Топим се по-бързо: След 80 години българите под 4 милиона

Песимистичната прогноза - на Евростат
12 юли 2019 09:05, Петя Славова
355

15179 гледания   |  Още видео
 

За една година българите са намалели с 50 000 души, а причините са добре познати. Те са свързани с намаляващата раждаемост, високата смъртност в страната, емиграцията. Сънародниците ни над 65 години са близо милион и половина. Това е близо с 470 000 повече от младите, което поставя България на едно от челните места по застаряващо население.

"Младите, а и не само младите напускат страната, затова че заплатите, доходите и условията на работа са в минус за нас, откъдето и да било другаде в ЕС.", отбелязва  Пламен Димитров от КНСБ.

Запазва се тенденцията и за неравномерното разпределение на населението в териториален план, което се концентрира в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Това води до големи различия в качеството на живот, в доходите, условията за работа и образование.

След 80 години населението на България ще е под 4 милиона души. Стряскащата прогноза е на Евростат.
 
През 2018 г. населението на страната ни е малко под 7 милиона. Както в Европа, така и в България, населението ще става все по-възрастно в следващите години, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Анализът на Евростат отчита, че младите българи у нас на възраст под 15 години през миналата година са едва 14 на 100 от населението или 996 хиляди. Над 60 процента от хората са до 64 години, а една пета от населението е над 65 години.

България попада в черната статистика на държавите, които ще загубят най-голям процент от населението си. Очакванията са след две години в страната да живеят малко над 6 милиона души.

Прогнозите на Евростат са, че сегашното население от 7 млн. души ще се свие до 5 млн. през 2050 г. Разбивката по градове показва, че през 2080 година жителите на областните градове ще намалеят почти наполовина.
Единствено в София-град е възможно увеличаване на населението, и то с по-малко от 100 хиляди души.


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Един от Северозапада

баце , не се обажда и за самолетите тоя ***! Президентът е прав, а баце нема ли да запретне ръкави и да изфучи с джипа по некой асфалт, с две три перекендета в него, да проверят некой багер дали работи?
293
0
 
1
 
! Отговори
4545 преди 10 месеца
До Gamble45
Хахах! много верно казано! само с такива глупости се занимават , а и трият коментари!
292
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 10 месеца
Герб-видими резултати!
Впрочем, къде се скри Баце, скоро не е ръсил глупости, за да се посмеем, или да се разсърди някой комшия, и да се наложи да обясняват ПР-ите и министрите му, какво всъщност е искал да каже? Сетих се, сигурно крои планове за възражждането на родната икономика и селско стопанство, за да вдигне БВП, за да вдигне после заплати и пенсии? А не да чака като просяк "каквото се разберат началниците"...
291
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не може да бъде. Управляващите непрекъснато говорят колко сме добре и как цъфтим. Да не искате да кажете, че те лъжат.
290
0
 
3
 
! Отговори
Ала-Бала преди 10 месеца
Ако Боко - рушителят на Съвремемнна България управлява оше няколко годдини, предсказанието ще се сбъдне.
289
0
 
12
 
! Отговори
Gamble45 преди 10 месеца
Статиите на днеса- задължително статия за 1)топенети на народа 2)статия от дойчето, че някой брат от бг е набил чужденец 3)баба е хвърлила пари 4) някой си е сменил пола 5) малко интервюта с чалга певици и силикон 6)друго нема това се повтаря всеки божи ден ! Боже стига вече!
288
1
 
15
 
! Отговори
Заминал българин преди 10 месеца
През 90те години на миналият век се почувстах чужденец в собствената си държава.Бивши криминални престъпници, после мафиоти, можеха да раздават собственото си правосъдие върху мен и близките ми.Хора, до вчера на същия хал като мен изведнаж станаха милионери,станахме от различни класи.Всичко беше толкова нагло.Заминах.Устроих се.Хората ме приемат с уважение.Сега ви липсвам.Като си разпределяхте баницата не ви липсвах.Сега си я яжте сами.Без мен.
287
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Кари 286
"Браво! Антибългарските и антихристиянски Нова Телевизив и Битиви няма начин да не отпразнуват подобаващо тези новини!"

