Шишмановата баня в Търново отваря врати за посетители

Средновековната сграда е реставрирана за 370 653 евро
25 апр 2017 15:34, Красимир Ангелов
6
Шишмановата баня в Търново отваря врати за посетители
Снимка: shishmanovabanya.com

Най-новият туристически обект във Велико Търново - Шишмановата баня, отваря врати за посетители, съобщи директорът на дирекцията "Култура" Нелина Църова, която е ръководител на проекта "Културното наследство на Велико Търново във фокуса на европейското културно многообразие".

По проекта средновековната сграда е реставрирана, извършени са дейности по консервацията и социализацията на обща стойност 370 653 евро.

Шишмановата баня е един от най-добре реставрираните обекти в България през последните 30 години, заради запазената височинност на зидовете, отбеляза Църова. Според заместник-кмета Ганчо Карабаджаков целта на общината е всички реставрирани исторически обекти, които са част от туристическите маршрути във Велико Търново, да бъдат максимално близки до оригиналите, без да се използват съвременни материали или бутафорни елементи.

Около средновековната сграда е оформена естествена тераса с изглед към крепостта "Трапезица", която ще функционира като артпространство и като класна стая по история на открито, отбелязва БТА.

Шишмановата баня е датирана към 15-ти век на базата на открити монети при археологически разкопки. Първи я описва Карел Шкорпил през 1893 г., като отбелязва мястото й - северно от Владишкия мост.

Очаква се с решение на общинския съвет във Велико Търново средновековната сграда да бъде дадена за управление на Регионалния исторически музей и да бъде включена в туристическите маршрути, свързани с Втората българска държава, посочи Църова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шишмановата баня била датирана към 15 - ти век.Кой я е строил - Баязид ли?Щото 1393 година е в 14 - ти век
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теляци ще има ли ?
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаква се с решение на общинския съвет във Велико Търново средновековната сграда да бъде дадена за управление на Регионалния исторически музей и да бъде включена в туристическите маршрути, свързани с Втората българска държава, посочи Църова....През 15 век няма втора българска държава, че да бъде включвана към обектите свързани с нея. Включете я към османското наследство към което принадлежи.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някои се налапал
1
1
 
0
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 6 години
е те тоя знак май не съм го мяркал от години из страната...