Какво ще е бъдещето на Альоша? Пловдив обмисля премахването му

Ставало въпрос за трансформация на пространството
Обновена: 27 дек 2023 18:38 | 27 дек 2023 18:18, Камелия Цветанова
339
Какво ще е бъдещето на Альоша? Пловдив обмисля премахването му
Снимка: БГНЕС

И в дневния ред на Пловдив влиза премахването на паметник – този на Альоша. "Трансформация на пространството следва да има задължително. Как обаче да се трансформира това пространство е въпрос на дебат сред пловдивчани", каза пред БНР Веселина Александрова, общински съветник от ДБ.

Паралелно ще се обследват юридическите и технически възможности това да се случи, обясни тя. "В Пловдив също е полярна тема от години. Затова и тези действия някои ги наричат закъснели. Всички политици по време на избори не повдигаме тази тема", коментира Александрова.

Според нея Альоша символизира разединението в града под тепетата, който всъщност е мултиетнически град на толерантността. Общинската съветничка смята, че не може това да е символът на Пловдив и да заема най-високото място в града.

Всички промени, които се случват рязко, винаги разединяват хората, подчерта Веселина Александрова. Затова и според нея дебатите трябва да се случат по-бавно.

"Не говорим категорично за демонтаж. Говорим за трансформация на пространството. През годините има най-различни идеи за това какво може да се случи на мястото на Альоша. Има идеи за промяна на статуята, така че тя да изобразява Васил Левски."

"Има данни, има слухове, говори се, че е обявен за паметник от национално значение и че собствеността е държавна, което вече малко изкривява компетентния орган, който трябва да вземе решение", заяви още Александрова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още по темата: Пловдив
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
1
 
0
 
! Отговори
Дора преди 3 месеца
Спрете се! Жалко е, че сред нас има толкова зли, проклети хора. Злоба, змии и гущери им излизат от очите, устата и другите дупки. Че се и самопровъзгласили за глас народен. Пълни психопати.
229
2
 
1
 
! Отговори
Лейба Бронщайн преди 3 месеца
Новите западни комунисти изтриват от историята старите източни комунисти. Дори с цената на реалибитация на нацизма. Това е вековна борба, откакто Троцки отива в Америка, а Сталин се разправя с неговите подръжници Каменев и Зиновиев. Смешното е че сегашните псевдодемократи наистина си вярват че се борят против комунизма, използвайки същите похвати, с които комунизма е дошъл на власт. Ако някой се държи като болшевик, значи е болшевик.
228
3
 
4
 
! Отговори
Бдж преди 3 месеца
Бъдещето му е на парчета и при вожда
227
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бъдещето му е в музея. Така както е в другите страни от ЕС. Унгария, Словакия ,Чехия
226
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вие си ги азбрахте и виждате ли как си присвоиха и мислите на народа.
225
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СМЪРТ НА ФАШИЗМА СВОБОДА НА НАРОДА
224
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България няма ли място за мераците за фашистки паметници, че трябва да рушите съществуващи паметници от десетилетия.
223
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Българските цареама кои български царе,, тия натрапените от Германия Батенберг и Саксовете ли... аре нема нужда. По-добре паметници на Стамболийски, Гео Милев и другите избити в името на тн царчета.
222
1
 
4
 
! Отговори
Еййй преди 3 месеца
Отиват си един по един тотемите на престъпния коми режим! По естествени причини си отиват един по един и вехтите другари и скоро България ще бъде чиста от рузофилите
221
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес се върви по доста по-радикален път в заличаването на историята отколкото по времето даже на доказано безспорния фашистки режим на Борис Немски Последни. По негово време дстраната е сателит на Райха, но нито една улица не е преимунавана. Нито една!
220
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бутайте ГАЛОША с взрив на живо предаване да разбере света че не щем руз наци в БЪЛГАРИЯ
219
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шепа хора обмислят от името на Пловдив. Ако са толкова мъдри колкото тези присвоили си мисълта от името на София...
218
3
 
5
 
! Отговори
Филибелия преди 3 месеца
Пловдив..нищо такова не обмисля!!! Обмислят го може би някои бивши червенушки..дето сега са сини евроатлантици,и искат да заслужат..наградата..,"Юда Искариот"..първа степен...с кръстосани..маслинени клонки..и въже под тях.
217
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От ОНН забраниха да се бутат паметниците,които символизират борбата с нацизма.Като се забрави пак ще се завърнат нацистите.Те не са искали да унищожат само евреите.Ето,че сте го забравили това...
216
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Джингъл Гьобелс, Джингъл Гьобелс, Джингъл Гаргамел! Тази година расизъм,а догодина нацизъм.
215
4
 
3
 
! Отговори
Васил Левски преди 3 месеца
Както вече си е накълцан на вертикални секции, да се боядиса в жълто и синьо както знак на подкрепа към Украйна. Това ще има много по добър ефект от премахването му.
214
2
 
5
 
! Отговори
Българските царе преди 3 месеца
на мястото на М О Ч А, на Альоша, и в другите големи градове
213
4
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Бъдещето на Альоша е в коша. Въпросът е затворен.
212
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Живеем в мракобесни времена с ненавист към миналото и тирания на гласовитото малцилнство. Инфлуенсърът-ПиАр "е умът, честта и съвестта на нашата ера."
211
8
 
5
 
! Отговори
донос.бг преди 3 месеца
Какво ще е бъдещето на лакеите от Интимната коалиция?Народът обмисля премахването им!