310 родители отказват ваксина срещу морбили за децата си

Във Варна глобяват учебни заведения, приели неимунизирани деца
28 апр 2017 09:15, Петя Славова
71
310 родители отказват ваксина срещу морбили за децата си
Снимка: архив, Булфото

Родители във Варна отказват да имунизират децата си срещу морбили. От 386 такива случаи, едва 70 са вече с ваксина, съобщи д-р Янка Драганова, шеф на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Варна.

Тя уточни, че с тези родители се работи много трудно и повечето от тях отказват да осъзнаят сериозността на проблема. Всеки от тях е бил поканен на среща в РЗИ, където са му разяснили рисковете, пред които изправят детето си, ако остане неимунизирано.

Още по темата

Д-р Драганова уточни, че при зараза с морбили при неимунизираните деца, много често настъпват фатални усложнения, които във времето могат да доведат до двигателни нарушения и мозъчни увреждания.

На най-упорито невежите родители вече са наложени глоби от служители на РЗИ-Варна. Санкции има и за 2 частни детски заведения и още 2 държавни детски градини, които са приели деца, които не са имунизирани срещу морбили, съобщава "Монитор".

До 24 март, т.г. неимунизираните срещу морбили деца във Варна и областта са били 1490, посочи д-р Драганова. Месец по-късно, благодарение на мащабна акция на служителите от РЗИ-Варна, към 25 април 633 от тях вече са с ваксина.

От 758 деца, които временно са били отложени, заради противопоказания, са имунизирани 483 или 63,27%. От 194 деца, отложени с лекарска комисия,при които е минал нужният период от време, вече са обхванати 32.

На 48 от 152 деца, които са се завърнали от чужбина и са отглеждани предимно от баби и дядовци, също е направена ваксина.

Глобени са и двама общопрактикуващи лекари, като едното от джипитата, което е на пределна възраст, заради сериозни нарушения е прекратен и договора със Здравната каса.

Продължават проверките на джипитата, както и срещите с родителите, отказали да ваксинират децата си, уточни д-р Драганова, която призова родителите за по-голяма отговорност към здравето на децата си.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
диана преди 1 година
Стаден имунитет за стадото...
66
0
 
8
 
! Отговори
Ira преди 3 години
Колко НЕВЕЖА ,,журналистка''! Такива коне с капаци са по-вредни и от ваксините.
65
0
 
10
 
! Отговори
хх преди 3 години
Такаа, кой сега бие масово морбили ваксини??
Какво се очаква да стане.
На някое от децата вксината ще ги разболее и ще ги направи заразни.

Такаа, следва, нова локална епидемия и фарма мафията раздухва паниката и ще се бия на още повече хора ваксини.

Обаче на тези които детето им умре или се повреди от ваксината , случаите ще бъдат потулени и няма да бъдат свързани официално с ваксините.
64
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Смея се на глас като чета коментарите на "загрижените" родители, които са против ваксините :Д .
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Упорито мрази и се пази от ваксини. Може би детето и ще боледува някой ден от морбили."
-Маната
62
2
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Е как да не ги бърка, наблъскали били още 100 деца и са останали само още 300 на невежи родители и те са много доволни и успокоени от този факт, но да се замислят, че лятото във Варна ще дойдат още 500 000 туристи с неясен какъв имунизационен статус и с незнайно колко и какви болести, хич не им дреме!!! Да ги изгонят. А дребната шарка е една от стотиците болести от които човек може да се разболее, а за огромната част няма ваксини. От свински грип например починаха повече хора преди години.
61
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мноо сте про сти .
В Германия не са задължителни , сега какво , няма да пускаме немци ли в България !
Натиснете ги тях да се ваксинират !
60
3
 
13
 
! Отговори
слънчо преди 3 години
Оправдано ли е да се ваксинира при епидемия плюс грипна при условие, че морбили унищожава имунитета и така още повече застрашаваш здравето на детето, такъв ли е случаят при ваксинираното преди 10 дни и разболяло се дете или се е разболяло от ваксината, като е нямало и контакт с болни. Защо медицински лица които не те поглеждат ако не платиш 500 лв подк. дори за тежки болести, сега са толкова загрижени за нашите деца, а като стане нещо вс. ти обръщат гръб, детето некач., и просиш за леч. в чужбин
59
0
 
