Жена на 49 г. почина, пет болници в Пловдив не я приеха за лечение

Имало съмнение за коронавирус, но нямало легла
22 окт 2020 07:18, Нели Христова
63
Жена на 49 г. почина, пет болници в Пловдив не я приеха за лечение
Снимка: БГНЕС

Пет болници в Пловдив са отказали лечение на пациентка със съмнения за коронавирус, твърдят нейни близки, и тя починала часове по-късно в последната болница, до която стигнали, съобщава БНТ.

Резултатът от PCR теста на 49-годишната жена излязъл след смъртта е отрицателен.

Майката на Мирела вдига 37,5 температура и има лека кашлица. Личният лекар следи състоянието й, което за 48 часа рязко се влошава и жената спира да се храни. Обаждат се на Спешна помощ, а медиците я оставят за домашно лечение. На следващия ден я преглежда и личният й лекар, който издава направление за хоспитализация и се обажда за линейка.

В негово отсъствие екипът преценява, че не е необходимо настаняване в болница. Ден, по-късно, пак по указание на личния лекар, близките водят Софка в болница "Свети Георги". Насочват ги към дежурните в инфекциозната клиника.

"Взеха и секрети за PCR тест, резултата от който щеше да стане понеделник, вторник. И аз я попитах мислите ли че тази жена има време до понеделник, вторник вкъщи. Те ми отговориха, че не можели да я приемат, защото нямали места", разказа Мирела Бочукова - дъщеря на починалата.

Софка страдала и от хронично неврологично заболяване.

"Нейното заболяване е миастения гравис - то е свързано с дихателна недостатъчност, при което естествено се съмняват за коронавирус, но няма типични симптоми", каза Мирела Бочукова.

Жената е пренасочена към Транспортна болница, но заради тежкото й общо състояние, от здравното заведение викат линейка, която да я закарва в болница "Каспела". Там по информация от Спешна помощ не я приемат в Ковид отделението със същия мотив.

Линейката продължава към болница "Пловдив". Там й правят изследвания. Според Спешна помощ обаче по уговорка между лечебните заведения отново са повикани да закарат Софка в УМБАЛ "Св.Георги", където се лекуват най-тежките случаи. И там й правят изследвания за прием в лечебното заведение.

"В 6 часа докторът излезе самодоволен и ми каза, че просто той е бил дотук, даде ми един списък с болници, които могат да я приемат със съмнения за COVID-19, при наличие че няма излезнал PCR тест и ни казаха да си я търсим ние болницата", разкри Мирела Бочукова.

В отговор до БНТ от университетската болница "Свети Георги" заявиха, че не са приели пациентката поради липса на свободни места в отделението.

Софка е починала в болница "Свети Пантелеймон", а според епикризата е имала двустранна вирусна пневмония. Дъщеря й е отказала аутопсия. Резултатът от PCR теста излиза три дни след смъртта й и е отрицателен. От сдружението за развитие на българското здравеопазване са категорични, че близките трябва да подадат сигнал до агенция "Медицински надзор".

"Аз не съм медицинско лице, но винаги смятам, че ако се реагира навреме, човешкият живот може да бъде спасен, за мен тук е имало доста неадекватно поведение по цялата верига", каза Боряна Ботева от Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

Близките па починалата жена са започнали консултации с адвокати по медицинско право, а Регионалната здравна инспекция в Пловдив се самосезира по случая.
 


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според днешните данни над 1700 души са в болница, а само 19 от тях са доказани с ковид, и няма места за останалите болни, жената е била с отрицателен пср. Източване, не лекуване на нуждаещите се, обвиняваме на останалите че сеят безсимптомно "заразата"
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако бяха казали че жената има нужда от 2 стенда , щяха да се "избият" кой да я приеме първи.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ядосан!
хахаха, я кажи колко осъдени има за нападение над медицински персонал?!!! То бива да си нагъл и прост, ама твоето е безгранично! И какво са ви виновни лекарите, че няма свободни места в болницата?! Оганизацията на здравеопазването е работа на ДЪРЖАВАТА и ОБЩИНАТА. Лекарите са просто работници на трудов договор!!!!
54
2
 
7
 
! Отговори
Ядосан! преди 1 месец
По закон лекар няма право да отказва помощ на нуждаещ се. Ако ги удариш - съд. Ако те не спазват закона - последствията са за пациента. Райят на Бойко и тумбата му!
53
1
 
