Министър Меджидиев за детската болница: Пари ще се намерят

На терена в Горна баня нямало недостатъци, а имало предимства
3 ное 2022 12:25, Петя Славова
35
Министър Меджидиев за детската болница: Пари ще се намерят
Снимка: БГНЕС

В сряда стана ясно окончателното място, където ще бъде изграждането на Националната детска болница.

Здравният министър д-р Асен Меджидиев и министърът на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков дадоха изявление пред медиите в МС, където съобщиха, че мястото е в Горна баня, район "Овча купел", близо до Ортопедичната болница.

Според д-р Меджидиев, населението има огромна потребност от детска болница. "Аз съм изключително щастлив, че нашето правителство го взе като един от основните приоритети от началото на мандата и успяхме с вчерашното решение на МС да определим място на изграждане", коментира той пред БНТ.

По думите му, са разгледани абсолютно всички предимства на този терен и нямало недостатъци, а имало невероятно много предимства пред почти всички останали разгледани терени в София. Той съще увери, че пари за построяването й ще се намерят, тъй като болницата е обект с национално значение.

Още по темата
"Не мисля, че държавата е опряла дотам, че да няма пари да построи сграда за една детска болница при условие, че се заделят средства за други, по-маловажни неща".

На избраното място има минерална вода и газификация, електропреносна мрежа, водопровод и канализация. До терена има спирки на метрото и на наземния градски транспорт. Ще бъде изграден паркинг. Теренът се намира между три булеварда. Има и 15 декара парк със зелени площи. Предвиден е и хотел за родители, които при нужда да отсядат там.

Сградата ще бъде съобразена с всички модерни технологии. Ще бъде изграден покрив, който да бъде на подемник и на него да може да каца хеликоптер, посочи още д-р Меджидиев. По думите му преустройство на друга сграда не би излязло по-евтино от проектирането на нова.

Договорът, сключен с дружеството "Детско здраве" за стария проект на болницата е прекратен на 19 август от служебното правителство. Авансът от 9 милиона лева е изискан обратно от държавата, но все още не е възстановен.

"Няма възможност да откажат, средствата трябва да бъдат възстановени. Имаме множество покани към тях, но към момента не е възстановен предоставеният аванс. Ние ще настояваме те да бъдат възстановени", увери д-р Меджидиев и допълни, че за строежа на новата сграда ще бъде открита нова обществена поръчка.

В здравното министерство са постъпили документи за проект за частна детска болница, каза министър Меджидиев. Те обаче са върнати към подателя, тъй като не са били напълно окомплектовани.

"След разглеждането на експертите от МЗ, те се насочват към ИА "Медицински наздор", откъдето трябва да се получи становище, трябва да се получи и становище от НЗОК и тогава вече Министерството на здравеопазването се произнася за целесъобразността на този проект. Изпълняваме процедури по закон, не целим да спираме и разрешаваме проекти", посочи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие болница ще построите, ама после и лекари ще трябва да намерите. Че те, за разлика от милионите, хич не се намират лесно, отглеждат се бавно и имат навика да бягат в държави, където ги уважават.
21
0
 
0
 
! Отговори
н2о преди 1 година
Пък после съ чудят що сме на едно от челните места по спад на раждаемоста в света!!!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще гласуват некъф раздут бютжет да кажем 1-2 млрд лева. След това ще назначат некви *** да лепят дъски и стиропор (като с изолацията) след 40-50 год ще са стигнали до първият етаж.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите от Украйна ли ще дойдат? Или от хартиените самолетчета.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да побързат да намерят парите и да лапнат нещо, че като се обърне палачинката в парламента и следващите решат че трябва да намерят още по-подходящо място за лапане, няма да има вече. А децата? Абе хайде стига с тези деца, те докато стигне до първа плоча между обръщанета ще са пораснали.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ НАМЕРИТЕ! ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ ЗА ДЕЦАТА НИ! И НЕ ПРОСТО ЩЕ НАМЕРИТЕ НО И НАЙ- ХУБАВАТА БОЛНИЦА ЩЕ НАПРАВИТЕ
16
2
 
4
 
! Отговори
ХАХАХАХАХХАХАХА преди 1 година
Турете украинци вътре за красота
15
0
 
6
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Кажете къде ги търсите тия пари, че да дойда и аз... Барем намеря малко
14
0
 
4
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 година
Министър Шишков е сериозен мъж. Ще свърши работата както трябва....бъдете сигурни в това
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
познайте от три пъти дали младите с малки деца чакат да се построи детска болница
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все си мислех, че по-зле от Кумицова няма накъде. Поредното парче архитект, всички ли са такива меркантилни бездарници?
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
улица нема - ще се проектира, пътя е тесен - ще се разшири, пари нема - ще се намерят МНОГО Е КОМИЧНО
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам ме е от наште пишман политици, развяващи хартийки на пресконференции, като че ли са в бавно развиващи се в детската градина
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не иска да строи, иска само да гепне няколко милиона за локуми, картинки, срещи и консултацийки, а накрая - нищо
8
0
 
8
 
! Отговори
Локацията преди 1 година
ви куца много сериозно... г-н министъра вероятно не е минавал по тези участъци. Задръсванията на Горна баня са посточнни и няма минаване а за час пик линейките трябва да са с перки ...
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усещате ли , че ви цакат с топла бира. Щели да строят болница, но няма пари. Обаче щели да се намерят - някой друг ще плаща, а тези се бият в гърдите че ще строят детска болница и са решили всички проблеми. Утре някой като радев ще каже, а исках да строя болница, намерих терен, направих проект, но не ми дадоха пари онези лошите или пък украинските деца са изяли парите. Толкова е удобно да се оправдаваме с украинците, те са виновни за всичко
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къде ще се намерят, на пътя ли и защо там. България не е София, децата от Варна, Бургас, особено Силистра в Румъния и Турция ли да ходят? Някъде в Централна България трябва да бъде.
5
1
 
4
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
да, Милиарди Заеми, които и Пра Пра Пра Пра Пра Внуците ви ще ИзПлащат на Лихварите! Пор0бват Ви - трайте си още!!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
винаги ще се намерят пари за крадене; едно е сигурно, че болница за хубавите дечица няма да има
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда! Ще събираме капачки! Нека за уркоинците да има!