А кое е про-български??? Правителството, партиите, депутатите спрямо народа???! А църквата, главата на християнството, не беше ли на щат от Държавна Сигурност?? Антибългарско е плиткоумието ама явно този факт никога няма да бъде проумян!
Вината е в нас, простотията,тесногръдието, фалш-християнството, безхаберието, егоизма/егоцентризма ни затриват, не телевизията!!
286
2
 
16
 
! Отговори
Кари преди 10 месеца
“За една година българите са намалели с 50 000 души...”
==================

Браво! Антибългарските и антихристиянски Нова Телевизив и Битиви няма начин да не отпразнуват подобаващо тези новини!
285
6
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 10 месеца
Лъжат за да вкарват мигранти тука.По-малко хора повече пари по-богата държава и с по-малко замърсяване.Парите ще отиват за българчета а не за африканчета.
284
4
 
22
 
! Отговори
Шукри преди 10 месеца
Целият проблем е, че от българката стабилно семейство не може да очаквате, всеки момент има риск да ви замени с някой по-"забавен" или по-"успял", дори да е мутра или от уганда.
283
1
 
15
 
! Отговори
Loyko преди 10 месеца
България е царството на бездомните кучета и котки. Ако говорим за култура и цивилизация ,нека се погледнем в какъв кучкарник сме се превърнали.Иначе много му разбираме...присмиваме се на народи където те са част от менюто им,но и там има ред,а не да е превърната държавата в кучкарник...
282
3
 
35
 
! Отговори
Мапов преди 10 месеца
Няма нищо страшно.Толкова велики народи са изчезнали.Няма да загуби нищо света ,ако българите изчезнат.Всяко нещо което става по естествен път е нормално.Незнам защо си мислим,че без нас света ще изчезне.Велики сме само в собствените си очи.Еволюция...както сме се появили...така и ще изчезнем.Естествен подбор...
281
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важното е ,че имаме банани ,тоалетна хартия и демокрация .
280
1
 
29
 
! Отговори
Бл..иц качи материал преди 10 месеца
относно приблизителния брой на българите в чужбина, за периода 2013-2016 г. Грубо пресметнато, излизат над 1 700 000 човека.
В същия материал се твърди, че тази бройка се е увеличила драстично в сегашно време.
И какво излиза? Не намаляваме като популация, а се разселваме по света. За съжаление, повечето от изселилите се са в детеродна възраст и създават потомството си в чужбина.
Това е реалното състояние на нещата, казано кратко и ясно.
279
3
 
7
 
! Отговори
до 277 преди 10 месеца
Боже, колко си неграмотен. Не различаваш националност от народност и етнос. Коя е тази държава Ромия или Тsiгания, я ми поясни, че да търсиш и нация? Как може в държави като Франция и Испания тези хора не само да са интегирирани, а дори да не можеш да ги различиш? А тук като май*мунките се плодят и безчинстват? И най-вече, замислял ли си се какво правят в Европа, след като въобще не са оттук?
278
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
покойният божидар димитров го каза ясно - една страна има толкова население, колкото икономиката й може да издържа. у нас има 1 милион реално работещи и половин милион 'чантаджии', като умножиш по 3 и става ясно колко население заслужаваме. останалите преживяват, защото роднините им пращат пари от чужбина, но и това ще свърши скоро.
за 50 години, нито един политик не разбра, че хората са основното, за да я има тази държава. иначе остава празна територия, която бързо я завземат.
277
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
2 000 000 българизирани и турцизирани ромски Общества са забравени от 100-ци години у нас и въобще никой не се занимава с това а те са от векове у нас , на преброяване на Населението нито един ром не казва че е ром по националност от срам и от там бройката отива автомарично за българин или турчин както на Изборите се случва
276
7
 
3
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 10 месеца
От къде ги копирате тези хипотетични Фейк нюз Данни , в момента сме около неповече от 4-5 мил. защото само 2 000 000 Българи не живеят в България , а смятате ли 2 000 000 Роми съответно българееши си и турчеещи се , на ето ви сметката
275
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен
Лошото е ,че когато допускаме върха на държавата да е толкова опростачен това никога не е стимул за децата за подрастващите ,защото те си казват защо да учим като днес учените получават минимални, смешни заплати ,по-ниски от тези на чистачите и пазачите пред всички институции . Хората и затова не излизат да гласуват ! Нямат примера водачите ,достойните българи пред себе си. Гърция избра на върха човек учил в Станфорд, завършил Харвърд ,който вероято ще си стои на бюрото и ще мисли