Микрочип в топката ще казва дали е имало игра с ръка

Новата технология ще бъде използвана и при засадите
6 дек 2023 22:05, Петър Бойчев
5
Микрочип в топката ще казва дали е имало игра с ръка
Снимка: БГНЕС

Футболът работи все по-усърдно по усъвършенстването на технологиите в играта, като поредната крачка ще бъде направена по време на Евро 2024. С цел да се улесни работата на системата ВАР и да се избегнат забавянията, които много фенове критикуват, че убиват емоциите в играта, УЕФА ще сложи специални чипове във всяка топка.

Микрочипът ще може да определя дали има игра с ръка, а също така ще помага и при отсъжданията за засада. Той ще бъде поставен във всяка топка за Евро 2024 и ще осигурява безпрецедентен изглед на всеки елемент от движението на топката, като по този начин ще подпомага ВАР арбитрите, пише dir.bg. Микрочипът ще бъде синхронизиран със система за проследяване на крайниците, която в реално време ще визуализира в 3D форма скелета на играчите. Така веднага и без да се губи време, реферите ще знаят дали топката е ударила ръката или не.

Разбира се, все пак ще остане субективният фактор, при който реферът ще може да решава дали играта е умишлена или не, защото както добре знаем, не всяка игра с ръка във футбола се тълкува като нарушение. Въпросната технология също така ще подпомогне засадите, защото така съдиите ще имат точната информация когато е настъпило последното докосване до топката.

Технологията вече е тествана в специално организирани симулации на мачове, като според ФИФА и УЕФА, тя работи. Светът ще може за първи път да прецени дали действително тези микрочипове скъсяват времето на ВАР разглеждането и подпомагат футбола по време на Евро 2024 от 14 юни до 14 юли следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Система за проследяване на крайниците .... на облъчване прилича, ама е скрито зад модерни думички /3D, 5G, микро-, още арбитри и т.н./. И накрая се прави един ИИ или най-обикновен хакер, който да игнорира нарушенията на точно определен отбор, естествено този, който плати повече! Естествено, ще се назначи екип по кибер сигурност!!! И т.н. Обаче... УЕФА и ФИФА ще са отчели "промяна" на изключително високо /и скъпо ниво/.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
пускайте и роботи да ритат, и роботи ще гледат. да ви имам развитието.
2
0
 
3
 
! Отговори
Професионалният преди 2 месеца
футбол е все едно гладиаторските битки в Рим,където собственици на школи за гладиатори са си оспорвали водачеството.Само дето сегашните футболни гладиатори са свободни граждани,затрупвани с пари от собствениците на отбори.След като има свободен пазар, ще дойдат и времена на изкуствен интелект и роботи,че то някои живи футболисти(визирам разбира се нашите)не стават,уж сме много добри,играли сме супер,само дето не сме победили противника,и така от десетилетия.Тогава пак ще ни бият,от силиц.долина.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А в мозъка кога ?