Без ток, затрупани под 2 метра сняг: Как оцеляват и работят в Рожен?

Екип на Bulgaria ON AIR посети учените от обсерваторията в Родопите
31 яну 2019 09:10, Красимир Ангелов
66

6 дни без ток и с път, потънал в преспи, достигащи на места над два метра. Такава бе ситуацията край Националната обсерватория в Рожен, която остана блокирана заради тежкия снеговалеж, който затрупа Смолянско.

Още по темата
Екип на Bulgaria ON AIR успя да се качи до обсерваторията, след като едва вчера бе пробит пътя до там. Аварийни екипи на местното енергодружество ще работят днес по отстраняване на аварията и възстановяване на електричеството.

"Последните дни се оказаха наистина тежички, най-вече заради това, че нямаме ток. Не бедстваме, ние се спряваме. Но в края на година някой ще зададе въпроси "Вие какво написахте като научни трудове? Защо вие изоставате от света, защо не представяте резултати каквито другите представят", сподели директорът на обсерваторията д-р Никола Петров пред камерата на Bulgaria ON AIR.

На този етап няма яснота дали снегът и студът са нанесли сериозни щети по сградите и апаратурата, защото всичко е затрупано и до отделните сгради практически няма достъп. Снегът в района на самата обсерватория се чисти на ръка от едва двамата души, които са там.

До седмица ще стане ясно какви поражения е нанесло лошото време в Смолянско. В самия Смолян почти няма сняг, докато на Пампорово, Рожен и Превала на места преспите достигат над два метра. Проходът "Превала" вече е отворен, но е задължително движението да се извършва с вериги.

Застрашени и бедстващи хора в района няма, следят се нивата на реките. Вече има ток в Мугла, но пътят до селото е много тежък и отнема няколко часа, за да се стигне до населеното място.
 


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
2
 
! Отговори
айлякпром преди 1 година
Абе тая обсерватория трябваше да я направят в центъра на Момчиловци до кръчмата..
56
3
 
8
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 1 година
Като няма ток, спира и нета. А като няма интернет, хората се изнервят.
55
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 54

Нали ви казах, че проблема си е ваш. Щом не ви докладват...
54
7
 
2
 
! Отговори
До 54 преди 1 година
Да искам резултати, искам обосновка за тяхното съществуване, това което твърдя е, че ако тази обсерватория днес изчезне, това ще има по-скоро благотворен ефект за науката, като хвърляните там пари за глупости, се пренасочат към сериозни научни проекти. Пак ще повторя, за да ти стане ясно - аз нямам против някой да се любува на космическото пространство, но да прави това вкъщи, това не е наука.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 52

Нищо не мога да ви кажа. Хората там си пишат и казват. Това че вие не им вярвате си е ваш проблем. Освен това не е непременно задължително всекидневно да се правят големи открития (каквото и да разбирате под това). Обсерваториите наблюдават. Съвместно. И от време на време някоя прави откритие. Не всички. А една от милион. Вие сигурно искате ежедневни големи открития. И то от Роженската обсерватория по-конкретно.
52
10
 
5
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
ОК напиши, какво е сътворила роженската обсерватория? Какви са големите открития направени там? Аз ако си купя телескоп вкъщи и наблядавам звезди, мога ли да претендирам, че развивам наука?
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 50

Явно вие сте си навили на пръста едно и не искате изобщо да разберете какво ви се говори. Откъде накъде твърдите, че в Роженската обсерватория се твори псевдонаука ?
50
11
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Държавата финансира науката навсякъде по света, това е така, но навсякъде се търсят резултати, да наливаш пари във псевдонаука като тази развивана в Рожен, е в ущърб преди всичко за българската наука и после за обществото. Твоето посредствено мислене унищожават науката, образованието и икономиката - мантрата че резултата не е важен, важно е там някой си де симулира че прави нещо си, деградира цялото общество. Науката се основава на здравия разум, а в тази обсерватория той липсва.
49
8
 
