Към Гърция: Преминаващите - 3 пъти повече от капацитета на Кулата

Чакането неизбежно, заради забравени документи и много коли
2 юли 2019 07:00, Петя Славова
142
Към Гърция: Преминаващите - 3 пъти повече  от капацитета на Кулата
Снимка: БТА

Неправилно планиране на пътуването, забравени документи и множество желаещи да посетят Гърция. Това са причините за дългите опашки на ГКПП Кулата, пише "24 часа".

От МВР са категорични, че Гранична полиция работи с пълен капацитет. Въпреки това огромният брой преминаващи оттам води до километрична тапа и до 2 часа чакане.

Още по темата

31 000 превозни средства са преминали през ГКПП Кулата за 24 часа в последния ден на юни. През Маказа са 11 584. От МВР препоръчват водачите да преминават и през по-малко натоварени пунктове като Илинден, Ивайловград, Златоград и Капитан Петко войвода". Масово хората избират да минават през пункта заради магистралата. Така там се струпват много превозни средства. На останалите гранични пунктове проблеми няма, но много малко от пътуващите избират пътя оттам. Експерти изчисляват, че дори отклоняването от "царския" път към по-малките КПП-та по гръцката граница прави пътя до морето по-кратък, отколкото този с чакането на Кулата.

Когато граничарите работят с пълен капацитет и с всички налични гишета, ГКПП Кулата може да обработи максимум 400 коли на час, или около 10 000 на денонощие. Според полицаи това е 3 пъти по-малко, отколкото преминаващите в последния уикенд на юни, когато започват летните отпуски. Автомобилите на български граждани минават за половин минута, но тези, които идват от държави извън ЕС като Сърбия и Молдова, се проверяват щателно и за повече време. Освен граничния контрол има и митнически за по-рисковите превозни средства.

От Гранична полиция обясняват, че сред срещаните проблеми при преминаване на граничен пункт е липса на копие на декларацията от другия родител на децата. Татковци и по-рядко майки носят само оригинала. Тогава полицаят трябва да го вземе ксерокопира, да остави копието на пункта и да върне оригинала, което бави трафика.
МВР напомня, че при излизане от страната с деца до 18 години трябва да се носят валиден български паспорт или лична карта. Често родителите носели  само акт за раждане на наследниците си.

Гранична полиция напомня, че това не е документ за пътуване. Декларацията е нотариално заверено писмено съгласие на отсъстващия родител при пътуването на детето. За да се чака по-малко, родителите предварително трябва да подготвят незаверено копие на документа за съгласие, което да остане на граничния пункт след преминаване. Когато родителят е починал или съдът е дал правата на единия от тях, не е нужна такава декларация. Задължително е обаче да се дава смъртен акт в оригинал, ако единият родител е починал, или копие, макар и незаверено на съдебното решение, което дава права за детето.

Според някои чакащи е хубаво да има граничен пункт, който да обработва документите само на хора, влизащи от страни извън ЕС, както и на други, които са родители с деца. Според други, това би било трудно изпълнимо, защото няма как служителите да търсят деца из колите в колоната, която се образува на пункта и да ги отклоняват.
Гранична полиция участва в европейския проект SMILE, за разработване на иновативна система за граничен контрол, която ще улесни в бъдеще преминаването и ще намали трафика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Любомир Костов преди 4 години
Не,проблемът не са пътуващите,а ЕС за това,че не ни допускат в Шенген
97
0
 
3
 
! Отговори
Нерон преди 4 години
Май месец се преминаваше без проверки но сега като видяха че всеки ден излизат по 2000000лв през Кулата вече има проверки та дано се откажат и отидат на Ч.Море като ги накажем с опашка от 3 километра.Ей това са шопи бре нема да стане не разбрахте ли.
96
0
 
