Без катаджии. Пишем си актовете сами

ПТП със смачкана броня или одраскана боя вече няма да се регистрира; застрахователите се дърпат – искат протокол от КАТ
6 ное 2008 07:04,
36
Без катаджии. Пишем си актовете сами
Снимка: Булфото

Шофьорите вече сами ще си описват щетите при леки катастрофи и няма да викат катаджия.

Всеки водач ще получава двустранен протокол след сключване на застраховка "Гражданска отговорност".

Той ще влиза в употреба, ако в задръстване спрем в бронята на колата пред нас или одраскаме боята на колегата зад волана, съобщава "Пътна полиция".

Вместо да се чака с часове катаджията, двамата водачи ще попълват сами в протокола обстоятелствата, при които е станал инцидентът.

След това застрахователят ще покрива козметичните щети.

Освен че няма да чака униформения, за шофьора ще има още едно предимство. При вина водачът вече няма да плаща глоба от 100 до 200 лв., както е по закон, защото леката катастрофа вече няма да се регистрира.

В момента голяма част от съставените актове са именно при инциденти с леки щети.

Промените ще влязат в сила след около 45 дни, пише вестник "Монитор”.

Засега от МВР настояват застрахователните компании сами да си отпечатват двустранните протоколи.

Те обаче не одобряват идеята, защото искат да има съставен акт, за да са сигурни, че наистина е имало ПТП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Асен Проданов, Бурга преди 15 години
Катаджиите, като всички държавни служители у нас, от които зависи уреждането на нещо важно, използват служебното си положение и си искат рушвети от гражданите. Впрочем, така е във всички страни от Балканския регион. От там идва и термина "Балкански синдром". Този синдром е присъщ на всички бедни страни по света със слабо развита икономика и нисък жизнен стандарт. Корупцията в тях се е превърнала в естествен начин на живот.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нека отговаря автомобила ти на някое издирван и не ми спреш, както съм без жилетка и ако има данни за въоръжен грабеж ще ти изпразня 17 патрона в колата.... да видим няма ли да спреш тогава.....Жилетката на КАТ е с цел вечер да се вижда, а на полицйа си длъжен да спреш, дори и цивелен с карта и значка в ръка.***, от таквиа като тебе сме на тоя хал - неебаващи законите. Хем си недоволен че пешеходците не спазвализаконите, хем после и ти не го спазваш. ***
33
0
 
0
 
! Отговори
= преди 15 години
Няма катаджии по 2-3 часа, защото са заети да пазят Станишев, Първанов, Доган и други *** с наште данъци.
32
0
 
0
 
! Отговори
КоУегЪ преди 15 години
Коя е най-честата реплика след катастрофа:- К'фо станА, бе, коУегЪ? Псувните преди това не се броят. :)
31
0
 
0
 
! Отговори
Ghost dog преди 15 години
И като настане едно плащанеее... стой та гледай хахахах никоя застрахователна компания няма да плати обезщетение без документ от орган на реда. И са си в правото да го искат!
30
0
 
0
 
! Отговори
edin mqjki преди 15 години
И сега става стига да имаш двустранен протокол, а такъв издават само UNIQA в момента.Преди и ДЗИ даваха със всяка полица за ГО протокол, но с времето интересът им надделя и ...А на КАТ може да се обадиш и по мобилния и да регистрират произшествието с дата, място и час, без д идват на место, като им обясниш, че няма пострадали, щетите са дребни и сте съглсани кой е виновен. Желая ви безаварийно каране! За предпочитане е!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
.... ииии един мармот увива шоколада в станиол...
28
0
 
0
 
! Отговори
катаджия преди 15 години
И сега с един замах ще смъкнем броя на възникналите ПТП за статистиката :) Хитро!
27
0
 
0
 
! Отговори
opaaa преди 15 години
sydete firmite koito vi oshtetiavat kato sichki zastrahovateli v brussels.......togava she ostanete ocharovani kolko byrzo plashtat....syvetvam vsichki koito ima problem sys administrazia i chobaniata v BG da se obryshtat kym brussels......stavat chudesa...hora tyrsete si pravata ,koaliziata se optiva vsicheski da si spre vyzduha ,no ima pravila pisani i za tiah .......TYRSETE SI PRAVATA stava malko bavno no stava
26
0
 
