Проверяват птицевъдни обекти и пазари за птици в цялата страна

715 птицевъдни обекта и 56 пазара за птици са проверени до момента в страната във връзка с опасността от птичи грип
17 окт 2005 10:54,
Проверяват птицевъдни обекти и пазари за птици в цялата страна
Снимка: Булфото

Във връзка с опасността от птичи грип, в страната са проверени 715 птицевъдни обекта и 56 пазара за птици. Проверките са извършени във връзка с регистрирането на вируса в Турция и в Румъния, сочи справка на Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/. Това съобщават от Министерството на земеделието и горите /МЗГ/.

Проведени са 130 заседания на епизоотични комисии, като са набелязани мерки за предотвратяване на появата на заболяването на територията на България.

Ветеринарните инспектори продължават наблюденията на водоеми, съвместно с Националното управление по горите и Националното сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" за наличието на трупове на птици.

На Граничните инспекционни ветеринарни пунктове във Варна, Русе, Силистра и Кюстендил, граничните ветеринарни власти са конфискували от влизащи в страната пътници и предали за обезвреждане 100 килограма птичи хранителни продукти и 175 броя яйца.

Постъпили са 332 кръвни проби за сондажни серологични изследвания и 30 трупове на птици.

Експертите от НВМС са съобщили, че дезинфекционната техника на територията на Регионалните ветеринарномедицински служби в страната се намират в добро техническо състояние. До момента няма регистрирани случаи на повишена смъртност при диви и домашни птици в България.

Още по темата:

Купуваме 1000 опаковки от лекарство против птичи грип

Забраниха вноса на яйца, птици и птичи продукти от Турция и Румъния

По пътя на птичия грип

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание