Българи създадоха мрежа, непропускаща мръсен въздух

Изобретението пази затворени пространства
1 мар 2021 12:53, Петя Славова
38
Българи създадоха мрежа, непропускаща мръсен въздух
Снимка: БГНЕС

Темата за мръсния въздух все повече присъства в медийното пространство и между хората, и се очертава като сериозен проблем, който с години остава нерешен.

Именно той става причина социалният предприемач Борис Колев да започне да търси вариант как може да спре навлизането на опасните за здравето частици у дома. След дълги изследвания, проучвания и анализи, продължили около 2 години се ражда Airate – специална мрежа, която не пропуска частици с големина над 0.3 микрона и се слага като комарник или на прозореца.

Пред БГНЕС Колев сподели, че с последната си идея се грижи за чистотата на въздуха в затворени пространства, тъй като навън няма какво да направи и там може да се носи маска за фини прахови частици.

"Вкъщи досега единственото решение беше да си купиш пречиствател. Той е добро решение, но проблемът е, че като тръгнеш да проветряваш, ефектът му намалява, защото влиза мръсен въздух", обясни предприемачът и добави, че сериозно предизвикателство било да се намери вариант, в който мрежата да е достатъчно плътна, за да спре вредните частици, но да пропуска кислорода. Колев уточни, че в този случай хепа филтърът не върши работа, тъй като му е необходимо сериозно налягане, за да може да премине въздуха.

"След доста проучвания заедно с партньори от Чехия успяхме да направим тази мрежа. Тя се произвежда в цех за нанофибри в Бърно. Мрежата спира частици от 0,3 микрона нагоре, като най-вредните от 2,5 и 10 микрона ги спира на над 89%. През май мрежата е сертифицирана в института TUV", посочи той.

Попитан дали не е могло да се постигне 100% ефект, Колев каза, че е възможно, но в такъв случай мрежата трябва да бъде още по-плътна и няма да пропуска въздуха, което в случая е проблем.

Предприемачът съобщи, че вече приемат поръчки и квадратен метър от мрежата струва 88 лв.

"С времето се надявам да може да я произвеждаме и в Източна Европа и цената й да падне. В момента машината, която я изработва е само една", допълни Колев и коментира, че са се обърнали към производителите на комарници и дограми с покана за партньорство.

"Ние не произвеждаме рамки и затова търсим партньори които правят дограми, комарници, които вместо обикновената пластмасова мрежа да слагат тази, поне в градовете, където е доста замърсен въздуха", обясни той.

От думите му стана ясно, че мрежата не е сертифицирана срещу COVID-19 и на този етап не обмислят да го правят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това значи ли че не пропуска въздух.
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само некъф новоизлюпен НАНОглупендер може да се върже на таа мрежичка да мучисти въздуха... прости момченца тея младежи ейй кажът НАНо и откачат *** парченца
30
2
 
1
 
! Отговори
... преди 3 години
Всичко много хубаво, ама аз искам и да виждам през тоя прозорец, не че нещо ама ако затъмним всичките прозорци се почват мухъли и прочие. Трябва си и светлинка да влиза!
29
4
 
2
 
! Отговори
пфф преди 3 години
тоя и той от новите стартъп. аджии и той иска с трици маймуни да лови с един комарник елон мъск да стане. дееви тея младите мноого *** как си самовнушават в слабите мозъчета че топлата вода те са я измислили
28
4
 
5
 
! Отговори
4epa преди 3 години
Е КАКВО ЩЕ ДИШАМЕ ТОГАВА ТО 4ИСТ ВЪЗДУХ НЯМА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Симпатично момче само че този тензух не може да предпази от нищо :)) Когато си във вас дишаш прах, когато си на улицата дишаш газовете на таратайките, нема отърване младежо :)) Все пак е добре че мислиш за здравето, но си забравил че българите сме безсмъртни :))))))
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо трябва да превърнете от селото в град и тогава може да мислите за мръсния въздух.
25
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Еко талибаните да почнат да засаждат дървета, другото е демагогия.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има едни устройства, викат им air purifiers, работят на базата на безфилтърните прахосмукачки Рейнбоу, дето използват само вода. Това нещо ти пречиства въздуха в стаята до планински въздух, не само това, ами и поддържа необходимите нива на влажност, от които между другото зависи и запрашавянето, само водата трябва да се сменя, според замърсяването на въздуха.
23
3
 
8
 
! Отговори
waitwut? преди 3 години
До АнонименЕ, какво очакваш от "социален предприемач"? Между другото, след буквално 10 секунди търсене вече се намери "алтернатива" за 25$ на квадрат от Корея (за .075микронова "мембрана") :D
22
2
 
9
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Като чуя Българин изобрети нещо си, или откри нещо си, рядко хващам вяра.В повечето случаи виждаме просто хвалби, без никакво покритие и реално рантабилно и икономически изгодно изобретение.Да не говорим за лъжите - еди кой си направил втори фесбук, друг направил прототип на някаква извънземна кола и прочее, трети бил стажант половин година във фирма, но пък изобретил основният продукт. Журналистите имат голяма роля в тези лъжи и дезинформация-предпочитат гръмките заглавия,не точна информация
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няшите може и да не са измислили нищо ново но на запад тази мреже струва колкото да е направена от сребро.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки вентилационен въздушен филтър, който се продава kкато консуматив с порестост 0.3 микрона е същото нещо.
19
2
 
5
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Яко ще може да караме старите 20 годишни дизелаци без катализатор и да горим *** от европа без проблем.
18
1
 
5
 
! Отговори
ИзвинетИ , амЪ: преди 3 години
А не е ли по-добре , да се зимисли НЕЩО което да не позволява ИЗХВЪРЛЯНЕТО НА ТИЯ ЧАСТИЦИ , демек за по-чиста планета ?
17
1
 
5
 
! Отговори
Pesho преди 3 години
Човека от снимката от край време обича да прецаква хората с които работи!Я за сайтове,я за изработка на софтуер и тн ! А тази мрежа си я има,той не е открил топлата вода.
16
1
 
1
 
! Отговори
Жалки преди 3 години
напъни на общината! Този проблем е възниквал във всички големи градове и в някои още не е решен. Вижте какво е било в Лондон 50те години, следват забрани на печки, въглища и т.н. Токио и сега има автомати за дишане на чист въздух. Ако искат реално да се промени нещо, трябва да се противодейства на истинската причина за замърсяването. Във Варна примерно се самореши проблемът откакто няма тежка индустрия, вятъра разкарва битовите пушилки и само по центъра е опушено
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Става от комарник. Супер е . Пази хрснопровода и от мухи.
14
2
 
4
 
! Отговори
waitwut? преди 3 години
До АнонименВсъщност това, което той "обяснява" е как е "изобретил" .3 микронов филтър, който спира 90% от 2.5+ микронни частици (т.е. с 10 ПЪТИ по-големи размери от филтъра, т.е. една величина по-големи). Та какво точно е изобретил освен поредната стръв за балами?
13
3
 
2
 
! Отговори
отново ,.. преди 3 години
,.. от зад напред ...Вместо да не замърсяваме въздухът на планетата , ние се чудим как да измислим друго !Защо само САЩ не подписаха договорът в Париж , за ''ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ'' ?