Софиянци смятат, че дишат най-лошия въздух, на село - най-добре

"Галъп": Хората подкрепят мерки за трафика в столицата
61
Софиянци смятат, че дишат най-лошия въздух, на село - най-добре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софиянци продължават да смятат, че въздухът в града е лош, хората, които се радват на добър въздух, са в по-малките населени места.

Според българите основен замърсител в страната са промишлените предприятия, но според софиянци това е по-скоро трафикът. Затова и хората в столицата биха приели различни мерки за облекчаването му, например, форми на повече общински транспорт. Очаквано родителите на ученици са и най-големите привърженици на такива идеи.

Това сочат данните от ново изследване на "Галъп интернешънъл" в края на зимния период, в който като цяло мислим по-често за качеството на въздуха. Проучването е част от ежемесечната независима от външно финансиране изследователска програма на социологическата агенция.

Мненията за качеството на въздуха сериозно се различават според големината на населеното място. Хората от малките градове и селата са и тези, които преимуществено смятат, че въздухът при тях е много добър или по-скоро добър (например, близо 70% в селата смятат така). Както може да се очаква, столицата е на другия полюс – в София общо близо 70% смятат  въздуха за лош или много лош. В средата остават областните и по-малките градове.

Поредица сондажи на "Галъп" по тези проблеми назад във времето показват, че столичани, а и жителите на останалите областни градове, биха одобрили всякакви мерки за облекчаване на все по-натоварената градска среда.

Според настоящото изследване, например, повече публичен транспорт за ученици, се приема в цялата страна от 49%, а се отхвърля от 20%. Останалите се колебаят. В областните градове и София обаче тази мярка се приема още по-добре. Закономерно, най-високи са дяловете на подкрепа за общински транспорт за ученици сред самите родители на ученици, шофьорите, активно работещите.

Това са и хората, които най-много са засегнати от забързаното ежедневие на големите градове. Те са и в най-голяма степен убедени, че такова решение ще облекчи трафика и ще помогне на градската среда като цяло и въобще ще повиши качеството на живот, посочват социолозите.

Тази подкрепа вероятно идва от факта, че именно в столицата най-голям е делът на хора (над една трета), които смятат, че най-сериозният замърсител са тъкмо газовете от трафика. На второ място, с под една трета, идва замърсяването от промишлеността и енергетиката. Заради сериозния си трафик, София рязко се различава от останалата част на страната, където пък надделява мнението, че промишлеността, тецовете и т.н. замърсяват най-много, а не толкова превозните средства.

В страната като цяло, според 35% от респондентите, замърсител номер едно са промишлените предприятия, тецове и др., които не спазват екологичните правила. Малко под 30% смятат, че главен замърсител са вредните газове от превозните средства. 17% твърдят, че основна причина за замърсяване на въздуха е отоплението на твърдо гориво, включително горенето на несвойствени материали. Малко над десет на сто от интервюираните пък посочват, че влошаването на качеството на въздуха идва най-вече от прах от недобре измиваните и поддържани настилки на улици, строежи и т.н. Част от хората не могат да преценят.

Изследването е проведено „лице в лице“ в периода между 5 и 13 март сред 813 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Aron преди 4 години
Aми като не им харесва в София защо се тълпят тук. Да си стоят на село
52
0
 
4
 
! Отговори
nomer 13 преди 4 години
Огромното количество автомобили Фандъкова, всички улици в цял град са натъпкани с коли. Задръстването е в огромен мащаб- хората не могат да пътуват! Ограничете това лудо движение!Пуснете влакове и автобуси!Вижте ежедневният поток от покрайнините и близките села и градове! Погледнете междублоковите терени, вече няма тротоари-коли и само коли и пак коли!Ще паркират скоро на Витоша- както и се застрой тази планина.София- без въздух, мизерия и ***, госпожо Кметицата!
51
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 4 години
Махате дизелите и печките за твърдо гориво и въздуха се оправя.
50
2
 
6
 
! Отговори
дядомраз преди 4 години
Добрутро! На село винаги е по-добре.
49
5
 
10
 
! Отговори
Оня преди 4 години
Скоро, всички на село, защото няма да има какво да се яде, мотиката, кравата и бач.Като заспят децата, почвате да правите други!И скоро всичко ще е ОК
48
4
 
5
 
! Отговори
Няма фъндък преди 4 години
Защо все се ибвинява трафика - за да имат повод да вдигат данъците и таксите за МПС Всъщност проблема е в мръсните и кални улици която общината не мие и чисти а само пребират милиони чрез поставени фирми. Има ли един тук който да каже: Наща улиз или бул. свети мият я 2 пъти седмично като при Тошово време
47
2
 
8
 
! Отговори
СелянДур преди 4 години
Те софианци знаят, нали повечето са със селско потекло.
46
1
 
7
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Заменям селска къща за апартамент в София.....
45
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам що за чист въздух дишат на село през зимата, когато на всяка къща комина пуши яко?!
44
1
 
16
 
! Отговори
селска чест-Маскани преди 4 години
Какви софиянци.Почти 80 процента са ***.
43
4
 
7
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
софиенците, включае аристократите кореняци дето преди 200 години бабите им с каляските са обикаляли калдаръмените улици преди да се приберат в замъците в полите на това дето от него по високо нема, от 2015 насам когато китай спря да купува боклюк дишат пластмасата на цяла европа. а и доста текстилче, каучук, имдустриални отпадъци, принтери, мринтери... всичко. да благодарят на спасителя на нациата че ги е диферсифицирал и отоплението им не зависи от газта. зелените джендъря от дойчистаня, италия, испания, бенелюкс ръкопляскат на порко подрисоф че е спасил европа от боклюка им.
42
2
 
8
 
! Отговори
Joko преди 4 години
На пишещите "софиянци" да ви светна - през онези времена , когато вие сте тичали по селските мегдани , през зимата мъглата и мръсотията на въздуха бе толкова гъста, че сутрин трамваите спираха да се движат !Та, ако не ви харесва, беж по родните си места !
41
2
 
2
 
! Отговори
Батко Асен преди 4 години
До Стар СофиянецМоже и от каменната епоха
40
0
 
8
 
! Отговори
шопо преди 4 години
Спокойно ,има място в София ..идвайте отвсякъде и по много!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази анкета на Галъп. .., трудно ще избереш отговор различен от промишленост и автомобилите, като замърсители на въздуха. Такива са формулировките.
38
1
 
6
 
! Отговори
елит преди 4 години
к-о-ч-и-н-а-т-а се цензурира, невероятно но факт!
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че София била изградена за 500 хиляди човека, е голяма глyпocт. София непрекъснато се разширява като територия вече 140 години. Застрояват се нови площи, като например жилищните комплекси, но и се присъединяват села, които са близо до София и те стават част от града. Към момента в София има място за много повече хора, отколкото живеят сега.
36
2
 
1
 
! Отговори
елит преди 4 години
Важното е да си 1 в ***!
35
3
 
5
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 4 години
До 31 АсенчоМоже и от римско време да съм. Не помня.
34
9
 
16
 
! Отговори
Селинджър преди 4 години
Бил съм в София много пъти. Дори съм учил там за кратко време. Проблема на София е, че е град изграден за около 500 хиляди човека, но там живеят много повече. Защо е така. Защото не заделят пари за селата и малките градове а от лакомия искат всички пари да са там. И хората бягат там където са парите. И така лакомията е безкрайна докато природата не вземе нещата в свои ръце.