Овце, крави, коне и хора на едно място в ямболски блок

Разруха, съчетани с мръсотия - това е уникалният блок № 20 в квартал "Райна Княгиня"
24 мар 2009 10:10,
304
Овце, крави, коне и хора на едно място в ямболски блок
Блок №20. Снимка: obshtinayambol.org

Изкъртени панели, срутени стени, изпочупени стъкла, мръсотия и смрад.

Така 198 семейства от Ямбол живеят вече 20 години в блок №20 в ямболския квартал „Райна Княгиня“.

В „уникалното” съоръжение,  което е общинска собственост, живеят ромски семейства, пише до медиите кметът Георги Славов.

Токът отдавна е прекъснат, вода няма, а първите етажи на соцпанелната гордост са заети от крави, коне, кози и овце, които ромите отглеждат за препитания.

Притеснен от настъпващата пролет и възможността за появата на заболявания и епидемии, кметът е определил експертна комисия, която да извърши обстоен оглед на състоянието на блока.

Анализът е категоричен:

- липсват предпазни парапети по стълбищата и балконите;

- унищожени са дограмите и подовите настилки;

- частично са унищожени фасадни панели;

- липсват асансьорните врати, а всички асансьорни шахти са запълнени с отпадъци.

В писмо до президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, министри, депутати и представители на медиите, кметът на Ямбол се обръща за помощ:

"Този блок е едно „уникално”, в най-негативния смисъл на думата, съоръжение в града, държавата, а вероятно и в целия Европейски съюз.

Органичните и битовите отпадъци край целия блок на площ от около 15 декара образуваха най-голямото нерегламентирано сметище на територията на общината.

По мое настояване то бе разчистено в началото на март тази година. Поради ограничения финансов ресурс на общината обаче и сложността на проблема, с това се изчерпат и възможностите ни за справяне с него.

Въпреки всички рискове от инциденти, заболявания и епидемии, сградата продължава да бъде обитавана от няколко хиляди роми с характерните за този етнос проблеми – липса на образование, ниска квалификация и конкурентноспособност на пазара на труда, висока безработица, здравословни проблеми, ниска здравна и семейна култура, водеща до раждането на деца, включително от 12-13-годишни момичета.

Имайки предвид тези обстоятелства, категоричното мнение на комисията е, че е невъзможно блокът да бъде обитаван при сегашните условия.

Мой дълг като кмет на град Ямбол е да търся решение на този болен въпрос, но това не може да стане без участието на държавата и гражданското общество. 

Обръщам се към вас с молба за съдействие за решаването на проблема, както и с изричната молба към медиите да отразят фактите по отношение на него, за да стане сериозността му достояние на обществеността", завършва писмото си Георги Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
14
 
! Отговори
packd преди 14 години
Benkovski e getoto na qmbol i ne me e sram da si priznaq 4e jiveq v benkovski,prosto za 20 blok nikoi nishto ne pravi i zatova toi e v takova sastoqnie,
302
0
 
14
 
! Отговори
Магдалена преди 14 години
ТОЧНО ТАКА Е...АУ,ДЪРЖАВА НА АБСУРДИТЕ СМЕ ТУКА....ТЦТЦТЦТЦ
301
0
 
