Паметник на Георги Димитров нажежи страстите в Казанлък

Къде да е монумента – до язовира или пък в музей?
10 мар 2016 09:14,
121
Паметник на Георги Димитров нажежи страстите в Казанлък
Снимка: Монитор

Монументална каменна фигура на Георги Димитров, издигната през 1956 година край стената на язовир Копринка за пореден път нажежи страстите в Казанлък.

Скулптурата, дело на трима от учениците на гениалния ваятел Иван Фунев да бъде разглобена на съставни части и откарана в София, където да бъде предадена на Музея на социалистическото изкуство, настояват от Съюза на репресираните от комунистическия режим. Според него пролетарския вожд нямал никакво място край бреговете на водоема. От там припомнят, че Димитров като ръководител на Коминтерна носи огромна вина за атентата срещу църквата "Свети Крал" през 1925 година и репресиите срещу много българи преди и след 9 септември 1944 година.

С контратеза излизат от БСП, Комунистическата партия, партия "Нова зора" и Българския антифашистки съюз в Града на розите и калашниците. В разпространено публично обръщение от там заявяват: "С това действие една малка група хора желаят да препотвърдят отново фактът, че ние като българи често тълкуваме превратно своето минало, че водени от строго лични мотиви сме готови да отречем всеки и всичко, щом това носи съмнително удовлетворение, че много по-често се проявяваме като откровени нихилисти." На финала на емоционалното обръщение се казва :"Изграденият паметник остава особен символ и за хилядите младежи-бригадири, които градиха със собствените си ръце язовирната стена – солидна и здрава, устояваща на невероятния напор на водите пред нея. Каквато ще остане и нашата обща воля да спрем поредния опит за „удавяне“ на националната ни памет в брътвежи и никому ненужно противопоставяне."

Справка в изследванията за монументалното изкуство у нас показва, че ваятелите на спорния монумент са чирпанлията Димитър Динков, роденият в Плевен Димитър Цонков и бургазлията Злати Денчев. И тримата са сред най - талантливите ученици на Иван Фунев. Самият той им е помагал при подготовката на фигурата, считана за една от най-добрите за онова време.

Специалисти изкуствоведи смятат, че преместването на паметника от Копринка в София по безпардонен начин ще наруши първоначалния замисъл и ще лиши района от очарованието на едно истинско произведение на изкуството, независимо от принадлежността му към отминала епоха. Те припомнят, че в Казанлък има още няколко стилни фигури на свързани със социалистическото учение личности: на Фридрих Енгелс в завод Арсенал и на трибуна Георги Кирков недалеко от култовото Бозуково кафене. И двете са направени от ваятеля Иван Блажев през 80-те години на миналия ХХ век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
1
 
! Отговори
Ангел Николов, истор преди 5 години
Георги Димитров е най-отвратителния негодник в българската история - убиец на няколко десетки хиляди българи след окупацията на България от Червената армия, денационализатор на българското население в Пиринския край и Вардарска Македония, пияница и развратник, готов да предаде България на всеки сатрап в името на жалкия си живот - не само на Сталин, но и на Тито. Именно затова БКП/БСП - петата колона на Кремъл толкова го тачи и величае - той е олицетворение на комунистическите свинства.
75
5
 
4
 
! Отговори
1001 нощ преди 8 години
Може да имаме най-противоположни оценки за личността и политиката на Георги Димитров, но паметникът е за това, да съхранява паметта за онова време. Ако днес го махнем, нищо чудно след 10 години да обявят, че язовирът е дело на демокрацията. Или мислите, че няма. О, само почакайте!
74
5
 
4
 
! Отговори
За сведение! преди 8 години
До Пешко- *** и неговите поддръжници! Главният инициатор за премахване на паметника на Г. Димитров е Крум Владев -син на Костадин/ Косьо/ Владев, фашистко полицейски началник, един от най- жестоките палачи в Бургаска област.Любител на дълги и жестоки инквизиции, довели до смъртта на Т.Грудов, Я.Лъскова и редица дейци на РМС и БРП. Осъден на смърт от Народният съд!
73
2
 
6
 
! Отговори
Майк преди 8 години
Махайте го, това е символ на един насилствен юде0-б0лшевишки режим известен с геноцидите си.
72
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде спрете се бе другари . Докога ще се кланяте на паметници . Вижте хората как пътуват по чужбина , магазините пълни с стоки и народа купува .Забравихте ли , че при вашия Правешки овчар магазините бяха празни , заплатите бяха по 120 лв. , пенсиите по 30-40 лв. Хората мизеруваха . Чакаш по 10 години за един скапан москвич, а сега всяко семейство има кола . Е вярно , че мързеливете и необразованите гладуват ама това си е техен избор .
71
3
 
