Пожарът над Разлог е ограничен, гасят се отделни огнища

Полицията търси причината за огъня
17 сеп 2021 13:55, Ния Христова
1
Пожарът над Разлог е ограничен, гасят се отделни огнища
Снимка: БГНЕС
Пожарът над Разлог в м. Беталовото вече е ограничен, като в момента се гасят отделни огнища, предаде БГНЕС.
 
Изгорялата площ е 100 дка. - бял, черен бор, ела и хвойна. Полицията вече е започнала оглед за установяване причините за пожара.
 
"Към момента площта на пожара остава 100 дка, ограничен е вчера към късните часове на деня. В погасяването на пожара вчера са взели участие екипи на ПБЗН, служители на ЮЗДП, служители на община Разлог и тежка техника от частни фирми. Благодарение на тези хора пожарът е ограничен в рамките на тези 100 дка.
 
Растителността, която е обхваната, е предимно черен бор, горска ела и хвойна. Точно тази хвойна затруднява гасенето на пожара, тъй като тя развива много висока температура в следствие, на което пожара на моменти става върхов. Смело мога да кажа че в рамките на днешни ден пожарът ще бъде ликвидиран. Причината на този етап не е известна. Служители на РУ- Разлог в момента са на терен и изясняват причината", каза пред БГНЕС Костадин Добрев-началник на РС ПБЗН-Разлог.
 
"Щетите са предимно от млади насаждения около 30 години. Поради гъстият дим и вчера и през нощта е трудно да се определят, но благодарение на всички хора, които взеха участие, включително частни фирми, пожарната, колегите от НП Пирин успяхме да овладеем пожара. Цяла нощ работиха пожарникари и екипи на горското с тежка техника и се направи една полоса от 4 метра около цялата площ на пожара и в момента се гаси вътре в пожара- стари дънери и хвойна предимно", обясни инж. Иван Гърков-директор на ДГС-Разлог.
 
Той допълни, че в сряда вечер в района е имало много мълнии и светкавици и предположенията са, че те са причинили пожара.
 
Според Гърков, възпламеняването в резултат на мълния може да е след дълго тлеене. Не е изключено и човешка небрежност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари