Хронично болните готови за протест, заложници са на COVID-19

Много пациенти са починали, заради ненавременно отиване на лекар
Обновена: 10 ное 2020 14:26 | 10 ное 2020 14:26, Петя Славова
16

Ситуацията с коронавируса у нас се усложнява, но как да се справят в нея хронично болните?

"Още от март месец започнаха проблемите, когато беше първата вълна. Достъпът на хронично болните пациенти до лечението им стана много труден. През първата вълна си отидоха страшно много хора. Когато започна втората вълна, поискахме среща. Какво се случи? Преструктурираха звена, смесиха общолежащи болни с хронични болни. Не мисля, че някой може даде медицинско обосновано мнение защо се случва това. Хората с тежки хронични заболявания биват събирани с други, вместо да бъдат отделени, както е в цяла Европа", заяви в "България сутрин" председателят на Българския пациентски форум Иван Димитров.

Още по темата

Той изтъкна, че коронавирусната пандемия усложнява ситуацията за хиляди хора с тежки хронични заболявания, към които се включват и пациентите с редки заболявания. По думите му най-малко 20 000 човека са в групата, която има нужда от специализирано лечение.

"Ние казахме, че трябва да следваме модела на Европа. Да се направят 4-5 болници, в които да бъдат пращани хората с Ковид-19. Във всички останали лечебни заведения трябва да бъдат лекувани тежко болните. Не трябва да бъде спирано лечението на тези хора, защото това усложнява ситуацията им", подчерта Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Българския пациентски форум алармира, че много кардиологични пациенти се усложнили и са починали заради ненавременното отиване на лекар.

"Ние се обърнахме с писмо до министър-председателя, до здравния министър, да се спре с това безхаберие и пренебрежение към хората с тежки заболявания, защото пациентите започват да ми звънят, да правят подписки. Не е редно в това време хората да излизат на площадите. Но в един момент те ще излязат, защото това е техният живот", каза още Иван Димитров.

Според него би било безумно и много грозно, ако тези пациенти излязат да протестират за собствения си живот. Проблемът бил много тежък и самите пациентите са много уплашени. Изключително важно е да не спират комуникацията с техните лекари, посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е сега ли намериха да се разболеят хронично?
16
3
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
,, бунтарите,, са си направили сметката.Виж я Нинова.Викаше по площада че вироЗ нЕмало, ама при поява на първия си со пол, веднага легна в болница.
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милата душичка.Вярва си,че в ,,чистите,, болници няма да се срещне с коронавируса.Пиленце, началото на Covid е подмолно и протича като обостряне на хроничното заболяване.Горкият човек.*** да питаш някой интернист от ковидотделенията, да ти обясни защо във всяка болница трябва да има изолатори.Ако имахме дисциплина през лятото и отровните не бяха толкова агресивни, и Президента ни не беше глу пак, можеше и с отделни болници да се справим.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
малцинствата не спазват и без вирус не се мият и къпят
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хронично болните този вирус с такива се занимавааз съм хронично боленно без шеги живота е скучен
12
2
 
0
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименДааа а неспазващите ги са даже още по добре умнико.
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХОДИХТЕ ЛИ ПО ПЛОЩАДИТЕ, горихте ли маски, нали НЯМА вирус, искахте оставката на Баце е дано ... да ви спаси, ама НАДАЛИ
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауДаааа, спазващите мерките по света в момента са суууупер. Няма и следа от вируса там.
9
7
 
13
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Няма по-некадърно правителство в историята на България от сегашното правителство на мутрите.
8
7
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Няма по-некадърно правителство в историята на България от сегашното правителство на мутрите.
7
4
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 3 години
Ние болните, всички болни, не само хроничните, сме извън вниманието на правителството на мутрите. Те няколко пъти си го казаха, ама кой да слуша. Целта на мутрите е да осигурят достатъчно легла в болниците за болните с вируса, а не да лекуват нуждаещите се или да спрат епидемията, както много хора наивно си мислим. Ако мутрите спрат епидемията, ще се лишат от много пачки в чекмеджетата си.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РудолфВъобще, ама въобще не си прав.
5
6
 
12
 
! Отговори
глупости преди 3 години
Стига с тия глупости за децата! Те не трябва да са заложници на старците! Спрете ковид истерията!
4
10
 
11
 
! Отговори
А децата преди 3 години
Набутани насила в училище не е ли геноцид?Никакво училище при това чудовищно разпространение на болестта. Какво друго основание им трябва, за да се опитат поне да спасят живота на много хора! На починалите им е все едно за тъпата образователна система.
3
6
 
18
 
! Отговори
Рудолф преди 3 години
Вас ви забравиха и отписаха защото не им носите доходи както тия от короната Там е далаверата
2
4
 
14
 
! Отговори
Герб плюс Ковид преди 3 години
Ще изпълним плана Ран-Ът предсрочно.
1
24
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
ако се спазваха елементарните мерки и хората бяха отговорни нямаше да изпаднем в тази ситуация. Сърдете се на бунтарите ...