Дини, пъпеши... от Родопа планина

Лесовъдът ги отгледа на 1000 м надморска височина
23 авг 2016 12:52, Анисия Иванова
4
Дини, пъпеши... от Родопа планина
Архив: Булфото

Лесовъдът в Ловно-рибарското сдружение "Белите брези" в Ардино Айдън Тефиков, на 52 години, отгледа за пръв път дини и пъпеши на 1000 метра надморска височина в родопското село Гърбище. Бостанът му се намира в местността "Буйновци" под полите на връх Алада.

В края на април заложил разсада, всеки ден поливал, ползвал само оборска тор, както и неизбежното третиране.

След тримесечни грижи дошло време да бере от 6 до 8-килограмови дини с отлични вкусови качества. Хората от родното му село Гърбище още не вярват на очите си - дини под висок връх в Родопа планина.

Дините, отглеждани в поречията на Арда, Тунджа и Марица край българо-турската граница са сред най-търсените у нас. (БТА)


4
Още по темата: Родопидини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на човека !
3
2
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
"Гражданино", ще ви поправя- ЩЕ СТАНЕМ ПЪЛНА ПУСТИНЯ, след като Горския и компания изсякоха горите. Можете да се поинтересувате какво стана с Афганистан, същата работа, изсякоха де що имаше дръвче, днес са тотална пустиня и идват в Европа.Агент Симеон 2, Щази!!!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В парламента е пълно с ДИНИ.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последните години става все по-горещо, така че скоро дините ще виреят от 1000м нагоре.За културите които силат повече вода, пък да не говорим.Изобщо скоро ще станем полу пустиня, като Гърция.