на "Триадица": Зелената зона ще брани живущите
Снимка: БГНЕС

Живеещите в столичния квартал "Гоце Делчев" ще решават дали да бъде въведена "Зелена зона". Общественото обсъждане ще се проведе на 16 януари от 18.30 часа в 104 ОУ "Захари Стоянов". Заключителната дискусия ще бъде на 27 февруари.

Промените ще засегнат района от бул. "България", бул. "Гоце Делчев", бул. "Петко Тодоров", Перловска река (вкл. бл. 261), бул. "Тодор Каблешков" в район "Триадица".

Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов посочи пред БНР, че по този въпрос вече постъпват становища на електронната поща. Темата вълнува много хора и обществеността е много активна, добави той. И обясни каква е обстановката с паркирането в момента в квартала:

"Това е много сериозен проблем. Хората няма къде да паркират. Коли се гарират върху зелени площи, които в последствие стават кални площи. Паркира се върху тротоари".

Районният кмет даде пример със съседния квартал "Иван Вазов", където платеното паркиране беше въведено от 2020 г. По думите му там този механизъм е сработил добре.

"Въведе се ред. Осигуриха се повече регламентирани паркоместа. На следващо място – колите станаха по-малко".

Според него квартал "Гоце Делчев" трябва да е подзона. Това означава, че с електронната винетка, която ще могат да си закупят хората по постоянен и настоящ адрес, ще могат да паркират на територията на целия квартал.

Той обясни, че 30% от постъпленията от електронните винетки се инвестират от страна на Центъра за градска мобилност в инфраструктура и паркинги. Говорим за около 300 хил. лв. на година, отбеляза Божилов.

Според него това е механизъм, който "брани живущите, брани съседите и който осигурява по-добри условия". На първо място обаче трябва да се завиши контролът, категоричен е кметът на района.

Ако това предложение получи подкрепа, Димитър Божилов очаква то да влезе в сила около началото на следващата година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Критичен преди 3 месеца
Задайте си следните въпроси:1. Искате ли на всеки 6 месеца една частна фирма, да ви сканира нотариалния акт , личната карта, талона, договора за покупка на автомобила, за да си платите и получите електронна винетка.2. Какво получавате срещу парите си?3. Ако пропуснете срока за получаване на винетка, трябва ли да изпращате sms- и за да паркирате близо до дома си?4. Вие плащате ли данъци? 5. Тези пари защо не се използват за оформяне на нови паркоместа от кмета, който сме избрали.
22
0
 
0
 
! Отговори
Abc преди 3 месеца
София стана като женското ❤️ винаги има място за още един
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еееех, ако можехме... като мечките... Да се свием в един шкаф, увити в агнешки кожи и да отмъркаме цялата зима... Каква икономия на разходи и данъци... А като се събудим току-виж и политиците изтрезняли от еуфорията... Като няма публика защо ли да се хабят ?
20
0
 
9
 
! Отговори
живущ Синя зона преди 3 месеца
Ако си мислите, че зоните решиха проблема с паркирането, много се лъжете. Аз обикалям често по един час карето в което имам право да си държа колата, още по-често слизам в 24 часа да заема евентуално освободено място, а по правило през деня е див ужас от колите на работещи по офиси и магазини, сдобили се с винетка. Не става така! Най-лесно е да събираш пари от винетки без да влагаш нищо за облекчаване на проблема.
19
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Новоизбраните Шарлатани и Спасители докато не направят всички квартали до Околовръстното зелена зона,няма да се кротнат.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цяла София трябва да е зона за нерегистрирани в София коли. Не може да живееш тук, да работиш тук, ама да плащаш данъка за кола с която трошиш тукашните улици в друга община и да заемаш парко места тук. Ако искаш да паркираш в София и колата е регистрирана другаде ще плащаш, освен ако не си си взел/наел гараж щото плащаш данък сграда. Аз съм съгласен да плащам като ходя в други градове. Хем общините ще попълват бюджета, хем ще се понамали трафика, хем ще се поотворят малко парко места.
17
1
 
4
 
! Отговори
100% Бай Ганьо преди 3 месеца
Живея в зелена зона.Няма промени понеже няма кой да проверява имаш ли или не винетка.
16
3
 
