Горивата скачат, дъждовете не спират: Цената на хляба тръгва нагоре

В някои райони на страната насъщният скочи с 10-15 стотинки
5 юли 2018 09:02,
152
Горивата скачат, дъждовете не спират: Цената на хляба тръгва нагоре
Снимка: Pixabay

Поскъпването на цената на природния газ и на течните горива, както и непрекъснатите дъждове водят до поскъпване на хляба.

Особено отражение върху цената на насъщния може да даде поскъпването на природния газ с почти 11%, което е твърде високо, смята председателят на  Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев. Повечето от големите хлебозаводи използват именно това гориво в производството си, обясни той, читиран от "Монитор".

Според Людиев малките фурни, които са на ток и нямат големи транспортни разходи за реализация на продукцията, най-вероятно няма да вдигнат цената, защото електроенергията е поскъпнала с около 2%. Но и това увеличение може да се окаже опасно за бизнеса според него, защото ако твърде често има подобно поскъпване на тока, то се акумулира.

Още по темата

В Пазарджик от вчера цената на всички видове хляб е повишена с между 10 и 15 стотинки. Поскъпването се свързва с увеличението на тока, което влезе в сила от 1 юли. При пълнозърнестите изделия поскъпването достига до 20 ст., информира БНР.

Ценовият скок обхваща не само местните фирми за производство на хляб, но и тези от страната, които доставят стока в Пазарджик. Според Людиев в този район на страната обикновено продават на ръба на производствените си разходи и в един момент, искат не искат, трябва да вдигат цените.

"Работещите на ръба винаги първи вдигат цените", добави браншовикът.

Дъждовете през последните седмици започват да се отразяват негативно на реколтата от пшеница и това също може да доведе до поскъпване на основната суровина за хляба смятат още зърнопроизводители.

"Валежите дойдоха в повече и като количество, и като времетраене", каза Радослав Христов, председател на Тракийската асоциация на зърнопроизводителите.

"На места пшеницата започва да покълва на класа, което не е добре и има риск да паднат добивите от хубава пшеница, от която може да се прави качествен хляб", поясни той.

Според него дефицитът на българско качествено жито от тази реколта е гарантиран. "В момента цената на едро на такова зърно вече скочи от 30 на 35 ст. за кг, защото трудно се намира", уточни земеделецът. Христов поясни още, че в последните години и площите, засети с качествените сортове пшеница, подходящи за хляб, намаляват, защото те дават по-малки добиви. "Повечето фермери предпочитат други сортове, известни на жаргон като фуражна пшеница", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горивата си подрипват викаш,а на Путин не подрипва- тю да се не види, какво чървено недоразумение!
128
0
 
4
 
! Отговори
Русофилофоб преди 5 години
Ще видим с колко ще паднат цените на хляба,когато ни удари сушата!
127
1
 
4
 
! Отговори
Жибор преди 5 години
Печалбите на червените милионери постоянно скачат,пък те още не са измрели.
126
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Хаха, ама то хлябът не е спирал да поскъпва последната година, Симид 830гр е вече 1.30 в Кауфланд :). А беше 1лв преди година :). Това са 30% бе хора........и сега още,,,,и още............
125
2
 
4
 
! Отговори
Горивата преди 5 години
Зависят от кефа на Боеко космополитът, който прецаква хората си за благото на американите. Но на вас така ви харесва, щом го избирате трети път.
124
2
 
4
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Докато горивата ни зависят от кефа на джуджето мужик,така ще е!
123
0
 
3
 
! Отговори
Гатанка преди 5 години
Не е черясло но скача,не се яде но всеки го търси- що е то?Отг. BG Горива
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойкот да не купуваме, ще си месим сами хляба,ще си отглеждаме зеленчуци,плодове,ще си гледаме животни като едно време,дефакто не ни трябват магазини!И без туй второ качество храни!Браво . Най накрая да престанете да бъдете безделници по форумите и държавни чиновници . Да видите от къде идва хляба .
121
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Природа и чорбаджия - душмани! Скапана държава си е нашата "татковина"!
120
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ,народите ,които живеят в в райони с дъждовни периоди вероятно , си купуват хляб горе-долу с цената на златото... бедний и глупав българино , лъган безброй пъти..първо трябва да се отстранят журналистите , слугуващи на всяка власт в Бул..га.тан
119
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойкот да не купуваме, ще си месим сами хляба,ще си отглеждаме зеленчуци,плодове,ще си гледаме животни като едно време,дефакто не ни трябват магазини!И без туй второ качество храни!
118
2
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 108 Прав си и да дойде на власт болшевишката *** .
117
2
 
9
 
! Отговори
мреен преди 5 години
123Пак ли ти,пак ли ....все Путин ти е виновен на теб ,трябва да си голям деМбил да вярваш в това което пишеш.
116
0
 
5
 
! Отговори
Червен бизнесмен преди 5 години
До Тлъст гербераЗКато нямаш за трюфели като мен ще ядеш не пасти ами печени киселици.
115
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гробокопач 105Стига сте ревали! Нали си имате Бойко?Имаме, ама имаме и Путин(големия шеф, който вдига цените на бензина и газта)А Бойко го е страх, че знае какво стана с Луканов!
114
4
 
12
 
! Отговори
Бедна пенсионерка преди 5 години
Аз си дадох последните 15000ле на телефонни измамници и сега нямам за хлебец.Тоя Бойко ни съсипа!
113
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 113само ако знаете какво са ви приготвили за септември месец , ама не ви го казват че ще вземете да правите нервни кризи и припадъциАма кой септември, че и миналата година ни плашихте със зимата пък нищо не стана!?
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До KONSTANTINOWТоваю го дават само на електората на БСП.За това пукате като мухи!
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз си мислех че може да се вдигат само заплатите на държавните служители , а цените да не мърдат .
110
6
 
6
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Писанията и коментарите в бъдеще време са признак на ЧЕРВЕНА ШИЗОФРЕНИЯ!