Българска компания разработва сензори за свободни паркоместа

Димитър Павлов: Целта е да се реши проблемът с паркирането
7 дек 2020 23:58, Анисия Иванова
18
Българска компания разработва сензори за свободни паркоместа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Компания SensIT е млада, само на три години и половина и причината да се появи е негативният ни опит с т.нар. краткотрайни паркирания в градовете – т.е. сини и зелени зони. Така че решихме да направим различни сензори, които да решат проблема с намирането на свободните паркоместа. Това заяви Димитър Павлов, съосновател на SensIT, в предаването "UpDate" с водещ Елена Кирилова.

"Според наше проучване шофьорите в София губят около 12 минути, докато намерят свободно паркомясто“, каза той.

Основните предизвикателства при стартирането на подобен бизнес са сформирането на екип и подбирането на правилните технологии като самите сензори, комуникацията, ниско консумиращи елементи, които позволяват дълго използване на батерии във външна среда, обясни Павлов, като добави, че финансирането не е особено голяма трудност.

"В момента търсим инвестиции спрямо етапите, които изпълняваме. Имаме пилотни прототипи, имаме пилотни сензори, инсталирани в София и Бургас, а в момента готвим проект от 2000 сензора и тогава вече ще ни бъде необходимо по-голямото финансиране“, допълни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Готовите прототипи представляват съвкупност от самите сензори, софтуерна платформа, която ги управлява, мобилен софтуер под формата на приложение, което ще бъде използвано от клиентите и още едно друго приложение, което е необходимо за калибрацията и първоначалната инсталация на сензорите, обясни госът.

По думите на Павлов бизнес моделът на SensIT не предвижда разговори с крайни клиенти, а с партньори, които от своя страна вече са отговорни за интеграцията, тъй като и от тях зависи комуникацията със сензорите.

Сега компанията разработва новата си версия 9, която предполага интеграцията на комуникационен чип, позволяващ използването на сензорите в световен мащаб.

"В момента сме в процес на сертификация в Америка, но сме насочени и към европейския пазар“, обясни Павлов.

Относно бъдещите цели на компанията той заяви, че догодина трябва да бъдат реализирани 10 хил. сензора. Екипът също така има идея да разшири серията си на производство с различни видове сензори.

Целият разговор - във видеото


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Бай Г... преди 11 месеца
Тоя дето я писал тази статия сигурно не е излизал от село ХАХАХАХХАХААХАХХда измислят как да засичат тези дето карат на дърва и въглища и обгазяват на всякъде без наказано не мога да си пусна парното като спрат пред мен
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Такива сензори има от 20 години, ако не и повече. По-добре да работят по внедряването им
11
0
 
4
 
! Отговори
A? преди 11 месеца
А кога сензори за милиция у храстите?
10
3
 
6
 
! Отговори
Ху* преди 11 месеца
Ама тези защо разработват съществуващи вече неща?
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 8То с държавата все нещо става. Ти па какво направи толкова за тая държава, че тръгна на другите сметка да държиш. Какво направи? Нищо.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те тва е ! Държавата цъфти и разцетява та сга тия праят тва ! Да бех нещо произвеждали за населението те паркови сензоре
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Йок: "Няма хейт"Също Йок: Яко хейти!
6
1
 
5
 
! Отговори
СиднЕй преди 11 месеца
Така ли викат на Карлуково вече
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стой си там в тъпата китайска колония и не се обаждай.
4
8
 
6
 
! Отговори
cky2kbg преди 11 месеца
*** тука в Сидней градската част има навсякъде такива сензори, и по улиците светлини табла показват в всяка пресечка колко места свободни има. Индианции образовайте се. Заповядайте в Сидней Австралия
3
6
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 11 месеца
Не си губете времето, в сащ отдавна ги има тия лампички, къде се бутат тия муфти. Явно искат да завлекат инвеститори. Я бегом на доматето.
2
5
 
12
 
! Отговори
Йок преди 11 месеца
Няма хейт, на никой не му пука, че някакви хитреци искат бързо да забогатеят. Процедурата е ясна по цял свят за подобни неща - 12 месеца изпитателен срок, минава се през всички сезони, вижда се дали работи, дали хората го ползват и най-вече дали има смисъл изобщо...
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Айдяяяя на хейтяяяяя!