Оранжев код за 5 области, валежи и градушки днес

Ще има краткотрайни интензивни дъждове и гръмотевични бури
28 май 2022 07:51, Александър Попов
5
Оранжев код за 5 области, валежи и градушки днес
Снимка: БГНЕС

В пет области – София област, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово, ще е в сила оранжев код. Там се очакват краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки, които да започнат в следобедните часове и през нощта срещу неделя. Очакваните локални количества валеж са до 40-50 mm.

За Кюстендилска област, Пернишка област, София-град, Видин, Монтана, Велико Търново и Русе е обявен жълт код за потенциално опасно време. Там също с напредването на деня и през нощта срещу неделя се очакват краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. Локалните количества валеж ще са до 25-35 mm.

Още преди обяд над Западна България, а след обяд и над централната част от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.

Ще бъде все още топло с дневни температури между 28 и 33 градуса, но след пладне от северозапад ще започнат да се понижават.

През нощта срещу неделя в северозападната половина от страната явленията ще са интензивни, предупреждават метеоролозите от НИМХ.
Условията за туризъм в планините няма да са подходящи. Там още преди обяд ще започне да се развива купесто-дъждовна облачност. След обяд на много места в масивите от Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа до умерен, по билата - силен югозападен вятър, който след пладне ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време и ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са между 21 и 26 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Смешници преди 1 година
Тези защо им плащат заплати, за лъжи брато.
1
2
 
9
 
! Отговори
Асан преди 1 година
А в районите населени с такива като мене е обявен кафяв код по обясними причини :)))