2
 
! Отговори
Нерон преди 4 години
Май месец се преминаваше без проверки но сега като видяха че всеки ден излизат по 2000000лв през Кулата вече има проверки та дано се откажат и отидат на Ч.Море като ги накажем с опашка от 3 километра.Ей това са шопи бре нема да стане не разбрахте ли.
95
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една седмица на остров Тасос с компания ни излезе по 250лв на човек. Страхотни плажове, страхотна красота, храна, барове ... препоръчвам го горещо на всички. Забравете за Черно бетономорие и мафия...
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Митнически контрол на вътрешна граница няма според европейското законодателство.
93
7
 
10
 
! Отговори
И това ще мине преди 4 години
Копейкаджиите тръгнали към Гърция скоро и там ще направят плажа враа и тогава гърците сами ще им изтупат визи печати и КПП то няма да може да минат.Веднъж минах след една такава орда-унугундури от Пловдивско, понеже знам няколко езика и чух какво говори гъркинчето Т-ова са С-в-и-не каза момичето.(АфтоЕинаХиди) Видях плажа.Въглища необгорели изсипани в./у белият пясък.Фафли морени дъвки стъкла семки навсякъде.Разпукани динени кори мизерия строшени шезлонги и чадъри Един *** пикaеше зад бара Те
92
12
 
8
 
! Отговори
Стоян Спилбъров преди 4 години
И къде почивате в Гърция,мили мой?На побългарените Ставрос,Неа Перамос и Аспровалта ли? Браво на Вас, следващата година идете на Миконос,ако ви позволява бюджета.
91
10
 
11
 
! Отговори
Ганю Балкански преди 4 години
Само в Бантустан 21век може да видиш подобно нещо щото примитивите останали в тези ширини още броят стотинки и карат на Олио до Гърция в прахолясалите си таралясници купени шеста ръка от местният наркодилър внос от Германия,която ги е бракувал още преди20г. Никой в модерният свят не разчита на коли пустинни хора.Вие сте последните абoригени дори Aфрикa имат в момента проекти за Хипер-Лууп a от 20г, и високоскоростни влакове.Неефективността и разпиляването на ресурси и време при *** са на ниво
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ohaaa....kef....athina, pelopones, olimp, naxos, rodos, krit, kos, mikonos, santorini, iraka, zakintos, kerkira, kefalonia, lefkada, ferrybooti, yachti....ohaaaa...ataka!
89
2
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Към Слънчев бряг: Преминаващите-3 пъти по-малко от капацитета на комплекса.
88
6
 
7
 
! Отговори
ГерберЪт преди 4 години
Герберугите умишлено задръстват хорат и пътуващите по КПП тата и умишлено са разпоредили на митничарите да се бавят и мотаяти по половин час кторазнасят наса-натам най банални удостоверения и бележки с цел да откажат пътуващите за Гърция.Следващият вариант е Законова забрана за пътуване и ходене в Гърция.Първо за държавните служители и после за останалите.И за да не звучи грозно запознат герберacT каза ,че таксата таксичката за мутренко на излизане от БГ просто ще стане 200 лв на кола.
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Кулата 3 пункта работят от обявените 9
86
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедна ми бедна Ангелкова.Какво ще обясняваш сега на Вожда
85
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Тасос за хвърлен фас на плажа глобата е 100 евро
84
5
 
29
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Какво БГ море бре, селянина рине дюни защото му пречили на гледката, сервитюора те гледа на криво и мрънка за бакшиш, храната е с изтекъл срок на годност, от водата те хваща вирус с повръщане и диария, хотелиера ти обещава гледка, а в действителност спиш в мазето. Ай да им е честито на всички осетили се за Гърция. Аз от 10 години почивам там.
83
1
 
7
 
! Отговори
До 84 преди 4 години
Словения е в Шенген бе кво кпп търсиш там.
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тези туристи можеше да са на нашето море, но с тая сбъркана обстановка там-разрешено бетонирането, но палатки не, защото замърсяват повече от бетона...
81
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да махнат границата когато влизаш в италия през словения няма никакво кпп-излишна комунистическа пречка
80
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сега нашите хотелиери и ресторантьори да се замислят защо бягаме към Гърция,а не си стоим тук?
79
9
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Само най - елементарните, дръти *** ревът. Нормалните хора си почиват в Гърция няколко пъти годишно :))))))))))))))