Призвание: 80-годишна лекарка още е в екипа на Спешна помощ

Д-р Недялка Джангозова изпълнява дълга си в Кърджали
11 май 2022 09:02, Петя Славова
50

Д-р Недялка Джангозова е на 80-години, но въпреки преклонната й възраст тя не спира да работи. Възрастната жена се превръща в живия пример за лекар по призвание. Години наред тя е част от екипа на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, съобщава Bulgaria ON AIR.

На медиците в района често им се налага да ходят пеш, за да достигнат отдалечените си пациенти. В продължение на 54 години доктор Джангозова показва несломим дух и кураж в борбата за живота на своите пациенти. Всеки ден, в продължение на 20 години, тя е на смяна.

"Действително адреналинът е много висок. Самата борба със смъртта, за да постигнеш наново живот, ме тласка да продължа да работя", каза тя.

Дори и по време на пандемията и въпреки че е в рисковата група, продължава да работи.

"Изкарах Ковид-19 малко по-леко, може би, защото непрекъснато бях в центъра на огнището", обясни Джангозова.

Спомня си за екстремна ситуация, в която тя и директорът на центъра д-р Митков спасяват свой колега, докато превозват друг пациент в линейката. "Той беше наш шофьор, който получи инфаркт, докато караше спешното отделение", разказа тя.

Преди няколко години къса менискус, оказвайки първа помощ на пострадал в катастрофа с хеликоптер.

"Там е лошото, че ние сме само двама души, които сме титуляри. Никой не иска да работи в Бърза помощ, особено младите, които сега завършват", сподели още жената.

Надява се обаче това да се промени и все повече млади хора да избират спешната медицина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кого лъжеш, бе, байно? Какво призвание? Всичко е мангизи. Затова работи бабата. Пенсията й е малка, а внуците - големи. Приказките за призванието и изкуството на недицината умря през соца. Призвание - ха ха ха. С методи от преди 70 години. Ха ха ха.
42
3
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
До АнонименТази "баба" ще ти хване венозен път 5 пъти по-бързо от младите колеги а относно новостите-в спешната медицина такива просто няма,само апаратурата може да е по-съвременна/дефрибилатор,ЕКГ/ но като знам в нашите линейки на колко години е тя....А медицината не е професия а е ИЗКУСТВО и ПРИЗВАНИЕ!!!
41
4
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 година
Дайте МЕДАЛ на тази жена!
40
4
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
жива и здрава да помага на хората
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На толкова години не би трябвало да работи тази лекарка. Трябваше отдавна да се пенсионира и да ходи по екскурзии, както правят на запад възрастните хора. А при нас- като се пенсионираш почва мизерията.
38
4
 
7
 
! Отговори
така е преди 1 година
Но в тези райони и за някои пациенти тя е единствения шанс. Тъжно, но факт. А когато тя и тези като нея си отидат, Господ да ни пази и лекува, защото просто няма да има кой друг.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно! Поздравявам я. Аз на 43 гидини се отказах от тази професия и досега благодаря на небесата, че го направих А бях много надъхан и добър студент и много исках "да служа на хората". Ха ха ха. От 1997 ръководните кадри в държавата твърдят, че правят реформа на здравеопазването и все по-лошо става. А, да, също така през 1997 година твърдяха, че започват да"електронизират системата". Така са я екектронизирали, че тази госпожа едва ли много може да работи с компютър. Но - хвала за хъса. :)
36
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
САМО във връзка със заглавието на статията:..-ДА,да си ЛЕЧИТЕЛ и УЧИТЕЛ Е призвание!....Ако не раздаваш себе си,значи си просто фигурант..Или по "съвременному"-бизнисмен..
35
2
 
12
 
! Отговори
Какво не ти хареса, преди 1 година
Пенке? Коментарите за мизерните пенсии, заради които е принудена да работи лекарката на тия години? Нейното призвание в случая е наказание.На 80 г. не ми казвай, че човек няма нужда от спокойствие и избягване на стресови ситуации, на които ежедневно е подложена уважаемата лекарка.
34
0
 
10
 
! Отговори
Врачанин преди 1 година
Има и други лекари работещи на преклонна възраст. Лекар но 80 години работи в лъче терапията на ракова болница Враца.
33
3
 
9
 
! Отговори
До 36: преди 1 година
Тази госпожа не ти е "баба".
32
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чест и почитания за работливостта, усъдрието и работата на тази възраст. Но да разбираме ли, че бабата на 80 години е запозната с последните стандарти на спешна медицина, какво ли остава да има рекации и бързо визмане на решения като парамедик? Та тя сигурно докато вкара иглата ще минат 5 минути, а ако има нужда от сърдечен масаж и CPR. Дотам докараха здравеопазването.
31
6
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Веднъж видях такава медицинска сестра. По точно медицинска баба. Някъде към 75-80 г. Имаше много пациенти пред кабинета на личната лекарка. Излиза медицинската баба и посочва един пациент да влезе в кабинета. Едно момиче към 12 години се обърка и си помисли, че викат нея. Каза на медицинската баба. Аз ли? Медицинската баба с невероятна рутина, самочувствие и хладнокръвие отвърна. Не, не ти. Ти си последната дуупка на каваала. След тези думи всички останали пациенти останахме вцепенени.
30
1
 
20
 
! Отговори
не призвание,а нужда преди 1 година
Поклон пред лекарката,но защо някой не я попита с каква пенсия е за да работи в спешното,където е доста тежко?
29
1
 
6
 
! Отговори
ПП-Правим го преди 1 година
от 2000лв минимална няма проблем...хляб- 10лв, а найс.....
28
0
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
до 29 - И от Бангладеш няма да дойдат, медиците им си почват работа без никакви проблеми в Англия, а и в цял свят. Африкански лекари също не може да чакаме - те дори и в черна Африка, са поставени в пъти по-добри условия и финанси.
27
24
 
9
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Не бих искал този геронт да ми оказва първа помощ. Просто стоят там, за да вземат пенсия и заплата, и не даватна други да вземат тази работа.
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да взимат пример всички мързеливци.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ванката 28А след няколко години, когато старите дето се хващат на тази трудна работа вече няма да могат, кой ще я върши? Някои от Бангладеш? Младите не искат, старите не могат.
24
2
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Да бе, да... Работят пенсионерите, защото са им мизерни пенсиите, а не от голяма любов към труда и някакво си призвание. А в случая и няма кой да поеме нейната работа. Младите лекари не искат да се гаврят с тях в спешната - много труд, безсъние, отговорности, нерви, агресивни простаци ... и то за жълти стотинки!