Експерт: Поне 140 от170 малки ВЕЦ-ове са незаконни

Проблемът е кражбата на вода, смята хидробиологът Пенчо Пандъков
9 яну 2020 22:15, Анисия Иванова
34
Експерт: Поне 140 от170 малки ВЕЦ-ове са незаконни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 170 малки водноелектрически централи са построени от 2000 година насам, като за 140 поне от тях сме доказали, че са незаконни, обясни Пенчо Пандъков, експерт хидробиолог, член на сдружение "Балканка".

"Другите не казвам, че са законни. Има единични добри примери, те могат да се видят на нашия сайт. Има платформа за мониторинг на ВЕЦ-овете, но в голямата си част става въпрос за липса на контрол и при установени нарушения всевъзможни опити на институциите да ги маскират и да ги узаконят", заяви той в интервю пред БНР.

По думите му клуб "Балканка" не е против добива на енергия от водните обекти, но иска процесът да се провежда по регламент и да се спазват законите.

Ние работим от 7-8 години по темата с ВЕЦ-овете и сме установили нарушения и нередности навсякъде, където сме ровили и сме проследили какво се случва. По-голямата част са изградени незаконно, подчерта той. За целта са пуснали сигнали, но по думите му "всичко се замита" от прокуратурата и няма никакъв резултат.

Още по темата

Много от разрешителните за водоползване от водноелектрическите централи са издадени неправомерно от компетентните органи - басейновите дирекции, твърди още Пандъков. "Те са в нарушение на плановете за управление на речните басейни, на Закона за водите, също на някои планове за защитените територии", изтъкна експертът.

Той даде пример с водноелектрическата централа под язовир "Бебреш", която е изградена през 2014 година. По думите му преди това Ботевград не е имал проблеми с водоснабдяването, откакто е изграден ВЕЦ-ът, градът има проблеми с осигуряването на питейни води.

Справка в Агенцията за устойчива енергетика показва, че е изкупувана енергия от ВЕЦ "Бебреш" и е реализирана печалба.

Изминалата година е била средна по влажност година и засушаването не би трябвало да е причина язовир като "Бебреш" да бъде с толкова ниско ниво, смята Пандъков.

Според него големият проблем там е кражбата на вода.

"За съжаление не можем да го докажем, защото язовирът не е в списъка с язовири с национално значение и не се публикуват данните за неговите обеми в сайта на министерството. Но не е възможно язовир "Бебреш" - един от язовирите, които се пълнят най-бързо, защото не е чак с такъв голям обем, да не може да се напълни цяла година при средна по влажност година. И в същото време потреблението на вода да не е чак толкова голямо - поне отчетеното. Със сигурност тук става въпрос за огромна кражба на вода",  смята експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Бай хоу преди 4 години
На Златев все му е малко. Ахмак за къде са ти милиардите? На оня свят може ли да ги отнесеш? Съсипа р. Бебреш. Лятото така пресъхва че няма въобще вода.
31
0
 
5
 
! Отговори
Сигнал за яз.Тича преди 4 години
Моля, институциите да проверят защо ВЕЦа на яз. Тича продължава да работи. Медиите , елате да видите колко е спаднала водата в язовира. Шумен, Търговище и Преслав пием вода от там.Вече се писа за Тича и нищо. Като източат водата, после няма полза от арести.
30
0
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До ?!Отговор на въпроса Ви,С болка трябва да призная,че малкото нормално,което е имало,бързо изчезва
29
0
 
7
 
! Отговори
?! преди 4 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
28
0
 
12
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
"По-голямата част са изградени незаконно, подчерта той. За целта са пуснали сигнали, но по думите му "всичко се замита" от прокуратурата и няма никакъв резултат."Ама как се строи ВЕЦ,като трябва толкова много документи и разрешителни с различни институции като се започне от инвестиционно намерение,се стигне до пожарна безопасност.Без протекция от най-,ама от най-високо ниво това е невъзможно.
27
0
 
12
 
! Отговори
Тангра преди 4 години
Добър ден. Иде видов ден. Заради скапаните вецове и риба вече няма.
26
1
 
10
 
! Отговори
И ние сме дали нещо преди 4 години
В Германия кладенците са забранения, а в БЪЛГАРИЯ има частни ВЕЦ-ове
25
1
 
14
 
! Отговори
Зелена градина преди 4 години
Едни с празници чаши, други с пълни басейни???
24
1
 
26
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Като са незаконни сезирайте прокуратурата и им отнемете всичките печалби от незаоконните ВЕЦ-ове със задна дата, от момента на влизането им в незаконна експлоатация.
23
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата на победилата мафия!
22
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тези Вецове като нямат разрешителни в сивия сектор ли работят? И как без разрешителни са свързани към енергийната система ? А язовирите как им дават вода и на какво основание след като са незаконни? Ще се намеси ли Гешев ?
21
0
 
30
 
! Отговори
нямат наяждане преди 4 години
е да де, крадат си от Бабреш вода, ама забравих, изкупуват им енергията на тройна цена, била "зелена" и за това тока ни е по-скъп
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на Мухобоико кражбичката и неговите калинки !!!
19
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как се правят 140 незаконни ВЕЦ-а? Ааааа забравих че се намираме в Бул гаристан и всичко е възможно
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шкембе ДС вайводата ще се изтъпани ли сега да ги събори, както незаконните къщи във Войводиново?Само питам.
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха,добро утро!
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До нямат наяжданеТрябва да има десетки хиляди евра за колиета и огърлици на луксозните метреси...
15
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РБСмятай от някакви мижави ВЕЦове щом се краде толкова, какво ще е от любимия ви АЕЦ!
14
1
 
33
 
! Отговори
нямат наяждане преди 4 години
ВЕЦ-а е на Васил Златев, баща на Валентин Златев.Васил е бил кмет на Правец 69-89 годЛукоил не плаща данъци 10-на години, все е на загуба.Учудвам се, че те са опрели до печалбата от един ВЕЦ.Баси и мръшляците.Cкaндaлнo e, чe в двaдeceт и първи вeк житeлитe нa oбщинaтa нямaт дocтъп дo чиcтa питeйнa вoдa и, зa дa прeдпaзят здрaвeтo cи и тoвa нa дeцaтa cи, ca принудeни eжeднeвнo дa ce зaпacявaт c туби и дaмaждaни.
13
0
 
31
 
! Отговори
панчо преди 4 години
нарушение има но кой ли е той за да бъде хванат?щом са незаконни защо все още функционират?