Системата (не) убива: Отказва инвалидна количка на дете

Мишо и майка му: Поредните здравни мигранти
23 юни 2018 13:30, Петя Славова
62
Системата (не) убива: Отказва инвалидна количка на дете
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Социалните в Стара Загора отказаха инвалидна количка на 6-годишно дете с детска церебрална парализа. Мотивът - въпреки, че е със 100% инвалидност, Мишо е прекалено малък, а законът не предвижда колички за деца като него.

"Детската инвалидна количка, каквато тя иска, не фигурира в така наречено Приложение 7 към Правилника за прилагане на Закона интеграция на хората с увреждания. Ние просто го нямаме по списък", обясни пред Нова тв Павлина Делчева, директор на "Социално подпомагане" – Стара Загора.

Още по темата

Докато чака това да бъде променено, за да може да извежда момченцето си навън, майка му Антония купила това, което може да си позволи -  количка за бебета.

Жената отглежда двете си деца сама. За да се грижи подобаващо за тях и да покрива специалните нужди на Мишо, работи. Тегли и кредити, за да осигури необходимите за сина й терапии, които на месец възлизат около 2000 лв. От държавата получава 930 лева.

Мишо има занимания с логопед два пъти в седмицата. Всеки ден следобед има рехабилитация. Два-три пъти в месеца ходи на басейн. Цената на количката, която му е нужна е между 500 и 3000 лв.

А за да не бъдат деца като Мишо затворници в домовете си, докато не станат възрастни, се готвят промени, обясняват социалните и карат жената да кандидатства с друг формуляр.

Но Антония е сигурна, че не може да води повече тази борба, защото има друга - Мишо. "Започвам да подготвям документи и багаж за миграция. Не мога да се боря със системата!", категорична е Антония.


62
Още от Темида
Рязко поскъпват таксите за обжалване във ВАС
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Val преди 3 седмици
Когато за първи път пътувах в чужбина приди години, ми направи впичетление, колко много инвалиди има на публичните места. Не че има повече инвалиди в Германия, отколкото в България, напротив, но просто там хората ги интегрират, подпомагат и не се отнасят към тях като към хора втора ръка, а към хора, които имат нужда и право на разбиране и привилегии- ДА, привилегии!
45
4
 
4
 
! Отговори
Оху преди 3 седмици
За 40 години живот под игото на социализма помня,че инвалидите се возеха на каруци и файтони- не на инвалидни колички.
44
4
 
7
 
! Отговори
Баба Корни преди 3 седмици
Имам парички от Техноимпекс- нека се обадят,ще им дам по 14 лева на калпак и само да не са посмели да гласуват за мен!
43
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Под системата да се чете БорисОФ!
42
26
 
4
 
! Отговори
! преди 3 седмици
Отказали количка, родителите да си я купят така е в истинска капиталистическа страна, искаш нещо купуваш си го. Случайно не са многодетни майки с по 5-6 деца за да им се помага. Помощи трябва да се дават само на многодетни млади майки.
41
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Иляна Раева какво постна по въпроса?
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А ти си намери свободните сега по случайност заради журналистически разследвания филми за Могилино и други и се радвай на хуманното отношение по време на демокрацията. Която уж не допускала такива неща.
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имаше специални училища, разбира се.

Не се казва "специални", а "специализирани"!!

И да имаше ги, но отношението им към децата и възможностите бяха под всякаква критика!
И там на едното друго място, имаше и възможности и индивидуален методист, то тук заблуждаваха, че се провежда ефективно лечение!
Мръсни комунисти, душът народа колкото могат!
38
9
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО преди 3 седмици
Намерете си баннатият по соц време филм “Дом номер 8” да видите какво завари демокрацията и недейте повече да плещите глупости за някакво хуманно отношение по време на тоталитарна власт.

Диктатурата и тоталитаризмът нямат нижда от дефектни индивиди и винаги ги замитат под килима.
37
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имаше специални училища, разбира се. Днес още се мъчат да затрият малкото останали оттогава. Имаха си и колички, ако умишлено забравяте, други помним.
36
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А могат да дават на малцинството помощи за това, че се въргалят без контрол! Могат да Отпускат пенсии на мними инвалиди! Могат да "вкарват" без мито състезателни коли на име на инвалид...
Мръсни комунисти, душът народа колкото могат!
35
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви специални училища е имало при соца бе, вие май живеете в некъф филм.

Тогава *** си бяха проблем на родителите, каква инвалидна количка на 6-годишно дете, кви пет лева!

Ималл били персонал...
Забиваха ги в някакви болници вдън горите и се отнасяха с тях като с животни.

Тогава беше важно комсомолците да маршируват и да махат със знаменца.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Аз

И малко по малко в България ще останат само здравите, умните и силните...... като тебе!
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Социалните и те са една мафия!
Отпускат по 389 лв. за балнеолечение. При изложен ценоразпис на услугите на най-близката БзАЛ тази сума няма да ми стигне за три дена!!
60 лв. легло
8лв.магнит
10лв.тенс
30лв.лечебен масаж долни крайници
30лв.пасивна гимнастика дк
25 храна
И какво лечение ще проведа за три дни?
Докато си подредя багажа и трябва да си ходя!
32
1
 
18
 
! Отговори
Един преди 3 седмици
Ето какво се случи като изведоха децата от институциите/затвори/!Филми ,репортажи за лошо отношение,ниски заплати на персонала!После ги оставиха на майките,да не са без родител и семейна среда!Е и ,но не предвидиха точно алтернатива,че тежко увредения пак иска специализирани грижи и родителя не може да я предостави!Пак дупка!Смятам,че ще намерят решение,и пак ще се върне частично държавната грижа в дневни центрове!Лично,не виждам друг начин в момента,а и в много западни страни е така!
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българска работа
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да, направо в Космоса са ги пратили да ги крият. Айде по-полека с измислиците.
29
25
 
6
 
! Отговори
Стефан 72 г. преди 3 седмици
Спомням си при социлиазма на нашата улица имаше 24 такива деца и нямаха колички и един ден дойдоха от държавна сигурност и ги натовариха в една джипка и после ги закараха в мазетата на УБО да ги крият там.
28
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едно време държавата имаше средства да полага всички грижи за такива деца, а и тогава не се раждаха толкоа много болни както сега защоти имаше здравеопазване и животът беше друг, нямаше нищо общо с днешната мизерия и недоимък.
27
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стига лъгахте! Нищо не се е крило, някои помним. Две такива деца имаше в нашия квартал и родителите им нямаха проблемите, които имат родителите сега. Имаше и специални училища, и специален персонал.