Няма поражения по стената на язовир "Студена"

Започва проверка на пътищата в района на епицентъра на труса
Обновена: 22 май 2012 09:42 | 22 май 2012 09:41, Елка Василева
18
Няма поражения по стената на язовир "Студена"
Язовир "Пчелина". Снимка: Василен Димитров

"Язовирната стена на язовир "Студена" е в добро експлоатационно състояние, няма поражения. Аз имам уверението, че няма проблем и няма основание за притеснения", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която посети язовирната стена на язовир „Студена” край Перник .

Язовирната стена е в добро експлоатационно състояние, няма поражения. През цялата нощ, още от 03,30 часа, са направени първите проверки и инспекции. Включително ще влезем в кухата част на язовирната стена, за да се уверим, че няма проблем. Няма риск за спукване на язовирната стена. Тя е споена изключително качествено, каза министър Павлова.

Целта на посещението ми е да видим - какво е състоянието на язовирната стена, защото имаше невярно пусната информация, че има проблем, каза още Павлова.

Стената на язовир „Студена“ е здрава и не е засегната от земетресението, заяви от своя страна регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов.

На място са изпратени екипи, които следят здравината на съоръжението. По данни на Гражданска защита няма никакви изменения.

Населението на Перник изпадна в паника и след поредицата от трусове хората напуснаха жилищата си.

Гражданска защита успокои, че няма причина за притеснение и паника.

Според Областната дирекция на МВР са разрушени само комини на стари сгради. Има много напукани къщи. Паднала е къща в квартал Рудничар, която е била в изключително лошо състояние, уточни Венцислав Алексов.

Стената на язовир "Студена" е изпитвана при осма степен по скалата на Рихтер, коментира за БТА и директорът на ВиК-Перник Искра Златанова.

Очаква се след обяд да започне източване на язовир "Студена“. По това време язовирът ще достигне 21 милиона кубически метра. При този обем съгласно предписание на МОСВ трябва да започне източване на водоема. Ще бъде включена и втора турбина към ВЕЦ на хидровъзел "Студена".

Повишените водни количества ще бъдат насочени за производство на ток. През следващите дни е възможно да започне да се изпуска вода в реката - по половин куб. метър в секунда, поясни Златанова.

Няма опасност от преливане на язовир "Пчелина" край Перник, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Язовирът е обследван от "Напоителни системи" и е под постоянно наблюдение.

Стената на язовир "Бели Искър" е в добро техническо състояние след земетресението от 5,8 по Рихтер тази нощ, съобщиха от "Софийска вода". През деня ще бъде извършен втори оглед на язовирната стена и на техническите съоръжения, които осигуряват водоснабдяването на София.

Започва проверка на мостовите съоръжения на автомагистралите "Люлин" и "Струма" и на цялата пътна мрежа в района на епицентъра на земетресението в близост до Перник. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Започват проверки в Кюстендилска област за устойчивостта на сградите.

Домоуправители, образователни институции, читалища ще бъдат включени в разяснителна и превантивна кампания във връзка със земетресението, съобщи на извънредна пресконференция рано тази сутрин кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Той посочи, че ще бъде създадена междуведомствена комисия за контрол по състоянието на сградите.

По отношение на конструктивната устойчивост на сградите в региона фондът е на добро ниво, каза директорът на Областната служба по пожарна и аварийна безопасност Гроздан Христов.

Той обаче допълни, че има стари сгради, строени в далечното минало, когато изискванията са били други.

Панелните комплекси са устойчиви, въпросът е до експлоатацията им, уточни Христов. Кметът Паунов заяви, че предстои ревизия по отношение на устойчивостта на тези конструкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Мила34 преди 11 години
Правителството реагира много експедитивно, още сутринта някои от министрите бяха на пострадалите места, за да окажат помощ. Специално със случая за я. Пчелина действията на министър Найденов са изключително адеквати, на като цяло язовирът никога не е бил опасен, по-скоро е жест на съпричастност към проблема.
10
0
 
1
 
! Отговори
до глупака 15 преди 11 години
..."газови уредби Ловако"... айде сега си извади грозната мутра от миризливия *** и ми покажи някъде такава уредба "Ловако"...
9
1
 
3
 
! Отговори
яве преди 11 години
Като по ***, прочитайки статията, разбирам, че язовирната стена е тествана с 8 по рихтер!А за макетите тествани и разчетите, смятани с коефициенти за сигурност, съм убеден , че стената ще издържи и 9...
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само не разбрах защо като стената е добре и е проектирана за 8 по Рихтер ще изпускат язовира? Като дойде сушата лятото какво ще правим?
7
2
 
5
 
! Отговори
ot rayona преди 11 години
в рударци няма нито един представител на властта! има цяло министерство, дето *** парите на хората - при бедствия и аварии. както сте се отнесли с хората, дано бог направи така и с вас да се отнесат, т.е. нещо долни гербери да ви отнесе! бог да ви накаже всички долни, крадливи ***! марш долна мутро там, какво седиш и напягаш подпухналата ти мозъчна клетка!
6
1
 
1
 
! Отговори
insh преди 11 години
А защо ти е мнението на БАН?искай мнението на *** ***
5
0
 
1
 
! Отговори
insh преди 11 години
левчев утре ще има в Гърция а в БЪЛГАРИЯ която не те интересува ще е спокойно.Но ти си стой там.Такива като теб да не ги пускат в България.
4
5
 
6
 
! Отговори
ПРИЧИНИ преди 11 години
Има 4 версии за причините за земетресението:1. Предизвикано е от тайно американско оръжие HARP;2. Предизвикано е от масово меле в Пернишка дискотека, където Крали Перко е бил нападнат от бандата на "Винкелите";3. Предизвикано е Бог БойкоИ4. Предизвикано е от падане на Искра Фидосова от леглото;)))
3
4
 
5
 
! Отговори
яве преди 11 години
Любопитен съм, дрОгари журналисти, как се изпитва язовирна стена при 8ма степен по рихтер?
2
13
 
0
 
! Отговори
левчев преди 11 години
Дайте новини за гърция, не ме интересува какво става в България, искам да знам кога ще има заметресение в Гърция, а какво е мнението на БАН по-въпроса?
1
0
 
8
 
! Отговори
или преди 11 години
добра новина!