14
 
! Отговори
Магдалена преди 14 години
НЕ Е ЧЕСТНО!!!ПРАВЯТ МИЗЕРИЯ И КАКВО ЛИ НЕ,А ПОСЛЕ НА ТЯХ НОВИ ЖИЛИЩА ЗНАЧИ?!?ОБИКОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ ЦЯЛ ЖИВОТ СЕ ТРУДИМ ЗА НОВО ЖИЛИЩЕ,НАКРАЯ ТАКИВА ДА НИ КРАДАТ И ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ ДА ЖИВЕЯТ В НОВИ ЖИЛИЩА?!?! НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ,ДА УЧАТ,ПОСЛЕ ИМАЛО ДИСКРИМИНАЦИЯ?!?КАКВА Е ТАЗИ СТРАНА,ЗА БОГА?!?!?КАК МОЖЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧВА И ДА ПРОДЪЛЖАВА?!?!КАК ПОСЛЕ ДА НЕ ГИ МРАЗЯТ ТАКИВА?!?АЗ НЕ СЪМ РАСИСТ,НО ТАКИВА...АХ,КАК МЕ Е ЯД.ИМА ГИ И БЪЛГАРИ ТАКВИЗ,НО ПО-МАЛКО.ИЗКЛЮЧЕНИЯТА СРЕД *** ПРОСТО СА МАЛКО.ПОЗНАВАМ И НОРМАЛНИ ХОРА,НО УВИ-НИЩОЖЕН ПРОЦЕНТ.И БЪЛГАРИ ТАКА ДА ЖИВЕЯТ,ПАК НЯМА ДА ГИ СЪЖАЛЯВАМ,ЧЕ ГИ МЪРЗИ И САМО МРЪНКАТ И СЕ ОПЛАКВАТ И ИСКАТ....
300
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
За тази така бързо нарастваща *** ... само смърт е решението,тази *** ни тегли мощно на доло!Живеят на гърба на обикновенния българин,който не спира да работи,зада храни семейството си,а покрай него и долните твари,които мързелуват и само сеят безредици и болести.Смърт за тази *** ***!!!
299
0
 
14
 
! Отговори
;) преди 15 години
Razbrah me che si paraliq ne se kosi :D
298
1
 
14
 
! Отговори
Елица преди 15 години
хехе "Голямата новина" Тоя блок е така от както се помня :D
297
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
мдаааа тоя блок е за взривяване
296
0
 
14
 
! Отговори
GB преди 15 години
Миналата година със съпругата ми направихме частен туристически тур в Индия! Имахме кола и шофьор-преводач на Английски, както и специалисти гидове на всички забележителности и обекти, които посетихме в "златния триъгълник" Делхи-Джейпур-Агра". По пътя минахме през хиляди села, като спирахме, и разглеждахме навсякъде. В Делхи по пътя за една голяма джамия, след като кривнахме в страни от главната улица попаднахме в тесен калдаръмен сокак, където се разхождаха освен туристите и разни кокошки, фитки козички и т.н. домашни животни, както и каруци със слама. Не беше обаче чак толкова мръсно и ***! Имаше си и кофи за *** и *** разпилян наоколо не видяхме! Като у нас на село в добрия смисъл на думата. По улиците и пътищата могат да се видят понякога излежаващи се блажено крави, които никой не смее да смущава, защото са свещени, както и "паркирани" слонове по същия начин както американците от дивия запад връзват конете си за парапетите на баровете, сцена която може да видите във всеки уважаващ себе си уестърн. Въпреки, че очаквахме да видим, не видяхме такова чудо, каквото се случва в Ямбол! Язък за около 4000 долара които платихме за тази екскурзия! Сбъркали сме дестинацията! Абе нашите тур оператори от туристическите агенции спят ли? Могат да натрупат милиони само от този блок в Ямбол!
295
0
 
15
 
! Отговори
wo0fer преди 15 години
дайте ми 200 лева за тротил и проблема на общината ще е решен до 24 часа
294
0
 
14
 
! Отговори
студент преди 15 години
Добър ден на всички.Туристическа агенция Ямбол тур обявява , че има свободни места в хотелския комплекс в гр.Ямбол Г.Бенковски в бл.10 .Стаите са пълен лукс и се предлага страхотна гледка в намиращият се в близост 6 звезден хотел Палас - 20 или Райна Княгина бл.20 .... Където може да видите как хора и животни живеят под един покрив :D
293
0
 
14
 
! Отговори
az преди 15 години
291 ... a една партия иска само права и свободи каквото и е името, и дума не става за задължения
292
0
 
