Проф. Гетов: Ще има още тази година лекарство срещу COVID-19

Препаратът за терапия срещу вируса - през втората половина на 2021 г.
6 апр 2021 09:29, Петя Славова
10
Проф. Гетов: Ще има още тази година лекарство срещу COVID-19
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19, съобщи пред "Монитор" представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

По думите му се очаква през втората половина на 2021 година да бъде готов препарат за терапия срещу вируса.

Проф. Илко Гетов обясни, че на този етап в битката срещу COVID-19 е влязъл ремдесивирът, който още миналата година през юли беше разрешен за употреба. По думите му в момента се разработват и оценяват много усилено така наречените моноклонални антитела, които под формата на самостоятелно приложение или коктейл да се прилагат на пациенти, които вече са развили симптомите на COVID-19.

Още по темата

"Очаква се в бъдеще, може би до края на годината, да се появи противовирусен продукт, който ще е за перорална употреба. Наблюдават се и други, стари, известни и използвани лекарства, които сега се прилагат и за лечение на COVID-19", добави проф. Гетов.

Той обясни, че Европейската агенция по лекарства сега се наблюдава разработването на над 80 ваксини срещу COVID-19. Проследява се докъде е стигнала работата по тях и какъв е техният потенциал. Над 150 пък са терапиите, които се разработват и следят сега от Европейската агенция по лекарства. Това дава надежда във втората половина на 2021 да има и лекарство за лечение на COVID-19. Проф. Илко Гетов уточни, че засега акцентът са ваксините срещу вируса, защото е далеч по-ефективно да се предпазват хората, отколкото да се налага да се лекуват.

Ваксинацията по света и у нас тече с пълна сила. Вече има четири одобрени препарата на територията на Европейския съюз. Три ваксини вече се използват и в България - това са препаратите на Pfizer, AstraZeneca и Moderna. Последната одобрена ваксина е на "Янсен". Тя е аденовирусна, еднодозова е и се съхранява при стандартни условия. Всичко това е предпоставка да бъде много по-лесна и удобна за приложение особено в практиката на общопрактикуващите лекари и техните пациенти. Ваксината на "Янсен" ще започне да се използва още през следващия месец, като у нас се очаква първата доставка да е около средата на април. Така очакваната от много хора руска ваксина се очаква да бъде одобрена през лятото.

Все още не се знае кога ще бъде готов заводът за ваксини у нас, обясни още проф. Илко Гетов, но по думите му това няма да е в близките месеци. Той обясни, че няма информация какви ваксини ще се произвеждат в Разград, като допусна, че е възможно и да са ковидни. "Доколкото знам, това, което се създава в Разград, е по проект ХЕРА на Европейската комисия за изнесено производство на ваксини с цел усилване на капацитета, в смисъл за произвеждане на повече ваксини на различни места в ЕС", обясни проф. Гетов. Той изтъкна, че в България се произвеждат много ваксини, и посочи, че българският производител "Булбио" произвежда ваксини за БЦЖ, с което е световноизвестен. Предстои да се разбере кой от известните производители ще припознае завода и ще започне да произвежда препаратите си в завода за ваксини в Разград.


10
Още от Страната
Сняг за последно в сряда, слънцето се завръща окончателно от четвъртък
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Леко стряскащо е как хора разпространяват фалшиви новини... "Молнупиравир" е все още в експериментална фаза! Може да се окаже средството, а може и да е фалшива тревога. Защо разпространявате невярна информация ... има хора, които се влияят от подобни фалшиви новини.
8
0
 
0
 
! Отговори
хм преди 1 седмица
До Тялото
Пропускаш да кажеш, че въпросния препарат действа на принципа на объркване на вируса в последващата репликация в човешките клетки. И още не е известно дали както обърква вируса в размножаването, чрез предоставянето му на грешки, няма да обърка и здравите клетки, т.е. на по-*** език казано, дали няма да има мутационен ефект за здравите клетки. Проблем явно не е ефективността, а безопасността и върху това се работи в момента.
7
1
 
2
 
! Отговори
Тялото преди 1 седмица
Още преди година беше ясно че има лекарство, много по-ефективно от ремдесивира, но проблема е че е разработено от университет, което по един закон в САЩ значи че става генерично и не може да се продава с 2000$ надценка. И затова интереса на производителите беше слаб. Можеше наред с ремдесивира да се регистрира, ама не.
Сега излизат 1вите изследвания и изчиства вируса за 3 дни, без сериозна токсичност дори при висока доза.
Молнупиравир се казва
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Със огромната лъжа че няма лекорство , докторите се опитват да опрвдаят многото смъртни случай от тяхното неадекватно и некадърно ,, лечение,, .
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лъжат..Не вярвайте!
4
3
 
14
 
! Отговори
кръпел преди 1 седмица
още през март 2020 Китай одобриха 7 техни лекарства / но те не са одобрени в ес , а защо ли ?/ .
Аз купих едно от тях / lianhua qingwen / и като се разболяхме се лекувахме цялото семейство и никой не се влоши .
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То и сега има лекарство, но не е за простосмъртни. Неслучайно няма милиардер, починал поради заразяване с вируса Ковид 19. Лекарството ще го пуснат, когато Биг Фарма престане да печели от продуктите, които продават под името ваксини.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И така нараченото лекарство ще се появи на пазара.
1
0
 
8
 
! Отговори
Измислено преди 1 седмица
Вече има - коктейл от антитела.