13
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
При този отчайващо все по-лошо градски транспорт в София, е престъпление да се ограничава използването на личните автомобили.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мафията пак ще пълни чекмеджетата чрез тези сини и зелени зони.
14
0
 
20
 
! Отговори
Законът преди 3 месеца
По закон кмета трябва да осигури ред в паркирането, но не го правят. Лъжат ни, че ред има само където има платена зона за паркиране. С други думи кметовете не си изпълняват задълженията по закон и това е техен довод да въвеждат платени зони за паркиране.
13
4
 
8
 
! Отговори
Стар Сифиянец преди 3 месеца
Реалността е, че градския транспорт в София сега е най-зле от последните 60 години, а може би и от повече години. Този факт принуждава хората в София да използват личните си коли, но общината прави каквото може да ни затрудни живота, вкл. и с тези платени зони за паркиране. Един пример за транспорта - живеех някъде си и преди 35 години времето от излизане от блока до пристигане на Орлов мост беше 18-22 минути с автобус. Сега с ГТ трябва около един час, като през 2001-2010 и два часа не стигаха
12
2
 
7
 
! Отговори
Живущ в квартала преди 3 месеца
Нека Ви обясна, защото живея там:1. Ако Стрелбище стане Зелена зона всички коли от там отиват паркирани в Гоце Делчев т.т или двата квартала заедно или не2. В момента много хора паркират в квартала и после със 73 и 83 в Хладилника на работа, същото се случва с офисите около България Мол3.Столична община планира голям ринг по Петко Тодоров около Южен парк в който стари коли немогат да влизат и да замърсяват. Въвежда се от 2025, познайте къде ще си паркират колите- Стрелбище и Гоце Делчев
11
0
 
14
 
! Отговори
усмихнат преди 3 месеца
Април 2022 г. кмета представи план за Зелена зона в Стрелбище, който беше отхвърлен. Най-важният и основен проблем е, че съгласно кмета на районТриадица г-н Димитър Божилов, регистрираните автомобили вЖК Стрелбище са 3500 /три хиляди и петстотин/, а местата посхемата са 2900 /две хиляди и деветстотин/. Какво трябваше да ще стане с600 /шестстотин/ автомобила? Къде се паркират?
10
6
 
11
 
! Отговори
Дони преди 3 месеца
Реално, имаме доста добре развит градски транспорт в София. Просто трябват повече буферни паркинги по входовете, та шаяците да си оставят ceлcкaтa гордост и да ползват транспорта, който им е осигурен. Но нее, Ганчее иска са пукажи на момите-парижанки, къък дрифтйе, къък му пъшка аЛспуха...
9
0
 
25
 
! Отговори
NoMercy преди 3 месеца
Хайде да не почвам да псувам .... щели да бранят живущите. Не сме ли всички живущи в София. Отиваш от единив в другия квартал си плащаш зона ... и пак няма места да паркираш. Връщаш се където живееш и пак няма места. Управляващите вместо да смучат пари само от далавери да направят паркинги и да развият малко и другите градове не всеки в София да идва.
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вдигай синята зона на 10 евро час, че не се живее от комплексари. Като искат в центъра на кафе с кола ще си плащат.
7
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До КрикоДа, ще платиш 100-150 лв (<=50 стотинки на ден). Брани те, защото тези, които не живеят там, няма да спират за дълго и ще има място за теб. Живея в квартал синя зона (преди това зелена) и преди зоните беше ужас, разни фирми с по 2-3-4 коли и не само. Сега в неделя като няма зона пак е мазало, но останалото време е спокойно. Против са само такива с 2-3 недвижими таралясника, и прииждащи в квартала. За нормалните живущи е голям плюс
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредната лъжа сините и зелени зони никого не бранят, а пълнят касичката на общинските лентяи.
5
6
 
12
 
! Отговори
Дони преди 3 месеца
В тази част на София се изляха стотици хиляди чергари от къде ли не. Който по документи е регистриран на адрес в Триадица, ще плаща еднократна годишна такса, цъpвyлитe масово ще се раздигат.
4
0
 
15
 
! Отговори
Абе преди 3 месеца
Глупости, имат право да ограничат времепрестоя, но не и да вземат пари за паркиране върху пътна настилка на обществено място, тъй като за нейното ползване всеки шофьор плаща данък !