Земеделци от Дупнишко излязоха на шествие-протест

Изразиха недоволство срещу вноса на украинско зърно
18
Земеделци от Дупнишко излязоха на шествие-протест
Снимка: БГНЕС

Нашата продукция в момента стои на складове или сме принудени да продаваме на безценица, разказа Спас Милушев, един от организаторите на протеста.

„Украинското зърно се вкарва на цена от 0,30 стотинки. В същото време цените на торовете и препаратите за обработка у нас са скъпи и подобни цени не могат да покрият разходите ни. Затова сме принудени да продаваме под себестойност", посочи още Милушев, който обработва около 3 хиляди декара земя в района на селата Червен брег и Крайници.

"Имам и сто дойни крави. В животновъдството положението също е отчайващо. Плащам по 4 хиляди лева за електричество за кравефермата, докато преди цената беше около 1000 лева. Вносът на месо и яйца също подбива цените. Бизнесът ни е застрашен от фалит и сме на ръба на оцеляването", разказа още Милушев.

В района има предимно малки и средни производители, около 60 души.

„Днес правим една малка демонстрация, с която се обръщаме към управляващите да се забрани вносът и коридорите на солидарност – да не се внася зърно, за да запазим бизнеса си. Настояваме и за спешни компенсации за пропуснатите ползи", заяви той.

Протестът тръгна днес от района на Бинека на входа на Дупница от Кюстендил, след което продължи към с. Дяково, преминавайки по автомагистрала „Струма“, обърна се и спря при с. Пиперево, на отбивка на магистралата.

„Няма да затваряме движението, за да не пречим на останалите хора, това е само демонстрация. Ако обаче не бъдат взети спешни мерки, ще бъдем принудени да протестираме и чрез затваряне на пътища“, казаха още протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ano преди 1 година
Za problema sus zurnoto v bg. hliaba ot pred posle stokata ,bg.-tradicii.nali !
12
1
 
0
 
! Отговори
ano преди 1 година
Kakto tradiciite ,Purvo se slaga hliaba na masata (koito reshi da kupi purvo shte sikupi hliab) posle drugoto , ivse pak da spazim tradiciite ,nali ! ot hliab nagore (da ostavim drebnite) purvo e hliaba ,slagatego predi stokata ; bg .tradicii nali ;
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 20 години местния земеделец поддържаше селската фурна, "плащаше" годишната рента в хляб, олио, сирене... После видя че далаверата е да вземаш субсидии - делиш на 3 :за собственика, за обработка и за ново бентли, а добивът ти е за джолни
10
3
 
2
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Що хляба е 2лв ли? ми има си разходи, мелене ток, данък за Киро простото. Два лева всъщност е ниска цена. Сега тичам да изчиста едното хале да купа неколко тона пшеница да си меля и пека вкъщи.
9
1
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
През април житото от миналата година още не е продадено? Чакахте спекулативните печалби,но се наиграхте.Случва се понякога на баш тарикатите.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен единствено ме интересува щом купуват житото за 30 стотинки,защо хляба е почти 2 лв. Едва ли е заради тока,газа и ниските заплати.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от безмитната зона ние водка не праим
6
1
 
9
 
! Отговори
Пазар преди 1 година
Дръжте се пазарно. Мъж тарикат не мрънка.
5
3
 
12
 
! Отговори
Д.Караджов преди 1 година
Права е Корни, дето иска да слага таван на цените на храните, произведени от нашите гадове-бизнесмени !Може ли да ни пробутват хляб за 2 лева на хората, докато купуват зърното от "хохлите" за 30 ст./кг.ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БСП !
4
2
 
5
 
! Отговори
след толкоз преди 1 година
украинско зърно пратено с благословията на москва , хляба ще е типов-15ст, добруджа- 26, бял-32
3
0
 
13
 
! Отговори
още преди 1 година
нови трактори на улицата праят сефте, те кал още не са виждали
2
5
 
3
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Немъ страшну, ве, господатъ, селяни и селяники, туй шъ е последното "укро зърно", че то у 4.0.4 вече нема нито кой да оре, нито кой да сее, нито кой да жъне, пък кът почнат да наторяват укропските полетъ с "обеднен уран", съвсем шъ спре "кранчиту"! Споку, ве, каквоту купили от 4.0.4 туй шъ е!, повече - Йок!
1
3
 
27
 
! Отговори
гражданин преди 1 година
Ама да бяхте продавали а не да чакате тона да стана 1500 лв, както ви се искаш, и сега духайте супата. Съжалявам ви, гладни милионери с макларъни.