Уран и във водата във Велинград, спряха я

Хората да не я пият, а да я ползват само за битови нужди
78
Уран и във водата във Велинград, спряха я
Снимка: Reuters, архив

Наличието на уран в питейната вода на Велинград и околните селища е два пъти над допустимите норми, съобщиха от регионалната Здравна инспекция.

Още по темата

В три от вододайните зони на града са регистрирани от 1,5 до 2 пъти над допустимото съдържание на естествен уран.

Към момента не се съобщава дали има завишение на алфа активността.

Водоснабдяването в курортния град е спряно и вода се подава от алтернативен източник - помпена станция.

На хората от околните села се препоръчва да не пият вода, а да я ползват само за битови нужди.

"Зоните са части от квартал "Чепино" и "Лъджене", село Грашево и махала "Мечо корито" и населените места "Света Петка", местността Юндола и Пашово. Разпоредили сме да спрем водоподаването за питейни нужди. Вероятно вече е спряно това водоподаване от Клептуза и Легоринец. Водоизточниците, за които са получени отклонения, са изключени.

Жителите на град Велинград могат да бъдат спокойни, тъй като питейната вода за града е осигурена от пречиствателната станция на града, основно която захранва и до момента е захранвала две трети от града, сега ще захранва целия град. Остават другите населени места, за които просто трябва да се търси алтернатива", обясни Румен Атанасов началник на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ - Пазарджик, цитиран от БНР.

По-рано директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик Фани Петрова съгласува информацията с Министерството на здравеопазването.


78
Още по темата: водаВелинградуран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
14
 
! Отговори
депутат преди 4 години
Аз пия само Марково уиски. Водата я ползвам само да пера пари без накисване.
22
16
 
9
 
! Отговори
Агджата преди 4 години
Абе, паникьори, за да ти стане нещо трябва де пиеш по 1 кубик вода на ден. И ония *** президента тръгнал да сравнява с Чернобил, дето ще ни трови още 1500 години.
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десет години са крили нличието на уран! Едно време комунистите признаха след седмица, за Чернобил. А комунистите от герб, умишлено крият това. Престъпници!
20
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе хора, спрете се малко, прочетете, обикновения уран не е радиоактивен както е обогатения уран, правите ли разлика?!? чули-недочули, уран ли било, урангутан ли било ама дай да бягаме за по-сигурно че не се знае лошо ли е. типична фалшива новина е това, от мухата-слон
19
0
 
14
 
! Отговори
не е за смЕх преди 4 години
Е нЕма що както е тръгнало ще се окаже, че половин България е на сухо, а колкото до Велинград страхотна реклама за СПА столицата на балканите. Да не се окаже накрая, че освен вода няма и мераклии да посетят хотелите.
18
3
 
15
 
! Отговори
GT преди 4 години
Стана ли ви ясно защо в България има такъв ненормално висок процент двойки, които имат проблеми със зачеването. Да добавим и огромната бройка онкоболни, и картинката става плачевна. Това направо си е затриване на нацията без война.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амриканците ще ни наложат санкции заради ядрената ни програма, като на Северна Корея. Във всеки двор, материал за атомна бомба.
16
1
 
22
 
! Отговори
АЙ ЧИСТИТУ преди 4 години
Цяла България яде хляба на фирмите, които произвеждат в Хасково. Да не мислите, че в хляба влагат минерална? Населението на цяла България е натровено, вкл. София и депутатите!!!
15
6
 
2
 
! Отговори
чини ми се преди 4 години
Че това са клевети от страна на близки туристически направления с цел да не им съсипем още един летен сезон , че горките съседи стоят без клиенти и си чоплят в ...
14
4
 
7
 
! Отговори
Агджата преди 4 години
Драма няма, става дума за обикновен уран, не обогатен за ядрени централи и бомби.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за битови нужди? Къпането с уранова вода да не би да е безвредно?????
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно! Простотията ни пази! Радияцията няма такава мощ че да ни пробие просташката обвивка!
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже мили!!! Тази вода се влага в производството на всички хранителни продукти, вкл. хляб!! Цяла България, вкл. София и депутатите сме нагъвали уран половин година и на никой не му пука?!?!?!
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пречиствателната станция неутрализира урана! Явно това е супер технология или по вероятно бръщолевене на неграмотен и пристрастен журналист.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да варите ракия - дистилирайте си водата!
8
0
 
8
 
! Отговори
д- р Манафов преди 4 години
Като няма вода, пийте вино!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената би трябвало да се завиши, като за минерална и изобщо, тези новите черни тръби дето ги слагат са произведени от обеднен уран. Който мутира, мутира, другите да емигрират в Канада.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поинтересувайте се какво предрича Ванга ,как водата ще стане по скъпа от златото,защото тази която тече по чешмите ни ще е отровна
5
2
 
33
 
! Отговори
T преди 4 години
Някои инфантили се подиграваха на една шепа бедни руснаци, че се натровили с препарат за чистене на бани, а тук направо цели региони биват тровени с уран. Продължавайте да се присмивате на хората и да не виждате окаяното ни положение.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахах, абе демо(но)крати, с какво вашите тъй наречени "демократични" управници се различават от "лошите" комунисти които криха за Чернобил? С КАКВО???