По 4 кучета на ден излизат от България

Обикновено става дума за износ на малки кучета от развъдници
5 юли 2017 08:34, Елка Василева
5
По 4 кучета на ден излизат от България
Снимка: архив, Reuters

По 4 кучета средно на ден напускат страната легално, сочат данни на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ), цитирани от „Монитор“.

Общо от началото на годината ведомството е издало разрешения за придвижване на 652 кучета извън страната, а през миналата година броят им е бил 2439.

Обикновено става дума за износ на малки кучета от развъдници в различни части на страната.

По данни на БАБХ у нас има регистрирани 11 развъдника за кучета и 46 легални приюта. Развъдниците основно са концентрирани в областите Монтана, Плевен, Пловдив и Ямбол, а приютите в областите София-град, Бургас, Ямбол, Варна и Кюстендил.

От контролното ведомство поясниха, че за да заминат извън страната, на животните се издава официален документ за придвижване, който може да бъде сертификат за транспорт в рамките на ЕС (TRACES сертификат) или официална форма 5А за придвижване на животни с местоназначение в страни извън Общността.

Изисква се още кучетата да бъдат идентифицирани с електронен идентификатор (чип), да имат издаден паспорт, в който да са въведени ваксинациите, изискуеми от съответната страна и всички данни трябва да бъдат въведени в информационна система на БАБХ. Преди пътуването на кучетата се извършва клиничен преглед от официален ветеринарен лекар, който след като се увери, че животното е клинично здраво, идентифицирано и ваксинирано, издава необходимия за придвижване документ.

Кучетата се транспортират в превозни средства, които са лицензирани от БАБХ за продължително пътуване, при спазване изискванията за хуманно отношение по време на транспорт. Изискванията са разписани в пряко приложимото право на ЕС.

От началото на миналата година до края на май БАБХ е издала 41 разрешения за транспортиране на кучета със самолет. От летище София уточниха, че за периода януари - май 2017 г. по въздуха са превозени 28 кучета, а през миналата година - 85. За последните месеци най-много превозени домашни любимци от летище София има до Амстердам, Ларнака, Бейрут и Мадрид.
 


5
Още по темата: кучетаБАБХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не са за Виетнам, да излизат.
4
0
 
1
 
! Отговори
Гешо преди 3 години
Ще останем без кучета
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
goliama novina
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво сладко кученце! :))
1
1
 
26
 
! Отговори
... преди 3 години
*** и кучетата ли вече не искат да стоят тук. Трябва и аз да се изнасям тогава!