Убийствено точни родни стрелци ще се прицелят в Сърбия

Отбор от петима опитни български стрелци ще представляват България на третото ниво на турнира на International Practical Shooting Confederation /IPSC/ в гр. Кралево, Сърбия
16 юни 2006 10:49,
Убийствено точни родни стрелци ще се прицелят в Сърбия
Нашите надежди заминават за Кралево, където ще се състезават на 17 и 18 юни. Снимка: Dnes.bg

Отбор от петима опитни български стрелци ще представляват България на третото ниво на турнира на International Practical Shooting Confederation /IPSC/ в гр. Кралево, Сърбия.

На спортното събитие, което ще се проведе на 17 и 18 юни, ще участват над 200 стрелци от Сърбия, Черна Гора, Чехия, Хърватска и Словения. Сред тях е световноизвестният сърбин Марко Джукович, който миналата година се класира на 4-то място в света в категория "Standard".

IPSC е нов динамичен стрелкови спорт, зародил се в началото на 50-те години в Калифорния, САЩ. IPSC-стрелбата е популярна още с наименованията приложна или динамична стрелба.

„Надяваме се да се класираме отборно поне на 3-то място“, коментира за Dnes.bg Андрей Николов, припомняйки, че миналата година българският отбор е спечелил 3-то място в дивизия "Standard" на състезанието "Подгорица OPEN" в Сърбия.

The IPSC е организацията, която обединява динамичните стрелци от цял свят. Създадена е по време на Международната пистолетна конференция, състояла се в Колумбия, Мисури,САЩ през май 1976 год. Четиридесет представители от различни страни били поканени, за да определят основните принципи и начертаят бъдещето на спорта Динамична стрелба, става ясно от официалния сайт на асоциацията.

В динамичната стрелба състезателят трябва да постигне точност, бързина и контрол мощта на оръжието в печеливша комбинация. Използваните мишени са хартиени и метални.

С цел избягване на превъзходството на един състезател над друг поради вида на оръжието, което използва, оръжията са комбинирани в групи - дивизии. Съгласно правилата на IPSC съществуват следните дивизии: Open, Standard, Modified и Production за пистолет, и Standard за револвер. Освен тези групи, сьгласно правилата на НКПС "Динамик", за Бьлгария е въведена дивизия “ Макаров”, включвайки най-популярното у нас оръжие.

Използването на подвижни, появяващи се, реактивни, частично прикрити и дори наказателни мишени в реалистична подредба допълнително повишава нивото на адреналина и прави спорта още по-занимателен.

Въпреки че корените на този стрелкови спорт са бойно-приложни, той се развива изцяло като спортна дейност, като например карате, айкидо, спортна стрелба, стрелба с лък или стрелба със стрелички “Дартс”. В момента се водят преговори IPSC да се превърне в официална олимпийска дисциплина.

IPSC има представители в 70 страни по света, наречени Региони. От 2003 година България e приета за Регион. Официален представител е Национален клуб по приложна стрелба "Динамик". Освен него подобна дейност в България развиват А-зона, Bullet, Саргон (Русе), Етър (В.Търново), Робин (Ст.Загора), 7-Hills (Пловдив), Аргус (Варна).

Всяка година представители от 70-те региона се събират на Годишна Асамблея.

Българският „Standart“ отбор, който ще ни представя в Сърбия, включва:

Златомир Миланов - клуб "Bullet"(трети в дивизия "Standart" на турнира в гр. Подгорица, Сърбия 2005)

Виктор Антонов - клуб "Bullet"

Методи Mарков клуб - "Етър" (шесто място в дивизия "Standart" на турнира в гр. Крушевац, Сърбия 2005)

Красимир Михтиев - клуб "Етър"

Андрей Николов - клуб "Bullet"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание