Експерти: От "Зелената сделка" зависи живота на бъдещите поколения

Тази сделка може да трансформира индустрията и енергетиката, смвята Галина Александрова
15 окт 2021 14:31, Ния Христова
46
 
Служебният кабинет гласува Плана за възстановяване и устойчивост и днес ще бъде представен пред Европейската комисия. 
 
"Има процедури, ние доста забавихме този План. След текущите коментари, които имахме с Европейската комисия и различните дирекции, трябва да минем Съвет. Това е важно, за да даде Съветът санкции и да могат да се получат средства. Първите страни - Португалия, Испания, Франция - още април месец дадоха своите планове. Съветът, който мина, беше юлският. И в началото на август получиха средствата. Има техническо време", посочи директорът на Фондация "Европейски институт" Любов Панайотова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Има огромен ресурс, който може да се използва по другите стълбове, свързани с енергетиката. При дигитализация, енергийна ефективност, енергийна сигурност. Биха могли да се ползват средства и от стълба "Зелена България", заяви журналистът Галина Александрова.
 
"Разговорът за зеления преход трябва да се води между всички заинтересовани страни, за да може да се случи този преход информирано, по честен и справедлив за хората и бизнеса начин. Проучване на "Тренд" показа, че над 60% от българите подкрепят зелените политики на ЕС, но над 70% нямат достатъчно информация за зелената сделка. Това е показателно, че по този въпрос трябва да се говори", категоричен е журналистът.
 
Панайотова е на мнение, че "зелената сделка" е необходима, тъй като от това зависи животът на бъдещите поколения.
 
"В Плана на Германия 40% от средствата са заделени за "зелената сделка" и 50% за дигитализация, тоест за оформяне на проекти. Мисли се много мащабно. Франция дори направи Плана си с поглед към 2030 г.", каза директорът на Фондация "Европейски институт".
 
"Зелената сделка" е една възможност за България. Достъп до ресурс, който ще ни позволи да трансформираме индустрията и енергетиката", категорична е тя.
 
"Не би могло да има промяна в приоритетите, но някои от проектите може да се коригират. Пропуснахме много месеци. Служебното правителство не искаше да бъде инициатор. Първите 3 години ще получим по-голямата част от средствата", уточни тя.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 2 години
Нови кражби нови далавери на олигарсите.
36
0
 
3
 
! Отговори
Истинските преди 2 години
зелени се борят срещу изсичането на горите. Тези като са се загрижили за природата не коментират унищожението на горите в световен мащаб. А това е белият дроб на планетата. Както я карат тези от Брюксел може и да я докарат до под кривата круша! С тези детски изказвания вървят към края на ЕС.
35
0
 
2
 
! Отговори
Поправка,: преди 2 години
Борислав и Славчо Велкови....син и баща.....
34
1
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
НЯМА НАЧИН ДА НЕ СТАНЕ, ТАЯ "ЗЕЛЕНА СДЕЛКА", СЛЕД КАТО НАЧАЛНИКА НА ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА РАДЕВ Е ОТ ГЕРБ/Борислав Вълков/....А баща му Славчо Вълков От БСП , Е съветник на Янев.Зелената сделка ---ЩЕ Е ЗЛАТНА ЗА РАДЕВ И ЯНЕВ...ха,ха,ха,
33
1
 
4
 
! Отговори
98765 преди 2 години
След месецинския фашизъм, свързан с Ковид и "ваксината", локдауни...готвят зелен фашизъм! "Свобода или смърт" не е просто надпис от знамето на Априлското въстание!
32
0
 
7
 
! Отговори
Cold Fusion преди 2 години
Единственото стабилно бъдеще е ползването и развиването на ядрената енергетика! Отпадъкът, който произвежда е пренебрежителен, има сигурни начини да се складира, а и се откриват и ще се откриват нови начини за преработката му и намаляване на неговата опасност!
31
0
 
16
 
! Отговори
Холмс преди 2 години
Верно си е. Ако оставиме бъдните поколения на вятър и слънце направо ще ги засадиме в земята. Тамо си представям как ще ни благославят, ако резне някой вулкан и изхвърли в атмосферата вулканична пепел, която да циркулира в небето за година две. Или пък се случи някое дъжделиво лято... Нещо такова се получава, когато посредственяците вземат да се занимават с неща, от които не разбират много, докато тези, които знаят и могат стоят отстрани и им гледат сеира.
30
1
 
9
 
! Отговори
gg преди 2 години
Бизнеса ни манипулира със реклами да консумираме замърсяваме,после ние сме виновни чкаи бе капот,Тая зелена зделка няма нищо с Екологията.Целта е дигитализацията е за ДИГИТАЛЕН ГЕНЕТИЧЕН РОБ
29
0
 
8
 
! Отговори
Грета Кукумберг преди 2 години
ще ни озелени.
28
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 9К51И още нещо.До 2050 турците ще са над 120 мил. или повече(по техни сметки).И когато тръгнат на запад, еко джендърите с бръснантите крака ще се съпротивляват с задниците си.Няма зелени сделки, има икономическо и политическо унищожение на EU.
27
1
 
11
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Затваряме всичко и отиваме в гората !!! Китайците произвеждат евтино,а ЕС си направи харакири с зелените *** !!!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабишкерата прави милиони пачки ,от такива като нашите управници ,бивши и сегашни
25
1
 
10
 
! Отговори
СС преди 2 години
Екоталибаните ще довършат ЕС ,всеки ще се спасява по единично !!!
24
0
 
4
 
! Отговори
талибантурист преди 2 години
Дойдем ли, ще решим много въпроси веднага.
23
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Нема сделка :)))
22
0
 
14
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 години
Кой е този грозен и противен бабишкер който , ни говори глупости ??? На тикава сбърканячки мястото им е само едно , в любимото им зелено .....
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената сделка ни праща за зелен хайвер от нея печелят само тесен кръг от чорбаджии.
20
1
 
6
 
! Отговори
Р преди 2 години
За нас има смисъл ако населението нараства прогресивно
19
0
 
19
 
! Отговори
69 преди 2 години
Дебат без преди тов да има построени заместващи мощности няма да има! Синдромът "кунева" няма да бъде позволен отново!
18
0
 
7
 
! Отговори
ДС преди 2 години
Ние командваме, вие изпълнявате.Нямате преДСтава какво ви чака...