0
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
Мар Тина Атанасински е сутеньорка и разпространяа изключително много корона вирус и много други зарази мръсната долна *** в затвора
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закривай
51
1
 
13
 
! Отговори
Възмутен Пловдивчани преди 1 месец
Срам, срам и позор за пловдивските болници, за областния управител Каназирева, която твърдеше че Няма Място За ПАНИКА! ОСТАВКА НА КАНАЗИРЕВА И СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ НА ВИНОВНИТЕ ЛИЦА!
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смятам, че на втория екип от Бърза помощ, който е отказал да вземем жената, въпреки че се е обадил личният и лекар, трябва да се търси най-голяма отговорност.
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 38

Всичко по-кадърно е навън!Мой познат лекар е зам.директор на болница в Австралия,и не си знае парите!Но в седмицата е 2 часа в къщи!Нашите искат само гювеча без да дават!
48
7
 
5
 
! Отговори
бонго преди 1 месец
Какво са ви виновни лекарите, че няма места по болниците - вкъщи ли да си вземат болните!? А за да няма места и медици сме виновни всички ние и най-вече политиците ни за скапаната здравна система и с неадекватните си мерки към момента.
47
3
 
15
 
! Отговори
Да, нали? преди 1 месец
До не се самолекувайте
Починалата жена не се е самолекувала. Това няма да е последния такъв случай. Всички спешни ще мрат, докато чакат да им излязат тестовете. Концепцията е нацяло сбъркана и
на фона на двайсетина умрели от корона ще има стотици, починали от спешни състояния, които иначе могат да се спасят. Но статистиката няма да го отразява.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаления от това най ме е страх, липсата на медицинска помощ за нуждаещеитите се. Всеки здравноосигурен има право на такава (не осигурените също, но да си платната после). Не може да те разкарват и да ти отказват помощ, така смъртните случай че скочат на 100-200 на ден. Да се дадат достатъчно пари, особено на млади лекари, те са по-защитение и да се опазят колко може повече хора. И 40-50 годишни си отиват, а този темп на заразяване може и да станат повече.
45
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
това е перспективата в българия не сме подготвени за нищо пардон само
за ядене и пиене
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За жалост голяма част от проблемите повдигнати от хората тук са верни:
Липса на лекари
емиграция
останалите затрупани от бюрокрация
лошо управление на Ковид кризата, водещо до запълване на болници, без ясни указания накъде да се пренасочват болните при запълване на капацитета
Ковид истерия.
Избягване на отговорност на всички по веригата (от спешна помощ до болници). В този случай май само личния лекар си е свършил работата
Проблемите са ясни, къде са решенията управляващи ?
43
5
 
14
 
! Отговори
паника преди 1 месец
До това води паниката и бездушието на лекарите, на които ръкопляскахте ,като стадо омце!
42
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се проведе разследване. Със сигурност роднини и личен премълчават факти от клиничната картина.
Вероятно е корона, която поне 4-5 дена се е развивала, преди да премине в пневмония.
Без направен тест, не могат да я приемат в Ковид отделение, а понеже е съмнителна, трябва да е изолирана, до излизане на резултата. Тези места са малко и предвид бума са запълнени.
Експресен тест, последно беше 190 лв. Иначе реагирайте при първи симптоми. Живота е личен, а системата е каквато е.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 29
Какво плащаш? Шмекерите не плащат, тръшкат се и ги лекуват за наша сметка. Щото не било човешко да ги оставят така. Колко се лекуват, при това скъпо лечение без да имат социални осигуровки? Но за цигари, алкохол и 15 годишна димяща талига имат.
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 44
"Една мутра с лакей" ви обяснява като маааалоумни, но ви си знаете вашето. И той ви остави да правите каквото искате. Да не ви нарушава правата. Та не се оплаквайте. А покрай вас и ние ще го отнесем. "Ама защо при 40 случая затвориха държавата". На 80% ****** как да го обясниш по-деебилски просто? И"черните чували"не можаха да ви сепнат да се опомните. Защото като станат няколко хиляди на ден и ние като Испания и Италия ще кажем опааа! И ще мрат като тази жена. Почва се.
39
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А една мутра..с лакеите му..ни убеждава...как всичко е наред...как сме подтотвени за всякакви случаи....как здравната ни система е супер.
Единствения изход е напускане на тази сккап...на държава.
38
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато гледах зимата как ръкопляскаха на лекарите ме хващаше бяс... Дано накрая всеки си получи заслуженото!