Решено: Ще се плаща на домоуправителите

Това е правило, независимо дали е съсед или фирма
3 ное 2022 02:00, Росен Стойчев
56
Решено: Ще се  плаща на домоуправителите
Снимка: БГНЕС

Променят Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Целта е да се улесни достъпът до средства зa енергийно обновяване в многофамилни жилищни сгради, мотивират се от Министерския съвет.

С промените ще има заплащане на управителя на етажната собственост, независимо дали е съсед или фирма.

Децата под 6-годишна възраст ще бъдат освободени от разходи за управление и поддръжка.

Още по темата
Управителят на етажната собственост ще е длъжен всеки месец да публикува на видно и общодостъпно място отчет за приходите и разходите за месеца.

Хората, които управляват и поддържат етажната собственост, може да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон, с изключение на физическите лица - търговци по същия, които не могат да бъдат професионални управители.

Регистрацията на професионалните управители-търговци е със срок на действие до 5 години. Те трябва да обновяват информацията в него всеки път, когато настъпят нови обстоятелства, които засягат изискванията към тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Марина преди 1 година
За да нямате главоболия най-добре е да си наемете външна фирма. За София БГ Вход вършат чудесна работа - https://bgvhod/profesionalen-domoupravitel/
44
0
 
3
 
! Отговори
питащ преди 1 година
Писалия тази статия няма въобще представа от ЗУЕС. И сега деца до 6 години не се броят при определяне на дължимите такси. Както и необитаваните апартаменти. От къде на къде държавата ще определя дали да се плаща на управителя на етажната собственост, като това може да се реши единствено от живеещите в етажната собственост. Аман от некадърни законотворци. Никой не може да ме накара да пускам всеки в жилището си и да извършвам дейности които не желая. Това е ограничаване на правото на собственост.
43
0
 
2
 
! Отговори
Джапето преди 1 година
По "умно" нещо могат да измислят само дървени умници от Мързелград. Какво работно време ще има домоуправителя, кой ще го контролира и как точно ще се определи възнаграждението му. Работа за търтеи, ако са в кошера, нали знаете какво им се случва. Всичко ни е наред и от нямане какво друго да поправяме в подредения си живот, взехме, че пришихме още едно законче от неизвестно коя развита държава. Да но забравяме, че мизерията ни е на ниво най-ниски доходи в ЕС. ЧЕСТИТО!
42
0
 
0
 
! Отговори
Продължението преди 1 година
... в какво се е превърнал хубавият някога апартамент на солидно семейство. Родителите починаха, мързеливият син безделник постепенно се превърна в клошар, след като мaйкa му вече я няма да го поддържа. Говори се, че приживе му издействала някаква инвалидна пенсия и изглежда живее само от това. На всичко отгоре предизвика и пожар. Спасиха го навреме, но сега живее сред обгорели стени и събира там прошляци да пият. Как да го накараш да продаде жилището и да си купи боксониера някъде? Той не ще.
41
3
 
1
 
! Отговори
Има начин преди 1 година
Таксите за вход и ежемесечните вноски за евентуален ремонт да се удържат автоматично от заплатите и пенсиите. В нормалните държави живееш в такъв квартал и такава сграда, каквито можеш да си позволиш. Намалеят ли доходите ти, сменяш жилището. Когато някой си продаде апартамента, да направи сметка колко е дал за евентуални бъдещи ремонти и да прибави тази сума към цената на жилището. Елате да видите в най-източната част на ж.к."Изток"-Сф в какво е превърнат апартаментът на някогашно солидно ....
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата под 6 г. щели да бъдат освободени от такси. Ела да видиш двете деца на нов съсед в сграда до нашата, дошъл от прованса. Стои до асансьора и с някакво желязо кърти ъгъла на правоъгълна чупка на стената. 60 години никой не е повредил този идеално изваян ъгъл. Брат му ритмично атакува с ритници вратата на асансьора. Ти им правиш забележка, те гледат с телешки поглед и мълчат. Не бивало да ги шамаросаш. Но като питаш родителите как ще поправят белята, те ти се хилят и казват "Е па, деца!"
39
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 1 година
В много сгради правят така вече от години. Освен таксата за вход, се събира също и някаква сума, която да стои в касата за ремонти. Но ние изпатихме.Домоуправителката няколко години подред събира такава допълнителна такса и когато избрахме нов домоуправител, тя задържа тези пари защото твърди, че когато е ремонтирала своя апартамент, била направила и ремонт на общи части. Но той струва неколкостотин лева, а тя си задържа близо 3 000 (демек, платихме и ремонта на жилището й).Сега имаме разправии
38
0
 
