Като за празник: 1000 агнета за Гергьовден в село Паталеница

Традицията за агне на ръжен е съхранена в Пазарджишкото село
6 май 2019 15:15, Павел Гълъбов
44

Автор: Павел Гълъбов/ dnes.bg

Село Паталеница посрещна Гергьовден по стар обичай с агнета на ръжен. Или както ги наричат тук "на дупката". За празника се подготвят специални изкопи, в които се пекат осветените агнета.
Още по темата

Гергьовден е! Ето как София ще отбележи Деня на храбростта

Преди самия Гергьовден животните се отнасят в дворовете на двете действащи църкви на селото, имащо си и квартал с името Баткун, за да бъдат благословени от свещеник. Традицията повелява това да се прави за здраве и благоденствие на всяко семейство, празнуващо празника. Тук в Паталеница всеки един жител и гост обича и тачи Гергьовден.

Според местните 1000 агнета ще бъдат изядени на днешния ден. 800 от тях ще бъдат приготвени в различни "дупки", събиращи махалите на общ празник с музика и много часове консумиране на алкохолни напитки, празник е все пак!

Атмосферата в селото е приповдигната, пред множество къщи се виждат спрели автомобили, докарали гостите за празничната трапеза. Агнетата са български, едни са взети от местния Баткунски манастир, други от съседни села, а за трети се ходи до върховете на Родопите и селата там. Паталеница се намира в подножието на величествената планина.

Занаятът по печенето на агнето отдавна не е само мъжки. На всяка една от дупките се виждат и представителки на нежния пол, които също подготвят вкусното гергьовско агне. Печенето отнема повече от 4-5 часа и си има специална технология. Въртенето е непрекъснато, а с всеки час агнето се сваля все по-близо до горящата жарава. Поливането с вода и билки е задължително.

Гергьовден е красив и семеен празник тук в Паталеница. Честити да са всички празнуващи, пожелаха местните жители и поканиха гости и догодина.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 21

Че Гъските месоядни ли са?
Или защото с чужденски имена представят България са си сменили и хранителните навици. Ами Евчето Майдел - Астра Зенека Паунова - Дупнишка...
31
1
 
2
 
! Отговори
ххх преди 10 месеца
Гадно, кръвожадни, ненаяли се зверове.
30
4
 
6
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 10 месеца
Искрено съжилявам че този път ми липсва да видя Цветанов с черно бял шарен овчи калпак и национална носия заедно с местните хора да върти чевермето Ха даим е вкусно .
Не вероятно са му спрели тока и асансьора не върви и той неможе да слезе .
29
0
 
4
 
! Отговори
чарли преди 10 месеца
До ГАДОРЯН:
Ако няма жени няма да се сетя за тях.
28
9
 
23
 
! Отговори
Софиянец преди 10 месеца
Това му дай на бедния човек - хляб, малко зрелища, едно хоро в реката, и да удари един зад врата на децата. Това е България - чевермета и мъже с шкембета. И някой иска да сме силна и просперираща държава? Къде бе братко ...
27
3
 
25
 
! Отговори
Пич преди 10 месеца
Е за това ставаме, не отричам. Да се наредим покрай чевермето и да лющим ракия цял ден, на това сме царе. Ама като дойде време да работим заедно, да направим някаква иновация, да направим някакъв бизнес, да произведем нещо, не ни търси братко. За пиене и едене, малки кютек, и да се топнем у реката, там сме силни.
26
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
До Анонимен
То само в България се яде месо и за това сме последни.
Да ти имам логиката!
25
17
 
12
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 10 месеца
Ужас. Домашните животни са по нещастни и от тревопасните на свобода. Ония поне имат шанс да живеят. Тука спасение няма. Отвратен съм от човешкия род. Да признавам си и аз ям месо и риба. Но не ги коля нали. Ако не ги колят няма да вкуся месо.
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
честит празник на всички Чобани овчари днес е празник на овчаря
23
1
 
24
 
! Отговори
я гледай... преди 10 месеца
Че то се падат по две агнета на човек.Беднотия.
22
7
 
28
 
! Отговори
Тато преди 10 месеца
Така като гледам православната църква все още не знае, че Исус е бил върховната жертва и няма нужда от жертвоприношения от мнооооого години.
Тези еитуали приличат повече на езически, отколкото да подхождат на религия, говореща за любов.
21
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А Цецо беше ли там?Щото тия дни в едно кюстендилсло село Мария Габриел беше събрала на мегдана цялото село на кебапчета.Та,затова питам.
20
9
 
32
 
! Отговори
Не е за хвалене преди 10 месеца
Изяли били 1000 агнета.Това добре!А питал ли е някой агнетата дали са искали да бъдат изядени?
19
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
какви агнета това са овце и шилета агне на шиш , ама толкова им разбирате
18
12
 
18
 
! Отговори
Joko преди 10 месеца
Ба си езическият обичай.... Та и отчето замесен в тайфата... Това за хвалба ли е или за съжаление ?
17
7
 
14
 
! Отговори
До браво преди 10 месеца
"българина" като теб със сигурност
16
14
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 10 месеца
И кой ги плАти агнЕтата? Само питам за един преател
15
15
 
50
 
! Отговори
браво преди 10 месеца
Булгарина само това разбира под празник: да се наяде, да се напие и да се качи в колата да се прибира. Питай го кой е Св. Георги, не може 2 изречения да ти каже за него. Ама иначе набива агнешко с ръце и мляска "честит Гергьовден".
14
18
 
22
 
! Отговори
Miro преди 10 месеца
Евала. Най на края нещо нормално, традиционно и позитивно.
13
18
 
26
 
! Отговори
Браво преди 10 месеца
Бугарите били уж бедни, а ядът само агнешко, козунаци, кифтета, на почивка ходят само в чужбина, имат по 2-3 коли и партаменти, къщи вили пари на влог. Яко се краде и се крие в тая държава