1
 
! Отговори
To6 преди 8 години
До кога ще се занимаваме с паметници. Държавата се разпада, до границата стоят пълчища, хората умират от здравеопазването и половината българи гладуват, престъпността е неописуема, какво още трябва да стане ..................
70
7
 
8
 
! Отговори
Дон Корлеоне преди 8 години
Бутайте го в язовира паметника на тоя долен комунист, подпалвач и мутра!
69
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По спокойно другари червени каскети , че ще получите инфаркт от напрежение . Никой не иска да бута паметниците на вашите вождове . Прочетете коментара на 95 и ще ви стане ясно . Даже и на червения *** ще му се даде паметник по избор . Така вместо да се пени по форумите , цял ден ще му се радва .
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде, тръгнахме пак да бутаме паметници. Ами ония 240 паметника в Парламента кой ще ги бутне? Приливната вълна идва, ний обаче продължаваме да си ровим с пръстче в пясъка.
67
5
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 97,точно. За другаря има само държавни пари - а за него държавните пари са общи. Затова и държат да има "силна държава"
66
9
 
10
 
! Отговори
комуне боклук преди 8 години
Един герой от Лайпциг който след процеса отива в Москва и става генерален секретар на коминтерна ,тъне в охолство и разкош позволява да заточат в сибир на лагер неговите двама другари,съратници от килията и процеса в Германия.Комунист е *** дума,комунист значи престъпник.
65
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да има мир предлагам паметниците на вождовете на БКП да бъдат дадени без пари на бившите партийни секретари и партийни вождове по области . Да си ги сложат в частните дворове и ще ходиме срещу такса да им се радваме . На тези партийни или партизански вождове за които още не е направен паметник да се направи от пенсиите на червените каскети за да са спокойни .
64
7
 
18
 
! Отговори
ВМЕСТО ТОЯ ПАМЕТНИК преди 8 години
идете да БУТАТЕ ПАМЕТНИКА на американските летци, убили хиляди БЪЛГАРИ с бомбите пуснати над мирните градове в БЪЛГАРИЯ.
63
5
 
6
 
! Отговори
до дядо Въто преди 8 години
Ти си ярък пример за ПРОСТАЩИНА и ТЪПОТА
62
2
 
5
 
! Отговори
БЕЗПЛАТНО преди 8 години
е само сиренцето в КАПАНА на илюзиите, които докараха БАНДИТИТЕ на власт последните 30 години
61
8
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До до 78Ти верно ли смяташ, че образованието, здравеопазване през соца са били безплатни? И великата армия от двеста хиляди е била безплатна и не е струвала нищо? Ами ангариите (бригадите), дето сега си ги спомнят с умиление, някога са започвали от 2-3 клас - копаш картофи в името на някакво светло бъдеще, което ти го обещават и като дете, и като чавдарче, и като пионерче, и като комсомолче, и като обикновен труженик, и после като пенсионер. А същевременно нейде горе някой яде само дивеч
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това паметник на безименния алкохолик загинал в борбата с цирозата.
59
2
 
8
 
! Отговори
ДИМОКРАТА ЧЪРЧИЛ преди 8 години
Светинята на ДиМократите е бил откровен поклонник на МУСОЛИНИ и на ХИТЛЕР. До момента в който разбира, че Хитлер точи нож на Велика Британия. Та никакъв ДЕМОКРАТ не е. И хлъзгав кариерист - 2 пъти сменя партията си. А за българите - имал мнение като за ***, която трябва да бъде унищожена. Той лично настоява ТЕРОРИСТИЧНИТЕ БОМБАРДИРОВКИ на СОФИЯ да продължат, а след войната мечтае за хиляди ЯДРЕНИ БОМБИ над градовете в Източна Европа. НАЙС А!
58
6
 
7
 
! Отговори
до 78 преди 8 години
Хайде поредният успял се изказа. Приятелю за качеството на едно общество се гледа по това как той третира всички слоеве на населението си . В България в момента имаме 10-15% от хората които живеят по добре от комунизмът и над 80 които живеят по-зле. Знам и дежурната мантра че били мързеливи. Абе всички ли тези 80%?.Я ми кжи ка се оправяш бе болница ,лекар, училище всички тези неща които не зависят от теб а? Сам човек е само за тоалетната аман от егоисти
57
4
 
8
 
! Отговори
КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ преди 8 години
И ако това в БЪЛГАРИЯ - този ОТВРАТИТЕЛЕН БАНДИТСКИ ОЛИГАГАРХИЧЕН КАПИТАЛИЗЪМ е демокрация.... Е, че то даже в ДИКТАТУРАТА на ПРОЛЕТАРИАТА имаше човек повече права и защита. Пък си го наричаха хората диктатура и хората бяха доволни. Относително. Защото човек иска винаги повече и осъзнава какво е имал когато го загуби. Е дънки от Корекома само, и Мерцедеси много нямаше, но нямаше клошари и самоубийци от глад