Стартира проект "Солидарност" в подкрепа на украинските бежанци

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 46 594 860 лева
6 юни 2022 10:51, Петя Славова
98
Стартира проект "Солидарност" в подкрепа на украинските бежанци
Снимка: БГНЕС

Агенцията по заетостта стартира от днес изпълнението на проект "Солидарност", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Чрез проекта ще бъде оказана навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24 февруари, уточняват от агенцията.

Още по темата
Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева. Украинските граждани ще имат възможност за получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа; включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца; получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор; получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356 лв. на месец за период до три месеца.

От Агенцията по заетостта уточняват, че за да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, които са разположени на територията на цялата страна, и там да подават заявленията си.

Работодателите, желаещи да се включат в проект "Солидарност" и да наемат хора от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа.

В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа хора след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата.


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
7
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
Укрите вън!
77
2
 
17
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
Стартирайте проект " Евтаназия" демек оставяйте ги да се оправят както знаят с 10 лева на ден. Така де, българския народ го проектирате така вече има няма 30 г. Що младо украинско семейство с автомобил за Х0 000 евро да бедства в 5 звезди + екстри а има млади българи дето бачкат на 3 смени за 800 лева и звездите ги вижда по време на бачкане. Я марш за Украйна като нещеш в бежански център.
76
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо ми призлява като чуя украинец или видя жълто синьо знаме.Неблагодарен,нахален народ
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от тези нахалници .Сега реват и за мача в Кардиф с Уелс,съдията им бил виновен.Онова куку Зеления всеки ден иска и задължава някой да му дава нещо,посланика им тук внесъл нота с искане за оръжие.Тези наглеци смятат,че всички са им длъжни нещо да им дават.Да го получат на готово.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво правим ако въпреки всичко пак не искат да работят?
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен да му пратим на Орбан един ферман с молба да се клонира! :)
72
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ли си нямаме тук един политик като Орбан който винаги поставя на първо място интересите на народа си .Абсолютен геноцид към българския народ за сметка на почиващите туристи.
71
0
 
22
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Вие сериозно ли ще им дадете 441 милиона ?!? Тея нещат да работят, ако са искали и без тази крадлива програма за десетки милиони до сега да са се хванали! Цял свят ги гони а вие ме карате да им дам още 42 милиона, МУЗОВИРИ :)
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече ме бройте "украински бежанец"!!!Да не дава Господ никому война!!! Тов и с войната се подиграха!!!!! Ужас!!!
69
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А,еми браво А за нас замразяване на минималната работна заплата за две години.Престъпници.А колкото до тези,,бежанци,, Писна ми от тях,от Украина реват миля Еди евро потрошиха,Тея тук реват все нещо иска,посланика им тук внесъл нота с искане за оръжия.В началото им съчувствах,но почвам да си мисля,че без украинци света би бил едно по-спокойно място
68
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Полша и Чехия им спират помощите,нашите Родоостъпници се надпреварват колко повече да им дадат и предложат,след четири месечна ваканция
67
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без коментар....Това е то да си украинец в България.Само дето единици ще ви работят, освен ако не ги наслагате на директорски постове.Цяла Европа се освобождава от тях, колкото и да се опитват да го прикрият тукашните медии в другите държави ги гонят вие се чудете още колко да харчите по тях от нашите данъци! И като ви омажат пак с екскременти сградите и хотелите или ядете бой някъде да не ревете!
66
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е проект Смърт на българите! Кой ще ги поема тези разноски ? Държавата от къде ще вземе парите за поддържането на конфорта на ,,тези скъпи гости ,, ?
65
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези луди ли са !! Ще им плащаме наема,освен това режиините-тоест тока ,водата,парно,интернет .Безсрамници ! Колко българи са без работа под нае със малки деца !!!! Продажници мръсни.Става от зле по-зле Българите ще издържат тези натрапници .На мен да не би от Украйна да ми плащат сметките! А тази зима ще са големи и ще видим много студ
64
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека заемат работните места на българите да речем в администрацията да ги вземат например в бюрата по труда те да казват кой българин къде ще работи. То това ще стане че с тая програма тях ще ги назначат на привлекателните работни места както и за другите малцинства се отнася. Всички имат превилегии а за българите те нека да си развяват разни знамена.
63
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха точно това чакаха някой да им плаща наем и разноски.Още преди месец майки украинки на кварталната детска площадка ме разпитваха как се взимали помощи за безработица и защо не им давали такава
62
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея пиявици заробиха България
61
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е толкова срамно ! Българските пенсионери и болни дечица *** от безхаберието на държавата Тези ВИП гости ще ги интегрирамес помощи от нашите данъци
60
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е,че след като се надупихме на американците и взехме страна в конфликта,в България всичко замря.Спряха инвестиции,доколкото поне малко ги имаше,спряха ремонти на пътища и строежи на магистрали,спря облагородяването на населените места и какво ли още не.Движение има само в цените на енергия и храни.Само с дуене по форумите обаче няма да стане.Тези управляващи американски слуги ще ни довършат,ако ги търпим още.
59
0
 
42
 
! Отговори
И кой виновен преди 1 година
Когато маса ти българи си турят на профила не българското, а украинското знаме, излизат по площадите накичени с него и не крещят "Слава на България!", а "Слава Украини!", когато даже столичната община издигне тяхното знаме наравно с българското - то какво да очакваме? Естествено, че ще им се дава колкото на българите, че и отгоре. Ние сами го искаме, демонстрираме, крещим за него, а после се чудим що сме го получили и отде се взе.