Ниски заплати, липса на кадри - проблемите на малките болници

А кой ще лекува хората в по-малките общини?
6 ное 2020 20:30, Петя Славова
105
Ниски заплати, липса на кадри - проблемите на малките болници
Снимка: БГНЕС

Леглата за заразени с COVID-19 в лечебните заведения се увеличават. Остава въпросът кой ще лекува и ще се грижи за болните, особено в болниците в по-малките населени места. Много лечебни заведения вече подадоха заявления и за осигуряване на медицински персонал и за доброволци, които да помагат.

Лекар в болницата в Ловеч получава основна заплата 840 лева, сестрите получават между 660 и 700. Почти една трета от болницата е заета от пациенти с коронавирус. Директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска търси персонал. Необходими са поне две сестри доброволци, а млади специалисти така и не идват.

Общинските болници в областта също изпитват глад за медицински специалисти. Основните заплати на сестрите са 770, лекарите получават малко повече, обяснява пред БНР и управителят на общинската болница в Луковит д-р Иван Иванов.

Още по темата
"Повечето от лекарите работят на две места – работят не само в болницата, работят в извънболничната помощ и там изкарват също някакви пари."

Всеки един, който рискува живота си, трябва да получи възнаграждение, категоричен е болничният управител и прилага това на практика, за да привлече желаещи да работят в COVID секторите.

Това обаче е смешно възнаграждение, коментира д-р Иванов, според когото е нормално заплатите на лекарите да бъдат от 1500 до 2000 лева, а на медицинските специалисти между 1200-1400 лева.

Според управителя на общинската болница в Тетевен д-р Невелина Ганева въпреки трудностите лечебното заведение е в стабилно финансово състояние. Медицинските специалисти предпочитат да отидат в детски градини и училища, отчита тя.

"Не може да се сравнява работата на една сестра в детски градини, в детски ясли, в училища. Не може да се сравнява работата на една сестра в тежко отделение за 750 лева и на една сестра, която ще е в детската градина. Това са абсурдите. Ние сме търговски дружества. Ние не можем да увеличим заплатите при положение, че нашите заплати се определят от това, което е влязло в болницата, от пациентите. Те намаляват, пациентите. По-евтините пътеки в малките болници...", очертава картината д-р Ганева.  

Управителят на белодробната болница в Троян д-р Цветомила Дудевска твърди, че въпреки по-високите заплати там, лекарите в момента не работят за пари, но са ужасно уморени. "Искат да си свършат коректно работата и се надяват потокът с пациенти да понамалее", разказва д-р Дудевска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
МАЦА преди 3 години
До АнонименДО 52-2016 ГОДИНА ПЛАТИХ 720 ЛВ ЗА ИЗБОР НА ЕКИП В СОФИЙСКА БОЛНИЦА,ДОКОЛКОТО МИ Е ИЗВЕСТНО СЕГА Е НАД 1100ЛВ.ОПЕРАЦИЯТА НА МАЙКА МИ,КОЯТО Е НА СТОЙНОСТ ОКОЛО 10 000 ЕВРО АКО НЯМАШ ОСИГУРОВКИ,за здравно осигурен в Белгия доплатихме около 300 евро.За същата интрвенция в България през 2014 година платихме около 4000 лв.Разликата е огромна
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,А кой ще лекува хората в по-малките общини?'' - ще ги лекуват новите изтребители ,кораби и бронирани машини ,приятелите ни от НАТО и ЕС както и нашите грижовни политици които ни лекуват вече 31 години !
53
0
 
4
 
! Отговори
ха така преди 3 години
Капитан Петко войвода каза: Те съсипаха България...
52
0
 
3
 
! Отговори
666 преди 3 години
В едно малко градче до границата с Т директорът на болницага взема над 200 000 годишно /болницата не е частна/
51
0
 
3
 
! Отговори
ърб преди 3 години
вчера по тв една медицинска сестра разкри истината за положенито до което са докарани мед. сестри
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МАЦАЕ колко струва избор на екип в София.По-малко от много малкия процент в Белгия.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кючекчиите са от клинично изпитване на медикамент, а не са заболели с КОВИД. Ама нали сте много умни, вервате. Вервахте на цар, на пожарникар, на какво ли не вярвахте. Пуснаха ви и тая въдичка и нея налапахте. Колко сте жалки, толкова сте и тъпиииии
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тея глупости да пъхате заразно болни в ситни болнички с персонал запознат само с пуберски пъпки и течащ нос. Всички болни от ковид в НОВА болница специално за тях, далече от населено място (да няма бегълци) например в някое поле. Разходите са просто нищожни в сравнение какво ще ни докара мързела и туткането. Изваждане от популацията на заразените е решението и то не е ново, а на стотици години. Чакайте още !!!
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва да станем англия на балканите - най-скъпата и нескопосана здравна система на Земята!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е как кои онова недоразумение МУХОБОИКО чекмеджето !!!
45
0
 
10
 
! Отговори
тди преди 3 години
Ние сме търговски дружества ... демек директно казано няма медицина а търговия те тва е положението после защо младите бегат и доктори и бачкатори и секви ?
44
2
 
1
 
! Отговори
МАЦА преди 3 години
До МАЦАдо 40 Верно българите били много прости.Кво да ви съжалява човек-ако на теб интересите ти се свеждат само до червените фенери-ясно от какво тесто си замесен.А що се касае за другото явно информациятя ти е на човек чиято съдба се определя от ракията и порното
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на българите трябва да им се забрани да мечтаят за каквото и да било, освен за чужбина!и без тва за друго не стават, освен за тор на други народи.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се забрани малките деца да бъдат лъгани че има Дядо Коледа. Това влияе изключително зле на психиката им, когато разберат истината. Те разбират че родителите им и най-близките им хора са ги лъгали с години - замислете се
41
0
 
8
 
! Отговори
КОРОНЯСАЛ преди 3 години
Пари за лекари и сестри няма но за ЗДРАВНА каса има ТРИ пъти повече, заради къртовския труд по два часа на ден.
40
1
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Плащаш ти. Гладна кокошка просо сънува. 1000 евро и на картинка не си виждал. Поредния дето му казала съседката на лелята на стринката на любовницата на селския ***, дето му е пръв братчед
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Тошо здравеопазването беше безплатно.Сега ако не снесеш на доктора няма да ти обърне никакво внимание.Просто си сгрешил адреса.
38
1
 
8
 
! Отговори
До Маца преди 3 години
Коте, била си само на Червените фенери. В Белгия си плащаш като поп, чакаш като богомолка и може и да ти излезе късмета някой да сметне, че си спешна. Тъй че хайде недей да обясняваш кое как е в Белгия, докато сипваш ракия на мъж ти в Тутракан
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То затова и толкова ни лекуват.По голем шанс да оздравееше да идеш на баячка,билкар или врачка.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП са същите капиталисти като ГЕРБ, правоверни атлантици и се натискат на САЩ и Брюксел да ги назначат тях на мястото на ГЕРБ да служат още по-вярно на чуждите господари.