Туризмът е почти на 100% загуба, чартърите до екзотични дестинации са пълни

Секторът е един от най-засегнатите бизнеси по време на пандемията
9 дек 2021 13:28, Ния Христова
77
 
Служебното правителство отпусна 6 млн. лева за туроператорите, които имат задължения към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията. Това обяви вчера министърът на туризма Стела Балтова. Ще стигнат ли обаче тези средства?
 
"Надяваме се да бъдат достатъчни. Нямаме представа как ще се развие занапред коронакризата. Надяваме се да започнем да работим, защото бизнес 2 години в застой не е добре и не е здравословно. Парите са разпределени в 4 програми. Първата програма от 30 млн. вече стартира, а кандидатстването завърши миналата седмица", каза председателят на Обединение "Бъдеще за туризма" Павлина Иванова в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
"До края на годината или началото на януари очакваме изплащането на тези суми. Има втори 30 млн., които минаха на постановление на МС. И трябва да са в процедура на нотификация, което е одобрение от Европа. След като се върне тази нотификация, ще трябва да се отвори програмата, да се кандидатства по нея", допълни Иванова.
 
Тя подчерта, че туризмът е един от най-засегнатите бизнеси по време на пандемията.
 
"Нашата организация е с изходящ туризъм и сме зависими от всички мерки, които се вземат по света. Вълните следват една след друга. Нито може да имаме предвидимост, нито възможност за планиране. Това е убийствено за бизнеса. В проценти загубите са огромни. За една година имаме спад в дейността между 82 и 93%, което реално означава, че бизнесът не съществува", подчерта Павлина Иванова.
 
"Тези хора си чакат парите от миналата година. Това са пътувания от март до декември 2020 година. Коронакризата ни изправи в друга платформа на работа. Всичко се случва в последната седмица или в последните 10 дни. Много е неприятно, когато това съвпадне с първо или 15-о число от месеца и предстои нова заповед на министъра", добави тя.
 
А пък чартърните полети за Нова година за Малдивите, Лапландия, Египет и други екзотични дестинации са пълни.
 
"За чуждестранните туристи е сложно, защото ние сме в "червената зона", в някои държави бяхме забранени като влизащи. В няколко държави има карантина. Колегите в хотелите се опитват да запазят нивата на цените, така че да бъдат продаваеми, защото това е супер важен момент. За момента нямаме обявени фалити, но имаме колеги, които временно са спрели дейността си", коментира Павлина Иванова.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое нещо не е на загуба при управлението на Радев?
69
4
 
3
 
! Отговори
Чикаго преди 2 години
За хората които твърдят че черноморието ни е бетонирано живея в Чикаго и тази година бях на Албена ,Свети Влас, Несебър и на мен и приятелката ми която е Филипинка много ни хареса. Ходил съм в Канкун Мексико която е една от най големите туристически дестинации за Американци извън страната и там сравнение с черноморието хотелите са още по големи и един до друг със само няколко метра широка плашна ивица.
68
0
 
13
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 2 години
Най-после една хубава новина колко хора станаха от 90-те години на сам милионери, бизнесмени и собстевници на хотели и никой не спря бетонната простотия по черноморието даже напратив засили се - БСП, ГЕРБ, ДПС, НДСВ все парти по време на се строяха хотели като гъби еее...ами айде ходете сега на Слънчака у бетона...нормален човек не би отишъл на такива места!Не заслужават и никакви компенсации те и без друго плащат на персонала си с жълти стотинки!
67
5
 
1
 
! Отговори
Оня преди 2 години
Като не ходите да гласувате ся ще търпите БСП и всички фашистки бастуни.
66
7
 
5
 
! Отговори
Това е промяната преди 2 години
А разправяхте че Бойко бил крадял. Сега ще видите баба си тоест БСП как управлява (краде).
65
0
 
4
 
! Отговори
Оня преди 2 години
Я да видим колко струваха ски картите зимните ни курорти ... не знам какво се чудят
64
0
 
4
 
! Отговори
Алов преди 2 години
Ще започнат оздравителните фалити правилно стана
63
0
 
