Парното поскъпва средно с 2,6% от 1 юли, реши ДКЕВР

Природният газ поевтинява с 1,81%
30 юни 2014 18:35,
26
Парното поскъпва средно с 2,6% от 1 юли, реши ДКЕВР
Снимка: Булфото, архив

Парното и топлата вода ще поскъпнат средно с 2,6%, а природният газ ще поевтинее с 1,81%. Това стана ясно след закритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) днес.

Държавната комисия утвърди по-ниска цена на природния газ за третото тримесечие – от 1 юли хиляда куб. метра ще бъдат продавани от обществения доставчик („Булгаргаз“) на цена от 610,69 лева без акциз и ДДС.

Клиентите, присъединени към газопреносната мрежа ниско налягане, собственост на „Булгартрансгаз“, ще плащат по 609,41 лева за хиляда куб. метра газ без акцизи и ДДС, съобщават още от енергийния регулатор.

Припомняме, че от „Булгаргаз“ поискаха цената на природния газ да остане 612,80 лева – без промяна спрямо второто тримесечие на годината. Работната група на ДКЕВР обаче изчисли, че цената на природния газ трябва да намалее с 2,46% до 597,69 лева за хиляда куб. метра.

В крайна сметка от ДКЕВР на закрито заседание днес са взели решение за намаляване на цената, но с по-малък процент.

В отделно закрито заседание членовете на енергийния регулатор разгледаха и цената на парното и топлата вода.
След възраженията, които изпратиха топлофикационните дружества, Комисията е решила по-ограничено поскъпване на топлинната енергия – средно с 2,6%. В началото на месеца предложението на работната група беше за поскъпване на парното със средно 10%. Топлофикационните дружества обаче се обявиха против това намерение с мотива, че високите цени ще отблъснат техните абонати.

Най-голямо то щеше да бъде за клиентите на "Топлофикация – Русе" – с 18 на сто. След днешното заседание е одобрена цена от 71,23 лева за мегаватчас, което представлява увеличение от 9,8%. За абонатите на "Топлофикация – София" поскъпването е в рамките на 5,9 на сто или цена от 84,64 лева за мегаватчас.

За някои от дружествата е предвидено намаление на цената на топлинната енергия. Най-рязко това е за абонатите на „Топлофикация – Перник“ - с 11,7% до цена от 68,77 лева за мегаватчас. С 2% до 59,09 лева намалява цената за „Топлофикация – Плевен“.

От съобщението на ДКЕВР става ясно, че най-висока цена за парното и топлата вода плащат клиентите на „Софиягаз“ - 106,76 лева, като от 1 юли те вече ще плащат с 11,5% по-висока цена за ползваната услуга.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: парноцени1 юли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Несапаз преди 9 години
Съвет към всички,които искат да се откажат от парното:1.Подайте ПИСМЕНО заявление, че НЕ ЖЕЛАЕТЕ топлофикация да ви топли. Сега е момента!2.Искайте ПИСМЕНО да ви разделят фактурите за парно и топла вода ПООТДЕЛНО. НЕ ПЛАЩАЙТЕ нищо, докато не го направят!3.Като ви откажат, идете в НАП-по регистрация на Топлофикация и подайте ЖАЛБА срещу отказа4.Топлоизолирайте всички тръби, включително и преминаващите през вашия имот. 5.Пазете си всички входящи номера -може скоро да ви потрябват.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 18Проблемът не е в закона, а в ОБщите условия. Там е написано "Отопляем обем е обемът по проект".По проект???!!! Всякакви изменения, или дори неосъществяване спрямо първоначалния проект НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ!По същата логика, ако сте имали проект за интимен контакт с майките на тия от Парламента и Топлофикация, сега те имат право да искат от вас наследство!!! Нищо, че въпросните госпожи изобщо не сте ги виждали!Затова текста трябва да се промени:"Отопляем е обемът, в който има радиатори"
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви 84,64 лева за мегават, бе? Това е цената БЕЗ ДДС! С ДДС-то става 101,6 лв за Мвтч. Нали пред мен са изравнителните сметки за миналия сезон - пише си: 95,87 лв за Мвтч. Без ДДС е 79,9 лв/Мвтч. С увеличенето става 84,6. Плюс ДДС - колко става? Я журналистите да вземат да си коригират цифричките!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересна статия: В Плевен парното е 59,09 лв за квт, в Перник - е +14%, а в София е +18,7%над цената на Перник. Значи тези в София работят най-неефективно и трябва да бъдат уволнени. А тези в Перник да бъдат наказани и пратени на обучение в Плевен. Ако говорехме за частни дружества- това с +14% върху цената щеше едвам да крета, а това с +32,7% над цената на най-евтиното щеше да е фалирало отдавна. Явно е, че който се занимава с тези неща е пълен ***. Това е като схемата с мариците.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 правителство заради парното го свалиха. 2 за да не го свалят направи изкуствено низки цени. 3 дано промени закона и напълно да се оказваме от парното! Ако не, не да ми казвате "не плащайте", още сега да излизаме да стачкуваме! ОЩЕ СЕГА ДА ЗНАЯТ КАКВО ГИ ЧАКА!
13
0
 
4
 
! Отговори
.... преди 9 години
и тези да видим кога ще им избягат всички клиенти и ще се притеснят тогава ...
12
0
 
7
 
! Отговори
благой преди 9 години
блажени са нямащите парно
11
0
 
1
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Malko sa 2.6%Spored moite i4isleniq trqbwa da sa okolo 4.8% :-/
10
2
 
11
 
! Отговори
Е преди 9 години
НЕ ПЛАЩАЙТЕ!!!
9
3
 
15
 
! Отговори
ППЛ преди 9 години
НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИМ МИЛИОНЕРИТЕ ОТ ВЕИ НА МИЛИАРДЕРИ, НЕ ПЛАЩАЙТЕ
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората ще излязат по улиците пак и ще почнат да се отказват от парно.САЩ и ЕС не искат да доставят евтин газ на България.
7
10
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Така е и така ще бъде ....като НЕ гласувате за дпс герб и бсп така ще е .....само боко сержа и доган могат да спасят народа ! Вервайте ИМ !
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, с евтиния съветски газ! некой трябва да плати патока!
5
1
 
3
 
! Отговори
през шнура преди 9 години
Ми е за парното. Мернах зяглавието бегло и прочетох, че порното поскъпва, та за момент се притесних...
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кога все така ще караме, до кога, до кога, до кога?
3
1
 
21
 
! Отговори
БГ Е МАФИЯ преди 9 години
Искам право на пълен отказ от Топлофикация вече сме 2014 а не 1714 година феодалния строй отдавна свърши или държавата и общините са черни каси за чиновници и политици!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То май даже и не е и порно а е мазохизъм,щото хем те таковат,хем си плащаш :)) !
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми какво да се прави,който иска порно,ще си плаща :) !