Над 840 000 лв. гълтат пещерите от туристи

Парите се харчат за парапети, лампи, екскурзоводи
8 апр 2017 07:34, Елка Василева
15
Над 840 000 лв. гълтат пещерите от туристи
Снимка: архив, Булфото

843 500 лв. са спечелили 9-те най-популярни пещери у нас от входни такси през миналата година. Около 221 000 души са разгледали галериите на подземните природни забележителности, като влизането в тях струва между 3 и 7 лева за възрастни, а за ученици и пенсионери билетът е двойно по-евтин, пише "Монитор".

Най-доходоносна е Ягодинска пещера, която за година е привлякла около 35 000 туристи, донесли й приходи от около 192 500 лв. Входът в подземната забележителност край родопското село Ягода е най-скъп – 7 лв. за възрастни и 4 лв. за деца и пенсионери.

Най-посещавани обаче са Дяволското гърло и Съева дупка, които приютяват по 40 000 туристи всяка година. И двете забележителности се стопанисват от Българския туристически съюз, които управляват обектите по силата на акт на Министерски акт от 1964 година. Дружеството стопанисва още Ягодинска пещера, Ухловица, Снежанка, Бачо Киро и Харамлийска пещера, чието облагородяване все още не е завършило, т.е. не е достъпна за туристи.

От съюза обясниха, че фактическото управление на обектите се извършва от местните туристически дружества, а самите обекти остават публична-държавна собственост. Приходите от входните такси остават за дружествата, които се грижат за обезопасяването и осветлението на пещерата и наемат екскурзоводи. Същите разходи имат и кметовете на Враца, Перник и Ловеч, които стопанисват пещерите Леденика, Духлата и Деветашката пещера, които са общинска собственост.

По данни на Министерството на околната среда и водите ( МОСВ)  у нас има 5945 пещери и пропасти, като малка част от тях са благоустроени. Някои от отворените за туристи обекти попадат в границите на защитени територии, а други са обявени за природни забележителности. Освен това пещерите са дом за 33 вида прилепи от 35 познати в Европа. Затова екоминистерството им е издало режим със забранени дейности за част от пещерите. Във всички подземни забележителности е забранено събирането на камъни, разкриването на кариери, рисуване по стените, палене на огън. През 2011 година МОСВ издаде специални мерки за Деветашката пещера, в която  след снимки на филма „Непобедимите“ умряха част от прилепите.

Така освен традиционните неща, забранени и в останалите пещери, в Деветашката не е позволено на туристите да влизат в галерията с прилепи по време на размножителния им период. Освен това е забранено провеждане на масови мероприятия.

 


15
Още по темата: пещери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
8
 
! Отговори
Алексей Жалов преди 3 години
Материалът изобилства с фактически грешки и неверни данни ! Авторите на подобни писания трябва да верифицират данните и от повече източници! Броят на известните (проучените) пещери у нас е над 6100; селото се нарича Ягодина, а не Ягода; пещерата Духлата е държавна собственост, не е благоустроена т.е - общ. Перник не прави разходи по нея. Осветлението на повечето туристическите пещери не е еколого съобразно в сравнение с Евро практиката ! Акта на МС е архаичен и дава монополни права на БТС!
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом"гълтат"тоолкова много пари,то трябва да има вътре асфалт,асансьор,ескалатор ,а то един парапет на който те е страх да се докоснеш,едни стълби не почиствани никога,доскотечна светлина.Парите се "гълтат"не от пещерите ,а от хората които ги стопанисват,бас държа ,че ако се направи проверка ще излязат доста пикантни неща.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приходите са още по-големи, но както се изразиха някои колеги кражбата е повече от 50%. Управниците освен, че живеят в разкош и лукс влагат парите си в хотели, забавления за туристи и др. търговски дейности дейности. Няма никакъв контрол кой дроби кой яде. Таксата не бива да надвишава 5 лв.- обикновената и 2 лв. за пенсионери и ученици. Вятър е това, че голяма част от парите са отивали за ремонти. Такива не са правени от години, освен смяна на крушки за осветление. Знам понеже съм работел там.
6
0
 
4
 
! Отговори
Tikva преди 3 години
Ей, що некадърни псевдо журналисти има.
5
0
 
12
 
! Отговори
Знаещ преди 3 години
Да... и селото не се казва "Ягода" а Ягодина.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А огромна част от парите се краде. Особено ако има замесен комунизоченгесарогербераст. Като прахосмукачки са. Справка пещерата Леденика.
3
1
 
7
 
! Отговори
Хахаха! преди 3 години
"Парапети, лампи и екскурзоводи" - много сте зле - правилно е да се напише "парапети, лампи и заплати не екскурзоводи" например.
2
1
 
27
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Наистина, какво е това дебилно заглавие? Какво значи "гълтат"? Вместо да рекламирате този вид туризъм, вие се опитвате да внушите, че по някакъв начин пещерите неправомерно печелят пари.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такова oлиroфренско "заглавие "може да видите САМО в това жалко подобие на новинарски сайт