Ураганен вятър и лавинна опасност на Седемте рилски езера

Трети ден не работи седалковият лифт до хижата
27 дек 2021 12:58, Елка Василева
7
Ураганен вятър и лавинна опасност на Седемте рилски езера
Снимка: архив, БГНЕС

За ураганен вятър и висока лавинна опасност на Седемте рилски езера предупреждават планинските спасители. Вятърът е толкова силен, че трети ден не работи седалковият лифт до хижа „Рилски езера“. По циркуса са само отделни скиори и любители на екстремни спускания.

Вятърът е южен и това създава голяма лавинна опасност по циркуса, каза Божидар Джокин от спасителния отряд в Дупница.

„Сняг има доста, но сега с този топъл южен вятър снегът е омекнал, така че има опасност и от лавини. Самият сняг натежава, така че трябва да се избягват преходите във високата част, натежава снегът, което дава предпоставка за свличане дори и от само себе си, без човешка намеса“, каза Джокин, цитиран от БНР.

След 2 януари Спасителната служба - Дупница ще има постоянно дежурство на Седемте езера - дотогава ще бъде подписан и договорът с БЧК по организацията и обезпечаването на дежурния екип.

Дотогова се реагира само при подаден сигнал за инцидент или бедстващи в планината. През коледните празници такива не е имало.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вуйчо Ваньо-Добре ли сте?
3
1
 
9
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
Тя планината търпи,търпи, па като завие и омете всички екобоклуци-тузари в едно с джиповете им.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам нашите като ходят по чужбина, особено на Запад не виждат ли - там няма дори един фас по паркове и планини. За нас да си изхвърлиш *** и после да си заминеш е нещо нормално. Култура. Навремето, когато бях в Щатите можеш на обществено място да си псуваш президента колкото си искаш и полицаят, който е на две крачки няма да ти обърне капка внимание. Но ако си хвърлиш фаса ще те глоби веднага 300 долара, а ако ги нямаш отиваш да работиш обществен труд за 2 седмици.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сто на сто ще се намерят *** да вдигнат на крак спасителните служби.