Доц. Чорбанов: Антителата не са критерий за предпазване от COVID

Ваксината е важна за възрастните хора, обясни специалистът
31 юли 2020 11:24, Петя Славова
18
Доц. Чорбанов: Антителата не са критерий за предпазване от COVID
Снимка: БГНЕС

"Ваксината е важна, защото рисков контингент ще има винаги и домовете за възрастни хора са основната мишена на този вирус, както и смъртността там е по-голяма". Това заяви по БНТ доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Не може да се каже, че се е увеличил процентът на заразените млади хора. В световен мащаб няма такива данни, подчерта той. "Твърдо може да се каже, че ние крепим един и същ процент още от април месец и не мога да се съглася, че имаме по-висока заболеваемост", допълни той.

Още по темата

По думите му доста хора – неспециалисти, спекулират на темата с антителата. Той е категоричен, че антителата не са никакъв критерий на предпазване на един индивид от това заболяване.

Огромният брой хора, които дори прекарват заболяването, нямат антитела.

Доказано е вече категорично, че клетъчният имунитет е този, който ни предпазва от вируса или помага ние да оздравеем, подчерта имунологът. Тестът за клетъчния имунитет обаче е скъп и няма как да се направи на голям брой хора.

Aнтителата са маркер, който в никакъв случай не може да бъде обективен, категоричен е доц. Чорбанов.

Не може да се заблуждаваме, че има как да се изолираме и да нямаме досег с коронавируса. Бавното движение на вируса сред населението в световен мащаб показва, че огромният брой хора са предпазени по дефиниция. Това се дължи на факта, че много от тях са прекарали човешка коронавирусна инфекция – много близка до тази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пандемиците" са на път да измислят нова наука, която ще измести настоящата медицина.
14
1
 
0
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Материалистът винаги търси някакъв веществен фактор, който да се бори с всяка инфекция или каквато и да е болест, само че истинският фактор, който се бори с тях на първо място не е веществен! Учителят Дънов например е казал, че чистата кръв (кръвта съдържаща възможно най-малко токсини) е тази която се бори с инфекциите, защото нейните вибрации са много по-високи от вибрациите на нечистата кръв и в условията на такива високи вибрации никакъв микроб и въобще никаква болест не може да се развива!
13
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Ковид19 доказа неадекватността на здравния модел с частните болници, гастролиращите лекари, жипитата и другите тъпотии дето и на нас ги натресоха. В тн здравна система работят за ПАРИ. Не за ЗДРАВЕ. Съответно персоналът отива с нагласата да ПЕЧЕЛИ като рискува ЖИВОТЪТ на други. Съответно не е необходимо да се ОБРАЗОВА, Достатъчно е да се съоръжи с ДЖАДЖИ. За това не знаят какво правят и ще предизвикат някоя революция.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам тия български лекари що се изказват като не четат сериозно литературата и не се интересуват от най-новите открития. Всеки дето дрънкат по телевизията са някакви дето чопнали от тук, погледнали там, прочели 2 абстракта и се имат за специалисти. Никой още няма качествено разбиране за вируса. В Мадрид въвеждат паспорти за антитела, в другите държави ги смятат за безполезни. И всички са прави, защото изследванията все още не са категорични, а на всички им се иска антителата да са достатъчни.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не помага клетъчния имунитет при ковид. Ако го имаш, не се разболяваш въобще. Ако се разболееш, значи клетките ти са приели вируса, и пак не е в помощ, а ти трябва адекватна реакция от имунната система.Ако към момента на попадане на вируса в организма, клетъчния имунитет на приемника е нисък, нищо смислено в процеса на развитие на болестта не може да направиш, за да го повишиш.
10
0
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ АНТИТЕЛАТА НЕ ТЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ, А САМО ПОМАГАТ ПО- ЛЕКО ДА ИЗКАРАШ ЗАРАЗАТА. НО ТОЧНО ПРИ КОВИД ТОВА НЕ Е НАЙ- ВАЖНОТО, А КЛЕТЪЧНИЯТ ИМУНИТЕТ.
9
2
 
1
 
! Отговори
Инфо!! преди 3 години
Каква ваксина против свински грип ли ??
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давай,Обясни ни как работи имунната система. Има достатъчно неизяснени неща, за плеада от нобелови премии. Стани част от световната наука.Бъди Умник, ***!
7
7
 
2
 
! Отговори
еее преди 3 години
Тоя е доцент колкото аз съм космонавт...***..о ваксината предизивква антитела...антителата не те предпазват от заразяване помагат ти да пребориш вируса ...доцент бил...а за пишещите тъпни за автоимунните заболявания...научете какво е автоимунно заболяване как работи имунната система и тогава пишете тъпни..
6
4
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
ТОВА, КОЕТО ПИШЕШ ЗА ПРОВОКИРАНЕ НА АВТОИМУННИ БОЛЕСТИ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ Е АБСОЛЮТНАТА И С Т И Н А!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5
4
 
6
 
! Отговори
УМРЯХ ОТ СМЯХ преди 3 години
АМИ ДОЦЕНТЪТ В ПОЧТИ ПРАВ ТЕКСТ КАЗВА, ЧЕ НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА ОТ ВАКСИНАЦИЯ ТУК, ЗАЩОТО ЧРЕЗ НЕЯ СЕ СЪЗДАВАТ ЕДИНСГВЕНО АНТИТЕЛА, А ТЕ " НЕ СА НИКАКВА ГАРАНЦИЯ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ТОЧНО ТАЗИ БОЛЕСТ". ВЯРВАМ МУ И ЗНАМ, ЧЕ Е ТОЧНО ТАКА.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Версия с принудени антитела:А какво става, когато се форсира с ваксина, производството на антитела, за вирус и не се заразим с него? Тези антитела айляк ли го дават, или си намират "жертва" с която да се свържат. И като минат Т лимфоцитите и убият жертвата, ама тя не е точната и пуска сигнал до центъра, че свой я убиват, центъра обявява автоимунно положение.Тази хипотеза е призната за 1 на милион, но дали милион и първи няма да си точно ти.
3
2
 
11
 
! Отговори
лаик преди 3 години
Нещо не разбирам нали ваксините за това се разработват за да може организма да произведе антитела, ако това което казва доцента е вярно то тогава какъв е смисъла от ваксинирането.
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се случва с индивида когато го поставят под медиен прожектор дами и господа?Чавка му изпива мозъка, и ръси безумности. Това е някаква модерна медийна болест.С уважение към доцентурата му, вируса се разпространява по бавно само и единствено заради това, че популацията е информирана и се спазват някаква част от мерките.Ако наложим модела на обикновен вирус, и сегашната ситуация, ясно се виждат разликите от отношението на популацията.
1
3
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
7 000 почти тествани, а процента даже ще падне по 4%,какво още искат?ОСТАВКА!!!