Авария в трафопост причини щети за хиляди, хората - без обезщетение

От Енергото обяснили, че проблемите при аварията били външни
1 юли 2021 15:50, Петя Славова
28
Авария в трафопост причини щети за хиляди, хората - без обезщетение
Снимка: БГНЕС

Авария в трафопост причини щети за хиляди левове в провадийското село Черковна. Пострадали са десетки домакинства, чиито електроуреди са повредени.

Някои от потърпевшите подават колективна жалба в електроразпределителното дружество, за да търсят обезщетение.

Оказва се обаче, че няма да получат нито лев.  Повредата на трафопоста станала на 23-и май. Тогава напрежението в електрическата мрежа надхвърлило 220 волта. "Замерих с прибор и показа 362 волта.", обяснява жител на селото Паруш Парушев пред БНТ.

От енергийното дружество са обяснили, че е възможно завишението на електроуредите да е вследствие на отклонение на движението поради изгорял предпазител на трафопоста. Съоръжението е ремонтирано още същата вечер от технически екип на дружеството.

Предпазителят може да изгори поради външни причини и е направена профилактика. След токовия удар сред домакинствата има щети за над 2000 лв. Потърпевшите в селото са все възрастни хора. Хората са подали колективна жалба, но служителят в центъра на обслужване на клиенти приел жалбата, но не  казал, че са необходими и пълномощни от потърпевшите. Това е уточнено с писмо, изпратено по пощата. Необходимите пълномощни са направени, но тридневният срок от началото на аварията е изтекъл.

"Втората жалба е на базата на първата. Тя не е нова, а е по изискване на енергото", обясни Парушев. От енергото отговарят на жалбоподателите, че няма да получат финансиране за увредените си уреди, защото аварията не била по тяхна вина и колективната жалба не е била подадена в срок.

Служителят на компанията, приел жалбата и не уточнил, че са необходими пълномощни, е наказан със забележка.
 


28
Още от Страната
15-годишен е с опасност за живота след удар от волтова дъга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 4 седмици
Трафопостовете извън големите градове са пълна скръб. Шунтирани защити, липси на защитни проводници по далекопроводите. Не се чудете защо при всяка гръмотевица сайтът на ЧЕЗ изкарва списък с непланирани прекъсвания, дълъг колкото Война и мир. Не стига това, ами и повреждат инфраструктурата на други компании. Да игнорираме повредените уреди, ами колко пожара станаха в техни шахти и трафопостове?! Такива инциденти не се случват, ако защитите са си на мястото, а не спестени... Пълен хаос!
27
1
 
4
 
! Отговори
циник преди 4 седмици
До Радой РалинИма разбира се, хората трябва да се поинтересуват и да не се плашат от дела и всичко ще им бъде обезщетено.
26
1
 
9
 
! Отговори
Радой Ралин преди 4 седмици
Няма ли някой добър адвокат тук да помогне на старите хора да осъдят мафиотите?
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само да ви кажа по селата масово няма заземяване, дори където имаше сега няма.от ЕВН минаха хората сложиха заземяване и цветните след 2-3 вечери на цялото село ги изрязаха. След обаждане на ЕВН казаха че ще пратят екип и вече 3-4г пращат.За жалост това не е локално виждал съм още доста села с така изрязани заземявания
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ако аз, заради външни причини, не си платя тока, ще ми го опростят ли?
23
1
 
4
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 седмици
Абе лек не виждаш ли, че редактора на телефона си прави думите както си иска, а шофирям и пиша е момента. Кажи ми къде ще иде напрежението като сработи, при условие, че нямаш заземяване? И не ми обяснява за тези на стълбовете. Иди разкази един и измери да видиш колко ома е, ако въобще има такова.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Ельоменат.Какъв отводНител те гони, бре момче? Това да не ти е кладенец? В електротехниката има отводител!
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От енергото вечно са невинни докато народа не издивее и започне да ги гърми ще е така.
20
2
 
3
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 седмици
За чий ти е този като ден отводнител, като няма къща по селата със заземяване бе лек?Като се задейства, къде ще отведеш напрежението?
19
1
 
14
 
! Отговори
Коментар преди 4 седмици
Мафията кръв повръща пари не връща!
18
1
 
17
 
! Отговори
Тяхната семка преди 4 седмици
Винаги от енргото ни лук яли ни лук мирисали. Няма един съд, който да ги накаже за арогантността им
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дефектнотоковата изисква инсталация с 3 проводника и пази само от утечка на някой уред в къщата. Няма нищо общо с входното напрежение. Там се слага катоден отводител. Какво ли се обяснявам с човек, който не различава напрежение от ток.
16
1
 
4
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 седмици
Ти явно не си излизал от града да видиш какво е.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Ельоменат 13. Спри се с глупостите си. На всеки стълб с табло има заземеление. Изключен уред ти връща 100% напрежението. Половин фаза е когато някой си сложи разделителен трансформатор на къщата.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стандарта сега е 230V монофазно и 400V междуфазно. 220 и 380 е от времената на соца.
13
1
 
2
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 седмици
Естествено, че ще се върне. Всяка скъсана нула става фаза при включен уред по веригата. Едно време решавах проблема с контактор с бобина 220 волта и 63 ампера клеми, но сега предпочитам дефектотокова защита. Вяра на тези индивиди от енергото нямам никога.
12
1
 
2
 
! Отговори
киип еаст преди 4 седмици
Всъщност съм написал погрешно 130V. Генераторите са с по две фази по 115V спрямо земята.
11
0
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 4 седмици
Трите колчета помагат само при максималнотокова защита, при нисконапреженова защита не правят нищо. А повечето случаи са именно такива.
10
1
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 4 седмици
Няма междуфазово напрежение 360 волта. Стандартът е 380 волта.
9
2
 
2
 
! Отговори
киип еаст преди 4 седмици
За да сработи защита по високо напрежение, трябва да се инвестират едно 200 лв и нагоре и тази защита има живот от 5 до 10 години или когато пробие. И съответно редовно се спестява. Отделно вместо инсталация, масово генератори се свързват със самоделни кабели с по два щепсела и сваляне на главния предпазител. Само че, еднофазните нямат нула и фаза, а две фази по 130V. Наскоро се скъса нулата на нашата улица, представи си изненадата ми, когато се оказа, че се връща по нея половин друга фаза.