18
 
! Отговори
Е..ах таа загуба преди 2 години
Лятото нямаше място на Приморско. Цените двойни от миналата година. ДДС то им го свалиха на 9%. Получаваха помощи. 60/40. 70/30 и 100 на 100. Пращаха им деца(десетки хиляди) за сметка на държавата. А в същност нямаше никакви деца (някой познава ли такива). И от всичко това те тъй нареченият бизнес са .....На 100% загуба !? Много поздрави на дебелата Балтова. Повярвахме ви г-жо. Само вижте колко хотели има тая !
62
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото, като реваха за помощи, заявиха че им бил най-силния сезон от много години. Сега пак се хвалиха колко резервации имали за зимните курорти. И сега ми излизате със статия, че били на 100 % загуба? Някой вярва ли им вече на тия мошеници?
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чартърите пълни бизнесът на загуба нещо ми се разминава
60
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Всеки собственик на хотел да каже пред себе си как го е построил, с какви пари е бетонирал родното Черноморие, и после нека да реве! И аз рева като вляза в магазина, защото съм на МРЗ и нищо повече, но управниците за нас не се сещат или ни заклеймяват, че получаваме допълнително пари без да се облагат.Работодателите по никакъв начин не искат да плащат повече, дори нощният труд и прослуженото време са табу!
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами накарайте ги да не ходят до Малдивите и Лапландия . От вас зависи . Държавата не ви е длъжна .
58
0
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
до 54. Да прав си. Ако назначат кадърни управители и не се месят. Но реалността е друга. Нито назначават кадърни управители нито стоят настрани. Вместо да стоят настрани правят точно обратното. Пъчат се, че те са собственици на хотелите, всички да разберат, дори и туристите и така отблъскват и малкото нормални служители достигнали до тях. Аз съм работил доста години в Слънчев бряг и съм наясно долу горе какви са собствениците и как разсъждават.
57
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Туризмът бил на загуба! Аз от 32 г. и още 27 преди това съм на загуба! При Тошо ми взимаха ергенски данък. През 1999 г. излязох по майчнство, и получавах МРЗ от 60 лева, въпреки че заплатата ми беше много над минималната! Веднага през 2000 г. махнаха детските, оставиха ги само на чаветата! 2016 г. започнаха да увеличават пенсионната възраст, от 2022 г. няма да посочваме 3-те най-добри години и ще ни гледат осигуровките само след 2000 г.17 г.работа преди това, ще е само стаж! Ето това е загуба!
56
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 40".У нас няма капитализъм защото държавата подпомага с народни пари частни свободни безнес мъже" - а в ЕС има ли капитализъм?!
55
0
 
16
 
! Отговори
Май - май... преди 2 години
Чартърите до екзотични дестинации са пълни, а нашите курорти празни. Що е то? Отговор: Алчност!
54
0
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Не си мислете, че на собственика на големия хотел му пука за вас и ще дава мило и драго да ви предлага някакви примамливи оферти. Той си е купил хотела не за да печели от него а за имидж, за лично удоволствие и наслада. Както казах по-долу най-скъпите хотели в Слънчв бряг са собственици на оръжейни търговци. Той печели от търговия с оръжия, не печели от хотела. За какво му е да се напряга. Слага си там някакъв управител по негов си критерий и вече каквото постигне управителя. Нищо не е фатално
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи е "нормално" да ви работя за мижави пари, обаче стигне ли се до "фалитите ви", ще оревете света......:))) Безсрамници сте и такива ще си останете :)))
52
0
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
До Гиб Мелсън: Може, но само, когато тези собственици или по скоро инвеститори си наемат кадърни управители, и несе занимават пряко с бизнеса. Ама един кадърен управител иска 3 и нагоре на месец. За хилядарка толкова. В игра с доставчиците за някой процент, от ремонтчето ако го има.
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами една седмица в Банско е заплатата ми по 2. После защо им били празни хотелите. Естествено, че е по-добре да идеш в чужбина, да видиш нещо разнообразно за същите пари, от колкото да висиш в презастроени курорти.