1
 
! Отговори
месният преди 1 година
ЗУЕС е един от най-тъпите и БЕЗзакони закони, както и тази статия, от нахвърляни изречения
37
2
 
0
 
! Отговори
Albi преди 1 година
То остава и за бебетата да се плаща. Каква аванта само.
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2г съм домоуправител и касиер на кооперация. Не искам да ми се плаща за това. Искам съседите да си плащат входните такси! Щото ми писна всеки път да вадя от джоба стълбищните такси за ток, общ водомер, смяна на тръби, смяна на прозорци, чистачка, пръскане за *** итн. До тук всяка година от такси събирам достатъчно за да покрия 1/3 от разходите по сградата, другите 2/3 ги давам от джоба си. Българина не става за съсед. Пълни бо*к*лу*ци сме като народ затова трябва професионален и ЧСИ!
35
4
 
5
 
! Отговори
Оня с коня преди 1 година
Че сега домоуправителя и касиера взимат по 60лв.То голяма философия,един лист ап.2,3,8,9 длъжници,останалите са платили,обща събрана сума,толкова,от нея разход,ток,асансьора, чистачка,консумативи, такса за драскащия и готово.Гениално,как се сетихте...то това беше важно война, бюджета, пенсии, миграция решети,Пешо от горния етаж ще спи спокойно,като има додоуправител...
34
1
 
10
 
! Отговори
абсолютна преди 1 година
безмислица. Пенсионерите ще плащат на работещ съсед. Поредно безумие. Отиде в коша добросъседството, щом се вкарват и парични отношения. Правилно е ако ръководството е свършило добре работа за избрания срок да получи едно кратна сума в размер определен от Общото събрания, ако искат. Ако ръководството спи през целия срок на управление и получава пари обезверява следващия!
33
1
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Масово старите сгради не се поддържат и са опасни - много от собствениците не плащат за поддръжка. И няма кой да ги принуди.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Калеко, и аз мога да бъда героичен в хотел на морето далеч от фронта. А както показаха сметката по тв освен парите от Европа, до сега ОТ НАШИЯ БЮДЖЕТ НИ СТРУВАТ 200 МИЛИОНА!!! Вместо тези пари да се дадат на нуждаещи се българи! Ч е и ще протестират! Наглеци!
31
2
 
6
 
! Отговори
умрем за закон преди 1 година
На времето римляните го измислили!Щом един закон не работи,вносителя се самоубива!Ако не иска го убиват с пълна конфискация на имуществото!Как мислите,имали ли са време за далавери?!
30
5
 
4
 
! Отговори
Смех преди 1 година
Социализма радост за селските панелкаджии...хахахааа..
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
конферентна връзка на общото събрание абе вие добре ли сте бе??? това да не е Зеленски с Байдън и европейския парламент да си говорят....каква конферентна връзка у панела с полвината собственци пенсаци дето живеят по селата и другите пък са в чужбина, какви конферентни връзки какви 5 леа????
28
3
 
17
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
Не се притеснявай и от тези с къщите ще им измислят такси и таксички даже поголеми от тези с апартаментите.... няма да има празно, трябва да се дере народа
27
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако хвана домоуправителя да пие на работа (мазата) мога ли да го уволня??? или да го глобя две три заплати???
26
5
 
24
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Подръжката на къща излиза много по-скъпо отколкото плаща едно жилище в блок за подръжката на блока. Примерно 10-20 пъти повече плащаш.