Пожар гори край Рилския манастир

Близо 80 души и хеликоптери участват в гасенето
24 юли 2015 16:56, Анисия Иванова
3
Пожар гори край Рилския манастир
Снимка: архив Булфото

Пожар гори в Рила планина на територията на резервата под Додов връх. В момента 55 души от Югозападното държавно предприятие са се включили в гасенето на тревите и храстите, които горят в района на природния парк "Рилски манастир", съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

На място има близо 80 души, сред които и служители от главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, както и работници от Рилската обител.

Експертната оценка, направена от служителите на дирекцията на парка, е, че обхванатата от пожара територия е с надморска височина 2000-2100 метра, на труднодостъпен терен, с наклон 45 градуса и е с площ от пет хектара.

Засегнати от пожара са високопланинска растителност и единични дървета бял бор и смърч, които се намират между местността "Калугерски дол" и изворите на река Друшлявица.

В района на пожара започна и облитане от хеликоптер с цел локализиране и окончателно потушаване на огъня. В момента няма горяща гора, а са обхванати около 50 дка треви и храсти.

Сигналът за пожара бе подаден късно снощи, а мястото се намира в труднодостъпна и пресечена местност, до която може да се достигне само пеша.

 

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
СЕРГО СтаналшеФ преди 8 години
-Ади бе, де са ви остаФките! -На Море, кой беше ти..
2
0
 
2
 
! Отговори
9119 преди 8 години
Дали ще стигне до манастира ?!?
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горе долу в тоя район преди 3г като ходих имаше група хора които си бяха направили пикник и правиха скара рано сутрин, въпреки че там паленето на огън е строго забранено.Но според българина, закона е за глупаците :)