Геополитически прочит на конфликта в Украйна и ролята на Източна Европа

21 сеп 2023 11:19, Екип на Dnes.bg
236
Геополитически прочит на конфликта в Украйна и ролята на Източна Европа
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Войната, в различните ѝ форми, е явление, което е естествено да предизвиква отвращение у нормалните хора. Но при определен род обстоятелства, както е казал Клаузевиц, „войната е продължение на политиката с други средства“.

Военният конфликт в Украйна, на който сме свидетели, потвърждава крилатата мисъл на германския стратег от началото на XIX век. Без някой да е обявил война на своя противник, такава на територията на Украйна се води вече година и половина. Конфликтът, който мнозина „специалисти“ се надпреварваха да предричат като „краткосрочен“ и с „напълно предвидими резултати“, както впоследствие и с несъстоятелни прогнози за „краха на руската икономика“ и „международната изолация на Русия“, непрекъснато се задълбочава. Това налага необходимостта от негов бегъл прочит през призмата на геополитиката.

Разбирането на политическата (в т.ч. военна) събитийност през геополитическа призма означава разбиране на географията като фактор, влияещ върху политическата организация и интересите на изразяващите пространството субекти. Иначе казано – преимуществата или недостатъците, които залагат географските условия в процеса на усвояване на пространството от субекта, откъдето произтичат особеностите на неговата сила, слабост, стремежи и начин на поведение към външния свят. Геополитическият статут на страните в това отношение е функция на тяхната география.

Военният сблъсък в Украйна, който мнозина лаици продължават да наричат „руско-украинска война“, има своя геополитическа дълбочина. Последната се корени в съперничество за влияние между утвърдени центрове на силата, чиято проявяваща се остра форма на колизия в Европа маркира поредния етап от непрестанната борба за овладяване на пространствени ресурси. На глобално равнище изразяващ геополитическото съперничество с поделени сфери на влияние от близкото минало бе двуполюсният модел от Студената война. След разпадането на СССР и последвалото сдаване на позиции от Русия, геополитическата хегемония на Запада под водачеството на САЩ се утвърди като безспорна. На първо място, обаче тази хегемония се крепи на структурите на НАТО, териториалното разширение на които се разгръща върху страните от Източна Европа и западната периферия на бившия СССР с изграждане на пояс, разполагащ се плътно до границите на Русия.

В исторически план западният фланг на Русия, заради широката му откритост през Източноевропейската равнина към Западна Европа, винаги е бил най-уязвимото ѝ място. През него са нахлували полските интервенти, Бонапарт и Хитлер, а днешното му придърпване в „прегръдката“ на атлантизма поставя пред Русия безусловни императиви за обезпечаване на собствената ѝ сигурност. Нарастването на стратегическите сили на НАТО по западния ѝ фланг е съпроводено с икономически, културен и информационен натиск на Запада, чийто резултат днес е непрестанното фрагментиране на региона с непризнати или полупризнати териториално-политически образувания: Приднестровската молдовска република, Гагаузия, Нагорни Карабах, Нахичеван, Абхазия, Южна Осетия, Донецката и Луганската народни републики. В съвкупност те проблематизират гарантирането на сигурността не само по западния фланг на Русия, но и в цяла Източна Европа.

Притискането на Русия и подриването на интересите ѝ по западния фланг достига точка на търпимост, която видимо бе украинската криза през 2014 г. Застрашителни „пробойни“ за нейната сигурност се отварят непосредствено след военния преврат в Киев, довел до отцепване на Крим, разпалване на гражданска война в Донбас и последващо насърчаване на милитаризма в Украйна. Попаднала под пряка зависимост от САЩ днешна Украйна е превърната в инструментът за пряко „убождане“ на Русия, с косвено въвличане на НАТО, настървена русофобия на най-големия носител на руския език извън Русия и опити за подмяна на културна идентичност. При създалата се ситуация географията по западния фланг на Русия не предоставя разнообразие от алтернативи на военния вариант за адекватен руски отговор в обезпечаване на сигурността.

След година и половина от началото на „специалната военна операция“ в Украйна се разбира, първо, че Русия води война с колективния Запад, начело със САЩ, който е впрегнал в тази битка всички възможни сили – военни, икономически, технологични, информационни. Второ, Русия, въпреки несравнимо по-скромния си потенциал от своя съперник, е икономически подготвена да води въоръжена борба. Затова свидетелства ръста на руската икономика (достигнал 5% за първата половина на 2023 г. и 6-о място ППС в света), подема на военно-промишления ѝ комплекс, консолидирането на нацията и укрепването на позиции в международната общност (в БРИКС, Африканския и Латиноамериканския регион).

Пробуждането на Русия със средствата на твърдата сила, първо в Сирия, а сега в Украйна подсказва за геополитическо съвземане с амбиции за укрепване на доминацията ѝ като утвърден център на силата. Но понеже залогът е прекалено голям, ресурсите впрегнати и от Русия, и от нейния основен геополитически противник – САЩ, правят тази битка изтощителна. Бавният ход на войната в Украйна недвусмислено показва това. Залогът за Русия обаче е по-голям, защото предполагаемо туширане на Киев и подкопаване на авторитета на НАТО, няма да реши окончателно проблема със сигурността по западния ѝ фланг. Ако се преследва геостратегическата цел за връщане на границите на НАТО до 1997 г., прокламирана от В. Путин в началото на 2022 г., то „специалната военна операция“ ще се окаже само началото на дълга и изтощителна схватка на Русия, от една страна, срещу САЩ и НАТО, от друга, за бъдещата геополитическа ориентация на Източна Европа.

