Halloween в сиропиталището на Баткунската крепост

Празник с мисия – ентусиасти показват най-голямата крепост в Пазарджишко
19 окт 2020 17:07, Ния Христова
4
Halloween в сиропиталището на Баткунската крепост
Снимка: Павел Гълъбов
Знаете ли къде се е намирала най-голямата средновековна крепост в Пазарджишко, ако не знаете, не се притеснявайте, малцина имат това познание. Чували ли сте за Баткунската крепост – точно тя е била главният град за цялата област през размирното Средновековие, но днес тъне в разруха. Отдавна ценностите на Баткунион са изнесени, една част са в музеите, а друга – кой ли знае къде, иманярството все още е процъфтяващ бизнес у нас. 
 
Група от ентусиасти, живеещи в село Паталеница, което през 1955 година се обединява с близкото Баткун, са решили да пошумят около окаяното състояние на културната ценност с регионално значение. 
 
По времето на комунистическото управление на България е взето решение върху „блестящия и богат“ Баткунион да се построи Дом за сираци – сиропиталище. Този дом е давал подслон и работа на много хора, но през 1997 година престава да съществува, сградите му са оставени без надзор и грижа, и днес са се превърнали в нещо като макет от филм на ужасите. 
 
Така всъщност се ражда и идеята за провеждането на - “Halloween в сиропиталището на Баткунската крепост“ - събитието се организира в социалните мрежи и кани всички любопитни граждани да се запознаят с историята на превзетата преди 648 години от османските нашественици българска крепост. 
 
„Всеки е добре дошъл. Няма вход. Мястото е диво, има прекрасна гледка към Родопа планина, Пазарджишкото поле, Средногорието и Балкана. Препоръчително е да сте се маскирали, защото все пак ще празнуваме Хелоуин. Ще ви покажем малкото останали крепостни стени, ще търсим къде точно са били двете църки, в които са се молили древните баткунци, ще видим огромните иманярски ровове, както и самите очертания на крепостта. Добре сте ни дошли, събитието е абсолютно самодейно и непретенциозно – ще има тиквени фенери, много свещи и сладкиши“, разказват организаторите. 
 
Мислите си, че това е всичко – грешите, Баткунската крепост има още много любопитни истории за преоткриване, свързани с древни кръстоносци, бунтове, царици и царе, дали името на Паталеница. Заповядайте, за да проведем една полезна дискусия за нашето минало! 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Ммм преди 1 месец
Да не стане пак някое самоубийство от тия сбирки сатанински. 46241
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И двамата, писали по-долу, акъл нямате.
Говорят ви едно, вие си баете за друго.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези глупости можеше и да ги пропуснете.
1
4
 
3
 
! Отговори
111 преди 1 месец
Хелуйн е сатанински празник наложен от американските сатанински секти.