14
 
! Отговори
az преди 15 години
нека да проявим милосърдие и да ги направим ***, и да си измием улиците с него
291
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Ех, че си и ти - те *** хора убиват и не влизат в затворът - ти за една съсипана панелка вярваш, че ще ги затворят. Истината е, че при тази ПОЛИТИЧЕСКА ВЛАСТ е така - ХОРАТА В ТАЗИ ИДИОТСКА ДЪРЖАВА ИМАТ САМО ЗАДЪЛЖЕНИЯ, А *** - САМО ПРАВА !!!Дилемата е ясна - или да сложим на власт политическа сила, която ще спре привилегиите на нечовеците, или наистина след 10-тина години положението ще стане толкова нетърпимо, че реки от кръв ще се леят !!!
290
0
 
14
 
! Отговори
sasanid.blog.bg преди 15 години
Абсолютно съм с теб човече,няма друга оправия мисля си и много скоро и това,за което говориш ще започне да се случва...
289
0
 
14
 
! Отговори
tato преди 15 години
пиша за последно че вече ми доиде до гуша и от мизерници и от управляващи и от цялата държава.Има кметство в тоя град нали откога е построен блока кои са живели вътре как я мислят и кмет и кметство от с какви средства ще се отремонтира блока молба до министерството и пари от данако платеца тоест от нас.Акои драгими господа разроши този блок аз от кадрите видях че дори паната ;;парапета на балконите липсва ЗАЩОТО УВАЖАЕМИТЕ *** СА ГИ ИЗРЯЗАЛИ И ПРЕДАЛИ НА ВТОРИЧНИ ТАЙКА СА РАЗБИЛИ ПАНЕЛКИТЕ И СА ИЗРЯЗАЛИ АРМАТУРАТА НО ЗА ТЯХ СЪД НЯМА НАЛИ НО АКО АЗ СИ ГО ПОЗВОЛЯ ТОЗИ ЛУКС ТО ЩЕ БЪДА ИЗСПРАВЕН ПРЕД СЪДЪ.ТЕ САМИ СИ СЪБАРЯТ ЖИЛИЩАТА А НИЕ ИМ ПЛАЩАМЕ НЕКА ДА ВЛЕЗЕ СЪДИЯ ИЗСПЪЛНИТЕЛ ДА БЪДЕ ОПИСАНО ВСИЧКО ДА ИМ СЕ ВЗЕМАТ ДАНИТЕ И КОИ ОТ КОГА ЖИВЕЕ ТАМ А ПОСЛЕ НА СЪД ЗА ТОВА ЧЕ РУШИ ДЪРЖАВНО ИМУЩЕСТВО
288
0
 
14
 
! Отговори
ANTIMAFIOT_BS преди 15 години
Само горене ще оправи тая долна *** ***.Всичките ***
287
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Нека да сринат блока,заедно с *** вътре хахаха
286
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
mi 6to ne nakarat *** da si remontirat bloka i da iz4istiat,ne stiga ,4e ne pla6tat naem...na niakoi balgarin darjavata pomaga li? ATAKA!!!
285
0
 
14
 
! Отговори
bai ivan преди 15 години
Jivee li si bulgarin i *** edin do drug.Edin den se zasichat v gradinata i ciganina vika:Komshi az reshih da stavam bulgarin.Dobre:kazal bulgarina,ama nali znaesh,che korban se pravi.Ciganina:Ami da znam,shte pravq korban ot kuche...I bulgarina kazal:Abe *** s tebe ***,ot kuche korban pravi li se i *** bulgarin stva li be...???
284
0
 
14
 
! Отговори
ямбол преди 15 години
Този блок си има име викаме му ДЖУНГЛАТА в саседстжо до него е блок 19 в който живеят около 5% българи които постоянно са обект на атаки и грабежи хората си продават апартаментите за по 5-6 хиляди лева добра далавера ааааа ха ха ха който иска да си закупи.