Геополитическото значение на Източна Европа в продължение на векове е с функции на своеобразен санитарен кордон или лимитроф (погранична зона), отделящ Европейския запад от Русия. Ограниченият суверенитет и слабите институции на държавите в него го лишава от геополитическа самостоятелност и респективно – прави зависим в различни периоди от източния или от западния геополитически полюс на влияние. От днешна 40-милионна Полша до балкански джуджета като Словения и Черна гора регионът си остава преходно игрово поле за геополитическо съперничество между атлантическия Запад, предвождан от САЩ, и евразийска Русия. Ориентацията му към някой от двата полюса обаче маркира съотношението на силите в Европа, а оттам и тяхната пропорционалност в света.

Русия, която властваше над Източна Европа почти половин век и в резултат на краха на СССР изгуби, е предприела поход на запад. Дали този поход ще се увенчае с успех или обратно – ще претърпи провал пред силата на атлантическия Запад, научна прогноза геополитиката не може да даде. Но за България, която е съставна част от Източна Европа, и от Освобождението си до днес „се премята“ от източния към западния полюс на влияние, трябва да е ясно, че битката с паметта от близкото минало и материалните им изражения – паметниците, може да се окаже съществена грешка в бъдеще. Причината – инерцията от геополитическото минало в нашия регион има свойството да се повтаря.

Автор: Вилиян Кръстев, доктор на науките, специалист по обществена география и геополитика, доцент в Икономическия университет във Варна


236
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
3
 
1
 
! Отговори
С две думи преди 2 месеца
Този пасквил, с претенциите да бъде "геополитически прочит на конфликта в Украйна" издава само ярко изразените Про-Руски позиции на автора и е далеч от всякаква обективност.Това автоматично води до отказ от всякакви по-нататъшни коментари поради гореизложените причини!
196
4
 
15
 
! Отговори
Ламбо преди 2 месеца
Добре написано.
195
2
 
11
 
! Отговори
Свобода на словото преди 2 месеца
Когато публикацията е русофобска, шовинистите Анисия и Александър от dnes.bg си слагат имената. Но ако публикацията е неутрална, подписът е "Екипът". Страхливци сте, "екипът".
194
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Металният статус на дедо Груйо напълно съответства на името му. *** то бива да сте толкова ограничен ама все пак трябва да има някакви граници. Справка анализа на МВФ за икономическото състояние на ЕС и Русия. Кой точно се гръмна в крака? Някак си трябва да се вложи и малко обективизъм.
193
8
 
3
 
! Отговори
WC пасквилче преди 2 месеца
Става за сутрешно облекчение...
192
8
 
8
 
! Отговори
кеш преди 2 месеца
4000 лв
191
26
 
20
 
! Отговори
дедо Груйо преди 2 месеца
Тъжната истина за Раша е, че настъпиха мотиката и се самопребиха. Западът им сложи капан и те бяха толкова смотани, че сами паднаха в него. Следващия път да си сложат за лидер някой, който не бели картофи и не е шофьор на такси.
190
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Яков Кедми е перфектното олицетворение на путинофил, съветофил и си е чист руснак. вижте му автобиографията, Израел са му отказали виза, понеже са го смятали за агент на КГБ. А миналата година ЕС му е наложил санкции заради руско нацистки възгледи. Въобще не говорим за безпристрастен анализатор, а за пропагандист.
189
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отличен анализ!
188
8
 
23
 
! Отговори
х преди 2 месеца
хахахах, как сами си слагате плюсчета, смешни пропагандисти... Нищо не е одобрил Конгреса, напротив - точно вчера се провали приемането на тази помощ. Все повече хора виждат, че украинците са жертва първо на собствените си политици и чак след това на Путин. И изобщо няма нужда да харесваш едните или другите, за да можеш да осъзнаеш тия прости факти
187
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Конгресът на САЩ вече е одобрил помощ за Украйна в размер на нови 100 млрд. долара, включително 43 млрд. долара за въоръжение.
186
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Антихристът Путин втора година пали и граби православни земи! Да гори в Гейената ВоВеки!Анатема!
185
36
 
26
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 2 месеца
Вставай УКРАИНА гордая,вставай на смертный бойс рашисткой силой темнуюс проклятой путкинской ордой.
184
28
 
15
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 2 месеца
Явно г-н Вилиян Кръстев е на ти с *** посланик на РФ в София. Колега докторската степен по всяка вероятност сте получили в някой от Московските "патриотични" за Вас вузове. Добре са Ви дресирали.
183
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
та кога ще им подаряваме реактора от Белене,тихомълсом ли...
182
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бъдещето не се гради по инерция, нито слепешката, а с много усилия. България се проваля да изгради богата пазарна икономика. Въпреки всички жертви и лишения нас ни провалят отвън защото следваме чужди интереси. Когато страната излезе на правия път, Западът сменя модела.
181
20
 
13
 
! Отговори
Анал Лютви преди 2 месеца
Путин беше притиснат отзаде от Ердоган. Машала
180
2
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 2 месеца
До Анонимен 178 Е , щом в Русия се използват хартиени пликове , аз съм за войната. Развита държава.
179
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Фашистка Украйна" заплашвала русия......е нема такова простотии.....
178
14
 
11
 
! Отговори
РУСИЯ преди 2 месеца
Се страхувала от Украйна и затова я нападнала.....