0
 
! Отговори
DJACK преди 15 години
Opa takmo bronqta mi ima nujda ot remont sled lek udar v stena.Sega 6te po4akam o6te 45 dni i 6te gi 4ukam zastrahovatelite :)))
25
0
 
0
 
! Отговори
lola bunny преди 15 години
Авторите или пресцентъра на МВР са прпоуснали една малка подробност - такива двустранни протоколи има от 93та година и застрахователите си ги раздават. Но нещата съвсем не са розови- по искане на КАТ в инструкциите за употреба на такива протоколи пише, че виновния трябва да отиде в КАТ с него за да му дадат входящ номер и да му се скарат и т.н. Тоест с тези протоколи КАТ не идват на място ами хорицата ходят в КАТ, което в никакъв случай не пести време както се досещате.. та ми е интересно какво ще излезе от тази простотия???
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само дето и те да си винови и този д джипа застрахователите трее да плащат....... сега няматакива филми... примерно на мен колата ми се хлезна и имах доста щети но не ми платиха щото нямах протокол ... сега това няма да ставо... тоест това е в интерес на гражданите... и в ущърб на застрахователитеЕвалата!
23
0
 
0
 
! Отговори
luben преди 15 години
i as sm saglasen teka da ne 4akame kat.a sami da se opraviame 4e se 4aka vinagi nai malko.2.4asa.aaa.kolkoto do zastrahovateli te ,da pitam grajdanite kak e po udobno.da napravim.koi e (za) i koi e (ne).EDIN MOI PRIATEL SE UTARI I VE4E GI 4AKAME TEIA ZASTRAHOVATELI DA DOIDAT NA OGLET VE4E 1MESEC.AMA TE GI NEMA TEKA 4E I AS I MNOGO TRUGI NE SA SAGLASNI S ZASTRAHOVATELITE,PO DOBRE SA DA SE OPRAVIA6 OT KOLKOTO S TIAH.
22
0
 
0
 
! Отговори
ХАХАХА преди 15 години
Мисля че отново всичко се направи заради мафията!!!! Ако някой ме удари с джип ще ме натисне да кажем че аз съм виновен... и ще вдигне щетите, ами какво да кажа за пешеходците с който се изнервям много който не пресичат на пешеходна пътека и въобще не се оглеждат и после пак ние виновни? Трябва да има и солидни глоби за пешеходците защото 70 процента стават катастрофите заради тях, другото всичко е батак в кат. Аз карам без застраховка и винетка съм ги майката спряха ми колата от движение пак я карам и какво после глоба а няма и да си я платя и си карам пак колата трябва всички да направим така, аз на полицай без светлоотразителна жилетка не спирам те не спазват правилника злоопотребяват, а ние? ние къде сме?
21
0
 
0
 
! Отговори
fdf преди 15 години
Усещам как в края на годината ще се оказва, че всички отпечатани то застрахователи такива талони ще са попълнени и всеки ще е претърпял леко одраскване и ще си иска парите от застрахователя.
20
0
 
0
 
! Отговори
ОТ РЪКОВОДСТВОТО преди 15 години
Тази работа в България или няма да стане или ще стане, но не както трябва. Това положение съществува от няколко години, но много малко го знаят. Основната пречка, както винаги е манталитета на повечето хора, които отново хвърлят целия си мозъчен ресурс, за да измислят как да направят далавера от тази работа. А далаверата в цялата работа е именно да не се чака КАТ за дребни работи и да не се пише акт за 100 лева, при положение, че има едно счупено огледало примерно, което струва 50 лв. Разберете, че от това няма да забогатеете и няма да си покриете вноските по кредита за жилище.
19
0
 
0
 
! Отговори
възмутен преди 15 години
Да вземем да дръпнем шалтера на КАТ и МВР. За какво харчат парите на данъкоплатците? Когато потърсиш съдействие от тяхна страна, отговора винаги е: "Не е от нашата компетенция"... края остава за вас!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
това е една добра идея, но масово има коли без застраховки!!
17
0
 
0
 
! Отговори
njkoi si преди 15 години
Блъскат се двама, единият от тях е пиян , разбират се и си тръгват по живо по здраво и няма наказание за почерпилия се.Българска смахната работа, както казва един приятел...
16
0
 
0
 
! Отговори
driver преди 15 години
bravo!