11
 
! Отговори
горо преди 3 години
Вашите деца нали са ваксинирани, какъв колективен имунитет, Варна от 300 000 ще стане 1 милион с чужденците лятото, проверяват ли ги на влизане ваксинирани ли са с препоръчителните си календари или многото румънци с толкова много заболели, ами възрастните в бг и реимунизирани през 10 години?!! Колективен имунитет ли?!! Много от разболелите се и сега и преди години са ваксинирани, 1 дете дори преди 10 дни! Защо няма фонд за обезщетение, задължаваш, а после обръщаш гръб, за разлика от цял свят.
58
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според официалната статистика, по време на епидемията от морбили у нас, през 2009-2010 г. от всички болни, едва 10% са неваксинирани. Останалите 90% болни са били ВАКСИНИРАНИ и въпреки това, ваксината не ги е предпазила. От ваксинираните болни половината са ваксинирани с една, а половината - с две дози. Очевидно конкретната ваксина е НЕЕФЕКТИВНА! Също така, повечето болни са ***, или с нисък социален статус - хранят се с некачествена храна, пият непречистена вода, не спазват хигиена.
57
1
 
12
 
! Отговори
Stop преди 3 години
"На най-вероятно невежите родители вече е наложена глоба."
Хаха.
На изпит ли са се явявали тези родители?
И сигурно не са успели да изпият повторно песничката на РЗИ?
Ама мислете малко като си пишете материалите... Не Ви отива на имидджа. Или Ви отива?
56
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, антиваксърите налазиха! Лошото е, че децата им (и други деца) ще страдат заради простотията им!
55
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ми е, ние като сме изкарали морбили, то тогава ваксини нямаше, да не би цели поколения да сме увредени или измрели?Защо изкарват картината толкова черна?Или сегашното морбили е по-лошо от предишното морбили?
54
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много прост въпрос имам: Ваксинираните деца какво ги бърка, кой около тях не е ваксиниран? Нали умните им, загрижени, всезнаещи родители са им дали тази скъпоценна предпазна мярка - ваксината, която е направила от децата малки, здрави Суперменчета? Или родителите са насяно, че са прекарали децата си успешно през руската рулетка на ваксините и сега от някаква приматска злоба много държат и съседскто дете да се тества, дали ще "прескочи" ваксината или него ще го удари.
53
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да проверят много щателно личните лекари-издават бележки за "Социални грижи",че на детето са направени всички ваксини,пък детето се оказва само с една или му липсват ваксините,ако е сменен личния лекар
52
11
 
0
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Същото мислене е имали и родителите на попочиналото дете в пловдив
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След това видях друг ангел, който слизаше от небето, имайки голяма власт; и земята се просвети от неговата слава.
2 Той извика със силен глас, казвайки: Падна, падна великият Вавилон и стана жилище на бесовете, свърталище на всякакъв нечист дух и свърталище на всякаква нечиста и омразна птица;
3 защото всички народи пиха от виното на нейното разпалено блудствуване, и земните царе блудствуваха с нея, земните търговци се обогатиха от безмерния й разкош.
4 И чух друг глас от небето, който казваше: Излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете й и да не споделяте язвите й;
5 з
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
With a mighty voice he shouted: "'Fallen! Fallen is Babylon the Great!' She has become a dwelling for demons and a haunt for every impure spirit, a haunt for every unclean bird, a haunt for every unclean and detestable animal.
49
3
 
11
 
! Отговори
A преди 3 години
Ваксините са сатанинска повръщня.
48
1
 
3
 
! Отговори
мигр0 преди 3 години
До До 48

През 80 години нямаше такова движение на хора. Сега всеки ходи където си реши и прииждат много гости от неваксинирани територии, а надали някой може да ги накара да се ваксинират.