Без туристи, хотелиери и занаятчии пред фалит във Велико Търново

В града не помнят по-тежък туристически сезон
Обновена: 4 авг 2020 15:22 | 4 авг 2020 14:38, Анисия Иванова
54
Без туристи, хотелиери и занаятчии пред фалит във Велико Търново
Снимка: БГНЕС

Туристическият бизнес във Велико Търново е на ръба на оцеляването. Туристите в града рязко са намалели, твърдят от бранша.

По-тежък туристически сезон в историческата стара столица не помнят от години. В делничните дни градът е пуст, а познатото оживление в почивните дни също е само спомен. Няма ги организираните туристически групи.

Борислав Йорданов, управител на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, определя ситуацията не като срив, а като осезаем спад. Казва, че в бранша запазват своя оптимизъм за края на лятото.

"Поне да са излезли от ситуацията, от сезона 0:0, да няма кой знае какви загуби", коментира той пред БНР.

Сред най-потърпевшите са къщите за гости, които във Велико Търново са в изобилие. Владимира Тончева има дълъг професионален опит в туризма, но сега е песимист и описва положението като плачевно.

"Няма хора, няма движение, няма ги румънците, въобще чужденци много малко. Българи за по една вечер, преминаващи, на път за морето, от морето към друга точка. Един ден и толкова. Много трудно могат да се вържат сметките“, коментира тя и допълва:

"Вижда се краят на един бизнес, на една сфера. Всички са потърпевши. Малки къщи за гости, малки хотелчета. Сезонът е нулев.“

По старинната туристическа улица „Гурко“ е пусто, механите са празни. Галеристката Галина Маркова споделя, че с турист не си е говорила от поне седмица. Тя е пенсионер, признава, че сега изкарва "колкото за наема“.

Много от дюкяните на Самоводската чаршия са затворени, а занаятчиите нямат никакви приходи. Свалили са цените заради липсата на чуждестранни туристи, но не могат да си платят наемите на общината.

Грънчарят Димитър Нешев припомня, че двете писма с искане за намаляване на тези наеми до края на годината засега остават без институционален отговор. "Това е начинът, по който може би бихме оцелели до края на тази година", смята той.

Директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов коментира, че архитектурният резерват „Царевец“ е загубил около една трета от туристите в лицето само на чуждестранните гости. „Загубихме ученическия туризъм, загубихме организираните групи от България. Може би около 70% от потока сме го загубили, специално за „Царевец“.

Спрямо 40 хиляди посетители през юни миналата година, тази година имат само 8 хиляди.

Сред новите атракции на „Царевец“ е фотография с ретро облекло. Удължено е работното време на крепостта. Така може да се влезе до 19 часа и комплексът да се разглежда до 20 часа вечерта.

Всяка събота до септември спектакълът „Звук и светлина“ от площада на „Царевец“ ще бъде безплатен. Подготвя се и фестивалът „Нощ на Самоводската чаршия“. Към края на лятото на туристите ще бъдат предлагани десет маршрута за еднодневни екскурзии около Велико Търново.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Малко инфо преди 1 месец
Общо взето половината сладкарска индустрия на България е в Търново. Сладоледи Дени, Престиж, Боровец, Суит +, Кармела - над 3000 работни места. Екстрапак и Мегапорт още 1500.Аркус на 5км от Търново още 3000,Две бирарии Бритос и Болярка, най големия български производител на дезинфектанти - Хми, Кроношпан - завод за 200млн.лева. И Телферите с около 600 работника, Аглика с около 200 и започват малките..... Прибавяме около 30 Ит фирми.+2 университета и 2 частни гимназии.... Не го мислете Търново
50
0
 
4
 
! Отговори
Ива преди 1 месец
Велико Търново е един от най-красивите европейски градове, но само старата му част. Новото Търново е като всички останали градове в България. В последните 2 години градът , особено старата му част, е опустял. Не само през туристическия сезон. Управата на града трябва да работи за възстановяване на старите къщи, които масово се самосрутват. Цялата инфраструктура на старо Търново изисква решения за възраждането му. Само посещения на туристически групи на Царевец не стигат.
49
0
 
13
 
! Отговори
от Варна преди 1 месец
Аз града го харесвам, но с хората избягвам да имам отношения, ако може. Дъщерята учи там и беше 3год на квартира,1-общежитие. НИКОЙ хазяйн не върна т.н. депозит, което не е малко350-400лв. Все нещо лъжат, обещават, един още ги връща- 10та год вече, в перманентна финансова криза е!! Това не го разбирам. И ние сме имали квартиранти и всичко сме решавали заедно, било ремонти,сметки или намаляване/увеличаване наем, но да не върнеш чужди пари си е измама.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали Баце открива завод след завод, що се косите бре?