5
 
! Отговори
Гашо преди 1 година
Ба, нали ги знам тия на Рожен. Дремят по цял ден там, плющят карти, пият ракия и ядат мезета. Кви учени, кви пет лева, нали ако разбираха нещо, щяха да са предвидили сняг от 2 метра. Да се закрива БАН, парите спестени з а магистрали
48
0
 
14
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Предполагам знаеш, че църквата е освободена от данъци, предполагам знаеш, че това е една държава в държавата, предполагам знаеш, че поповете имат ценоразпис за всичко и не си мърдат малкия пръст ако не им се платиш, предполагам знаеш, че църквата има много имоти и печели пари от всевъзможни дейности, така че не виждам защо трябва да се дофинансира с обществени средства. Общо взето така наречената църква е печатница за пари и няма нищо общо с духовното.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много работят "учените" в БАН и Рожен.
Вечно работят и вечно не им стигат парите.
Ние селяците сме много тъпи и не разбираме от тяхната работа.
Даже им пречим на великите научни богове да си гледат работата.
ГЕРБ им пречели, МЕРБ им пречели. Целият Свят им пречи.

Ама в крайна сметка какво са свършили?
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 42

Нискоизвисен, навсякъде по света , където има развита наука държавата има основен принос. Астрономията не се занимава с откриване на планети специално. Изследв космоса въобще. С най-различни средства. Като нямаме възможност според вас да изследваме космоса давайте да закрием всичко за да не се харчат пари. Затова такива като вас унищожиха науката, образованието, промишлеността, машиностроенето и т.н. - защото нищо не сме биле можели.
45
3
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
До Анонимен

Поповете учат раята да не се бунтува срещу Бойко, а да търси Спасение в него, като земен образ на Спасителя. отговарям ти простичко, щото, ако задълбая в догматика, пак ще ме питаш глуповато. Авраамическите вери са социален инструмент за държане в покорство на електората. Затова бърже, бърже, им дадоха 5 млн. за нула време.
44
2
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
Във всяка една дейност, трябва да се търси резултат, няма значение какъв е характера й г-н високоизвисен! Астрономията отдавна не се занимава с хороскопи, а с тези телескопи това е максимума. И днес астрономията не се занимава със откриването на звезди, а с откриването на планети обикалящи около тях, България няма възможност да развива самостоятелно подобна научна дейност. Ако тези астрономи си намерят частни спонсори, аз няма проблем с тяхната "дейност", но не и с обществени средства.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 44

Предполагам идеята е поддръжка и реставрация на културни ценности като църкви и манастири. Което ако е за тая цел разбира се е даже малко. Друг е въпросът къде отиват парите. В нашата действителност трябва да се подразбира - в попските джебове.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гробокопач

ОК задавам въпроса, какво правят поповете за да им плащаме 5 млн., другарю със закърняла мозъчна дейност! Винаги когато се изразходват обществени средства, трябва да се пита защо, а не да се пита защо за едните имало, а за другите не, това е типичния въпрос на демагог ниска топка! И пътя го изчистиха, иначе тези репортерчета щяха да се качат след месец евентуално!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 40

Не можете да търсите ползи за обществото от изследване на звездите. Някак много потребителски го докарахте. Каква полза за обществото искате при откриване на нова звезда или галактика например бихте ли ми обяснили ? Или въобще не ви е ясно по принцип с какво се занимават въобще обсерваториите по света ?
40
2
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
До Анонимен

Селчк, точният въпрос, който трябва да зададея е: "А, какво правят поповете, юе поискаха 5 млн. и Бойкоп в рамките на 1 седмица им ги даде?" Ето това са въпросите, които трябва да си задаваш;))) Иначе, аз веднага мога да ти дам отговор, защо Бойко нахрани поповете, а не може да изчисти пътя до Рожен!
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гробокопач

Естествено че ще задавам въпроса какво работят в тази обсерваторя плиткоумнико, защо аз им плащам да се излежават там, всичко излиза от нашия джоб, от джоба на данъкоплатеца. Какви са ползите на обществото от съществуването на тази обсерватория искам да знам, искам сериозен доклад, а не реване наивно-глуповати репортажи колко им било тежко на женичките в планината!
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ежедневно пиянстване. хапване пийване.
Чевермета.
Това работят на Рожен.
да живее науката.