Откриха огнище на бруцелоза в град Рила

Положителни резултати са дали 15 кози от три стопанства
28 юли 2015 21:10, Анисия Иванова
16
Откриха огнище на бруцелоза в град Рила
Снимка, архив Булфото

Огнище на бруцелоза бе открито в град Рила. Положителни резултати са дали 15 кози от три стопанства в града. Поводът за изследванията е регистриран случай на един заболял човек, съобщиха от РЗИ-Кюстендил пред "Дарик". Той се е лекувал в болница в София.

Наложени са първоначалните мерки на заразените животновъдни обекти, потвърдиха за Дарик от Областна дирекция по безопасност на храните.

Забранена е консумацията на мляко и млечни продукти, забранено е и движението на животните. Ще бъде наложена и възбрана и на всички останали животновъдни обекти в Рила. Заболелите животни трябва да бъдат умъртвени. Засега няма регистрирани други заболели хора.

Не е ясно как е проникнала бактерията в животновъдните обекти. Най-вероятно става въпрос за внесено животно от друг регион или държава. Последното изследване на тези животни е правено през октомври м.г., когато резултатите били отрицателни.

Кметът на Рила Георги Кабзималски е издал заповед за свикване на епизоолтична комисия, която да определи мерките за действие за ограничаване на заразата.

При хората бруцелозата протича спорадично. Те се заразяват при контакт с болни животни или необработени продукти от тях. Бактериите се откриват в млякото и месото.

Инфектирането на човека става най-често при консумиране на заразени или замърсени продукти (месо, мляко и други). По-рядко замърсяването става чрез кожата и лигавицата по въздушен път - при обработка на кожи, стригане на вълна. Нарича се още „Малтийска треска” или „Болест на Банг”.

Бруцелите са вътреклетъчни паразити и инфектираните хора и животни дълго остават заразоносители. Болните животни се унищожават при условия, които изключват разпространение на заразата.

При хората се използват антибиотици, които добре проникват в клетките и поддържат стабилни вътреклетъчни концентрации - тетрациклини, амфениколи и др. Лечението е трудно и продължително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Честито! преди 8 години
Забравихме и кучешката тения. Някога се търкаляхме по тревата и лежахме на нея, но сега гъмжи от кърлежи, заразени със смъртоносни болести.
7
1
 
0
 
! Отговори
Честито! преди 8 години
С капитализма се върнаха и всички забравени по времето на соца болести: шап, бруцелоза, бяс, антракс, син език, туберкулоза тая жълта гостенка от двайсетте, трийсетте и четирсетте години на 20 век. Заушка, дифтерит, хепатит А, дизентерия, сифилис, трипер, гонорея, краста и въшки. Гъбички по ноктите и кожата.
6
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Грешите!И свинете боледуват - ей така от нищото ще се разболеят и те.Не ви ли е направило впечатление колко статии се поместват в последно време с препоръката да не се яде месо и колко "вредно" е то!Както и вредата, която животните нанасят на климата.Всичко това не е случайно. И ето - като започнат да се разпространяват различните заразни болести, пренесени от болните животни по хората, последните започват да се отказват да консумират съответното месо и желаният ефект е налице.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива епидемии не помня да е имало по Тошово време. Разбира се, това са модерни евро-атлантически ценности.
4
4
 
4
 
! Отговори
az преди 8 години
Stava stra6no s tiq bolesti
3
1
 
5
 
! Отговори
balvan преди 8 години
Къв е тоя дявол на снимката :-))
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айде пак плюйте,ама по тошово имаше ваксини...
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само не разбрах какво става с болните хора и след като антибиотиците не помагат, а болните животни се унищожават? Разстрел на мегдана?