Най модерния завод за “жица” откри във Враца миналата седмица!

Едно време по тея покрайнини се произвеждаха някакви неща за запаметяване, ако не се лъжа, но явно Баце ви е забравил! Припомнете му бе - добичета! Само с подмяна на чаршафи не става!
47
0
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 1 месец
Интересно дали си забелязал, че всички чиновнически сгради от времето на Петър Младенов отдавна са препълнени с чиновници. Също дали ще дими комин, или щесе лее бетон или асфалт също няма особена разлика. Освен дето по онова време Гърци и Турци изкупуваха всичко произведено Българско - от тенджери до гащи и юргани.
46
1
 
1
 
! Отговори
Ковид е средство преди 1 месец
За стопиране на прегрялата икономика. Огромните спекулативни инвестиции в недвижимости - хотели и рекреационни и жилищни комплекси изтеглиха парите от нормалното производство. Няма кой вече да поддържа безкрайния купон по туристическите центрове. Следва поне 10-15 години свиване на коланите докато икономиката заработи печалби. Сега идва ред на проблемите на банките. Ковид не е причина, а средство, което се ползва вече от всички държави за отсяване на безмисления бизнес
45
0
 
6
 
! Отговори
БС преди 1 месец
Не съм съгласен моите данъци да се харчат за всичко. Приоритет са Здравеопазване, Земеделие и Образование.
И моя бизнес може да фалира, но няма да отида да рева пред правителството.
44
0
 
1
 
! Отговори
Българите сме силни преди 1 месец
И ще се справим и с това. НО, без политиците, те само могат да ни пречат.
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да стават земеделци...
42
8
 
5
 
! Отговори
Стамболов преди 1 месец
До ДоСтамболов

Кой ти каза че нямаме промишленост?
Явно твоята представя за промишленост е комин, който пуши, цех и до него шестетажна сграда, пълна с чиновници. Е те на такава промишленост се дължеше дереджето на социкономиката. Справка - докладът на Петър Младенов от 12 ноември 1989 година. Надявам се, нямаш претенции да си по-наясно от него.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
41-Кога е било това бре?
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе какъв срив и фалити ви гонят в търново имаше контрапротест в защита на бат Бойко.
39
2
 
12
 
! Отговори
ДоСтамболов преди 1 месец
ХА сега като нямаме нужда от промишленост а от туризъм,ще видим къде с'ерат гладните!
38
9
 
17
 
! Отговори
Стамболов преди 1 месец
До До Стамболов

И ти какво искаш? Комини, които пушат и произвеждат неизвестно какво, което само всеядния Съветски съюз прибираше на безценица? И като произвеждахме телевизори, да не би човек да можеше да си купи без връзки или записване и чакане. Ега ти икономиката! Което беше читаво, оцеля. Останалото произвежда това, от което хората имат нужда.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това било бананова република. Бананова-друг път, кило банани лятото над 3 лв. Такава територия и в африканския свят няма, със сигурност.
36
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То пък Търново един град. Ако не са студентите, едва ли някой ще го забележи с нещо.
35
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще фалират, защото бай Ганчо е алчен. Ако бяха пуснали почиващи на по-ниски цени, на пенсионери, студенти и т.н едва ли щяха да са на това дередже. Но Ганьо с хитрините и алчността си това си може. Затова в Турция и поне с всички удобства.
34
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и България не е виждала по-тежки времена, като държава - изядена и оглозгана от собствените си политици.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТО ПА ЕДИН ТУРИЗЪМ
32
3
 
15
 
! Отговори
До Стамболов преди 1 месец
Икономика във Търново???
Сигурно имаш предвид двете "найлонови" фабрики,или прословутият"Престиж"или пък пушилката "Кроношпан"ако е така Машала на такава"икономика" !